Zamknij

Co się stanie, gdy zaczniesz jeść garam masalę? 9 zalet dla zdrowia

14.10.2021
Aktualizacja: 15.10.2021 08:34
Garam masala korzystnie wpływa na zdrowie
fot. Shutterstock

Aromatyczna, rozgrzewająca – garam masala to mieszanka przypraw, bardzo popularna w indyjskiej kuchni. Co ciekawe jej skład nie jest stały, choć niektóre składniki koniecznie powinny się w niej znaleźć. To właśnie one decydują o tym, w jaki sposób garam masala wpływa na organizm. A ma korzystne działanie.

  1. Co to jest garam masala?
  2. Z czego składa się garam masala?
  3. Do czego używać garam masali?
  4. Jakie zalety dla zdrowia ma garam masala?

W Indiach każda rodzina robi swoją garam masalę, a receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Można tez samemu skomponować swoją własną ulubioną mieszankę – nie istnieje jeden stały przepis na garam masalę, który obowiązywałby wszystkich, choć niektóre składniki powinny się w niej na pewno znaleźć.

Co to jest garam masala?

Garam masala jest mieszanką zwykle suszonych przypraw, które zostały zmielone. W języku hindi „garam masala” oznacza „gorącą przyprawę”. Nazwa ma swoje źródło w systemie starożytnej hinduskiej medycyny, czyli ajurwedzie. Garam masalę wykorzystywano bowiem jako środek podnoszący temperaturę ciała oraz poprawiający samopoczucie.

Choć smak garam masali zaliczany jest do ostrych, to nie jest to taka pikantność jak np. w przypadku papryczki chili. Mieszanka ma też korzenny aromat, a jej składniki wzajemnie równoważą swoje odmienne smaki.

Z czego składa się garam masala?

Najpopularniejsze składniki, które występują w garam masali to:

  • goździki
  • cynamon
  • kminek
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • kardamon
  • liście laurowe
  • kmin rzymski
  • kolendra
  • koper włoski.

To oczywiście nie wszystkie przyprawy, bo wariantów garam masali (podobnie jak curry) może być mnóstwo – niektóre mieszanki zawierają nawet 30 składników. Każdy region Indii może mieć swoją recepturę garam masali.

Ważne!

Każda z przypraw znajdujących się w garam masali ma właściwości rozgrzewające, a po ich połączeniu, ta moc jeszcze się zwiększa.

Jakie zalety dla zdrowia ma garam masala?

– Korzyści zdrowotne garam masali są sumą korzyści zdrowotnych poszczególnych przypraw w mieszance. A ponieważ nie ma standardowego przepisu, to będą się one różnić w zależności od przepisu – uważa indyjski dietetyk kliniczny dr Rupali Dutta. Dodawanie garam masali do potraw na pewno więc jest korzystne dla zdrowia. Oto niektóre z jej działań prozdrowotnych:

1. Usprawnia trawienie

Garam masala nie tylko pobudza apetyt, ale także przyspiesza trawienie. Kminek, który jest jednym z głównych składników mieszanki, zwiększa aktywność enzymów trawiennych. Podobny wpływ na trawienie ma także czarny pieprz i goździki.

2. Poprawia metabolizm

Składniki garam masali są bogate w fitoskładniki, które przyspieszają metabolizm. Jednym z nich jest pieprz.

3. Dostarcza silnych przeciwutleniaczy

Każda z przypraw zawartych w garam masali jest bogata w antyutleniacze – to substancje, które zwalczają stres oksydacyjny, opóźniając procesy starzenia. Najsilniejszym antyutleniaczem w garam masali jest cynamon. Potencjał antyoksydacyjny mają tez goździki i kardamon.

4. Reguluje ciśnienie krwi

Kardamon, jeden ze składników mieszanki, ma działanie regulujące ciśnienia krwi i poprawiające pracę serca. Kolendra natomiast obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów.

5. Działa przeciwzapalnie

Takie właściwości wykazuje przede wszystkim kardamon, ale także kminek, cynamon i czarny pieprz. Warto pamiętać, że przewlekłe stany zapalne toczące się w organizmie przyczyniają się do wystąpienia wielu chorób związanych z wiekiem.

6. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Choć rak to jeden z najgorszych zabójców we współczesnym świecie, to w pewnym stopniu można mu zapobiegać. Duże znaczenie ma tu styl życia, w tym właśnie dieta. Okazuje się, że wszystkie składniki garam masali są przydatne w profilaktyce nowotworowej. Szczególnie cenne w tym kontekście są goździki.

7. Zwalcza bakterie w jamie ustnej

Garam masala zwalcza nie tylko nieświeży oddech, ale także pomaga zapobiegać próchnicy. Szczególne znaczenie ma tu gałka muszkatołowa, której składniki zabijają bakterie powodujące próchnicę. Podobnie działa kardamon. Natomiast goździki chronią przed chorobami dziąseł.

8. Chroni przed cukrzycą

To kolejna poważna choroba, która związana jest ze współczesnym stylem życia. Tymczasem garam masala pomaga w zapobieganiu cukrzycy, dzięki takim składnikom jak np. cynamon czy gałka muszkatołowa.

9. Wzmacnia system nerwowy

Garam masala może być przydatna także w zapobieganiu chorobie Alzheimera i innym chorobom neurologicznym. Jej składniki, bogate w naturalne antyoksydanty, które chronią przed schorzeniami neurodegeneracyjnymi.

Do czego używać garam masali?

W kuchni indyjskiej garam masala jest używana do potraw mięsnych i warzywnych. Dodaje się ją codziennie w niedużych ilościach do niemal wszystkich dań – wystarczy szczypta, by nadać im smak. Najlepiej robić to pod koniec gotowania.

Źródło: Ekologia.pl / Healingplantfoods.com / Food.ndtv.com