Oceń
- Co to jest garam masala?
- Z czego składa się garam masala?
- Do czego używać garam masali?
- Jakie zalety dla zdrowia ma garam masala?
W Indiach każda rodzina robi swoją garam masalę, a receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Można tez samemu skomponować swoją własną ulubioną mieszankę – nie istnieje jeden stały przepis na garam masalę, który obowiązywałby wszystkich, choć niektóre składniki powinny się w niej na pewno znaleźć.
Co to jest garam masala?
Garam masala jest mieszanką zwykle suszonych przypraw, które zostały zmielone. W języku hindi „garam masala” oznacza „gorącą przyprawę”. Nazwa ma swoje źródło w systemie starożytnej hinduskiej medycyny, czyli ajurwedzie. Garam masalę wykorzystywano bowiem jako środek podnoszący temperaturę ciała oraz poprawiający samopoczucie.
Choć smak garam masali zaliczany jest do ostrych, to nie jest to taka pikantność jak np. w przypadku papryczki chili. Mieszanka ma też korzenny aromat, a jej składniki wzajemnie równoważą swoje odmienne smaki.
Z czego składa się garam masala?
Najpopularniejsze składniki, które występują w garam masali to:
- goździki
- cynamon
- kminek
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- kardamon
- liście laurowe
- kmin rzymski
- kolendra
- koper włoski.
To oczywiście nie wszystkie przyprawy, bo wariantów garam masali (podobnie jak curry) może być mnóstwo – niektóre mieszanki zawierają nawet 30 składników. Każdy region Indii może mieć swoją recepturę garam masali.
Jakie zalety dla zdrowia ma garam masala?
– Korzyści zdrowotne garam masali są sumą korzyści zdrowotnych poszczególnych przypraw w mieszance. A ponieważ nie ma standardowego przepisu, to będą się one różnić w zależności od przepisu – uważa indyjski dietetyk kliniczny dr Rupali Dutta. Dodawanie garam masali do potraw na pewno więc jest korzystne dla zdrowia. Oto niektóre z jej działań prozdrowotnych:
1. Usprawnia trawienie
Garam masala nie tylko pobudza apetyt, ale także przyspiesza trawienie. Kminek, który jest jednym z głównych składników mieszanki, zwiększa aktywność enzymów trawiennych. Podobny wpływ na trawienie ma także czarny pieprz i goździki.
2. Poprawia metabolizm
Składniki garam masali są bogate w fitoskładniki, które przyspieszają metabolizm. Jednym z nich jest pieprz.
3. Dostarcza silnych przeciwutleniaczy
Każda z przypraw zawartych w garam masali jest bogata w antyutleniacze – to substancje, które zwalczają stres oksydacyjny, opóźniając procesy starzenia. Najsilniejszym antyutleniaczem w garam masali jest cynamon. Potencjał antyoksydacyjny mają tez goździki i kardamon.
4. Reguluje ciśnienie krwi
Kardamon, jeden ze składników mieszanki, ma działanie regulujące ciśnienia krwi i poprawiające pracę serca. Kolendra natomiast obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów.
5. Działa przeciwzapalnie
Takie właściwości wykazuje przede wszystkim kardamon, ale także kminek, cynamon i czarny pieprz. Warto pamiętać, że przewlekłe stany zapalne toczące się w organizmie przyczyniają się do wystąpienia wielu chorób związanych z wiekiem.
6. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Choć rak to jeden z najgorszych zabójców we współczesnym świecie, to w pewnym stopniu można mu zapobiegać. Duże znaczenie ma tu styl życia, w tym właśnie dieta. Okazuje się, że wszystkie składniki garam masali są przydatne w profilaktyce nowotworowej. Szczególnie cenne w tym kontekście są goździki.
7. Zwalcza bakterie w jamie ustnej
Garam masala zwalcza nie tylko nieświeży oddech, ale także pomaga zapobiegać próchnicy. Szczególne znaczenie ma tu gałka muszkatołowa, której składniki zabijają bakterie powodujące próchnicę. Podobnie działa kardamon. Natomiast goździki chronią przed chorobami dziąseł.
8. Chroni przed cukrzycą
To kolejna poważna choroba, która związana jest ze współczesnym stylem życia. Tymczasem garam masala pomaga w zapobieganiu cukrzycy, dzięki takim składnikom jak np. cynamon czy gałka muszkatołowa.
9. Wzmacnia system nerwowy
Garam masala może być przydatna także w zapobieganiu chorobie Alzheimera i innym chorobom neurologicznym. Jej składniki, bogate w naturalne antyoksydanty, które chronią przed schorzeniami neurodegeneracyjnymi.
Do czego używać garam masali?
W kuchni indyjskiej garam masala jest używana do potraw mięsnych i warzywnych. Dodaje się ją codziennie w niedużych ilościach do niemal wszystkich dań – wystarczy szczypta, by nadać im smak. Najlepiej robić to pod koniec gotowania.
Źródło: Ekologia.pl / Healingplantfoods.com / Food.ndtv.com
Oceń artykuł