Zamknij

Feta – jeden z najzdrowszych serów na świecie. Dlaczego warto go jeść?

01.08.2022
Aktualizacja: 01.08.2022 14:00
Ser feta
fot. Shutterstock

Czym się różni feta od sera typu feta? Dlaczego jest on uważany za jeden z najzdrowszych serów? Wyjaśniamy. 

Jest lekko słony, wilgotny i półtwardy. Ser feta. Jeden z głównych składników diety śródziemnomorskiej. Uważany jest za jeden z najzdrowszych i... najstarszych serów na świecie. Czy słusznie?
Ser feta uważany jest za jeden z najstarszych serów. Jego wynalezienie datuje się na 1100 lat p.n.e. Pochodzi on z Grecji i tylko sery produkowane w tym kraju mogą nosić nazwę feta (od 2002 r. ser ten oznaczony jest jako PDO, czyli Protected Designation of Origin). Pozostały muszą być oznaczone jako "sery typu feta".

Prawdziwy ser feta jest wytwarzany z mleka owczego (może być z domieszką sera koziego), choć w sklepach można również spotkać sery typu feta wytwarzane z mleka krowiego. Ser ten musi być marynowany w solance (stąd ten słonawy smak i wyrazisty zapach), nie może zawierać żadnych barwników, konserwantów czy sproszkowanego mleka.

Dlaczego feta uznawany jest za najzdrowszy ser?

Ser feta jest dość kaloryczny, ale mniej niż mozzarella. W 100 g tego produktu jest 250 kcal (mniej więcej, bo wszystko zależy od solanki, której jest moczony). Poza tym w fecie znajdziemy mnóstwo ważnych dla zdrowia składników mineralnych, np.:

  • witaminę D,
  • witaminę B12,
  • żelazo,
  • wapń,
  • białko,
  • ryboflawinę,
  • witaminę B6,
  • kwas pantotenowy,
  • witaminę A,
  • fosfor,
  • cynk,
  • a także wiele minerałów śladowych, takich jak selen, magnez, potas, miedź i mangan.

Dlaczego warto jeść fetę? 7 ważnych korzyści

  1. Ser feta jest lekkostrawny – wiele osób nie toleruje laktozy, czyli cukru znajdującego się w mleku krowim, wiele osób nie trawi też białek w nabiale. Jednak prawdziwy ser feta produkowany jest z mleka owczego (czasami z dodatkiem mleka koziego), a ten rodzaj mleka zawiera znacznie mniej laktozy niż mleko krowie. Co więcej, cukier jest dalej rozkładany w procesie produkcji sera. Wybierając ser feta, sprawdź, z jakiego rodzaju mleka jest przygotowany. To istotne dla osób, które nie tolerują laktozy.
  2. Feta zawiera duże ilości białka – ten składnik odżywczy ma kluczowe znacznie dla naprawy i budowy mięśni, jest również niezbędny do budowy i prawidłowego działania narządów oraz tkanek. Różne białka mleczne zawarte w serze feta działają jak przeciwciała, enzymy, przekaźniki i transportery. Ważne, aby z każdym posiłkiem spożywać odpowiednią ilość białka. Niektóre białka zwierzęce mają dodatkowo korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2.
  3. Feta zawiera duże ilości wapnia – jest go o trzy razy więcej niż w serze Brie. Wapń jest niezbędny dla mocnych kości i zębów, odgrywa ważną rolę w transporcie tlenu między komórkami, krzepnięciu krwi, wydajności mięśni i neuroprzekaźnictwie. Nasz organizm nie wytwarza go sam, więc musi być pozyskiwany z pożywienia. Niestety tracimy ten składnik wraz z moczem, potem, kałem etc., dlatego wapń musi być stale uzupełniany. Brak wystarczającej ilości wapnia w diecie sprawia, że organizm pobiera go z kości, osłabiając je.
  4. Feta zawiera wiele witaminy A – to ważny składnik, który ma ogromne znaczenie m.in. dla prawidłowego wzroku, zdrowej skóry, a także dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Feta zawiera spore ilości tej witaminy, a ponieważ zwykle spożywa się ją w towarzystwie oliwy z oliwek (np. w sałatce greckiej), to jest ona o wiele lepiej wchłaniana (witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach).
  5. Feta zawiera probiotyki – ser ten jest też źródłem bakterii probiotycznych, m.in. ważnej dla zdrowia bakterii kwasu mlekowego. Bakterie te pomagają w utrzymaniu prawidłowej mikrobioty, a także wzmacniają nasz układ odpornościowy.
  6. Feta zawiera również witaminę B6 i histydynę – te dwa składniki odżywcze są ważne dla naszego zdrowia, co więcej oba siebie potrzebują do działania. Histydyna jest niezbędnym aminokwasem u płodu, który jest niezbędny m.in. do ochrony komórek nerwowych, wytwarzania czerwonych krwinek oraz ochrony tkanek przed promieniowaniem. Jest również metabolizowany do neuroprzekaźników histaminy i karnozyny, które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej, trawieniu oraz prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, mózgu i funkcji seksualnych. Histydyna ma właściwości przeciwutleniające i z natury działa przeciwzapalnie, dlatego stosuje się ją w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i zaburzeń psychicznych. Natomiast karnozyna zmniejsza zmęczenie mięśni i poprawia ich funkcjonowanie. Do syntezy histaminy i karnozyny histydyna potrzebuje witaminy B6. Na szczęście w serze feta znajdują się oba te składniki.
  7. Ser feta zawiera witaminę B12 (dwa razy więcej niż w serze cheddar) oraz żelazo (dwa razy więcej niż w serze pleśniowym), dlatego może być stosowany jako element diety w walce z anemią, czyli niedokrwistością.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie sera feta?

Wybierając ser feta, zwróć uwagę na opakowanie i skład. Pamiętaj, że:

  • prawdziwy ser feta jest wykonany z mleka owczego (może być z dodatkiem mleka koziego),
  • nazwa ser feta zarezerwowana jest tylko dla produktów wyprodukowanych w Grecji, jeśli pochodzą one z innych krajów, na opakowaniu będzie nazwa "ser typu feta",
  • feta powinna być biała i przechowywana w solance, jeśli ma inny kolor (żółtawy), oznacza to, że ser został wystawiony na działanie powietrza poza solanką,
  • feta powinna mieć małe dziurki na powierzchni i być półtwarda (krucha feta oznacza, że ser wyrabiany był z mleka krowiego),
  • kupuj certyfikowane produkty ekologiczne – będziesz mieć pewność, że mleko pochodzi od zwierząt, które są traktowane humanitarnie, że nie spożywają paszy z produktów modyfikowanych genetycznie, ani nie były leczone antybiotykami.

Źródło: dailyhealthpost.com/ greekreporter.com/ forummleczarskie.pl/