Francja wycofała go ze sklepów-E171 rakotwórczy dodatek do żywności

15.06.2019
Aktualizacja: 04.07.2019 10:49
E171 (dwutlenek tytanu)

Jest rakotwórczy i występuje w bardzo wielu produktach. Sprawdź czym jest E171 i co zrobić aby go unikać.

Obecny w wielu produktach, w tym w kosmetykach, filtrach przeciwsłonecznych, farbach i materiałach budowlanych, dwutlenek tytanu (lub TiO2), znany jako E171, w Europie jest również szeroko stosowany jako dodatek w przemyśle spożywczym. Używany jest do wybielania lub nadawania nieprzezroczystości produktom. Jest powszechnie spotykany w:

  • słodyczach,
  • produktach czekoladowych,
  • herbatnikach,
  • gumie do żucia
  • suplementach diety,
  • a także w paście do zębów i
  • produktach farmaceutycznych.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) oceniła ryzyko narażenia na dwutlenek tytanu przez wdychanie (narażenie zawodowe), co doprowadziło do zaklasyfikowania go do grupy 2B, zarezerwowanej dla potencjalnych czynników rakotwórczych dla ludzi. Dzisiaj, doustna ekspozycja na E171 jest problemem, szczególnie u dzieci, które mają tendencję do jedzenia dużej ilości słodyczy. Naukowcy z INRA (Instytut National de la Recherche Agronomique) zbadali produkt jako całość (to znaczy jego mieszany skład mikro- i nanocząsteczek), a także ocenili wpływ samej frakcji nanocząstek. Wyniki są niepokojące.

Dwutlenek tytanu przechodzi przez barierę jelitową i dostaje się do krwiobiegu

Naukowcy poddali szczury doustnej dawce nadtlenku tytanu w ilości 10 mg/kilogram masy ciała/dzień. Odzwierciedla to ekspozycję ludzi i ich spożycie tego dodatku wraz z żywnością. Pokazali po raz pierwszy, in vivo, że dwutlenek tytanu jest absorbowany przez jelito i przechodzi do krwiobiegu. Naukowcy odkryli cząstki dwutlenku tytanu w wątrobach zwierząt. Przypuszcza się, że działa podobnie również u ludzi. 

Dwutlenek tytanu zmienia jelitową i układową odpowiedź immunologiczną

Elementy tytanu w komórkach odpornościowych szczurzego jelita cienkiego były obecne w wyściółce właśnie jelita cienkiego i okrężnicy. Weszły one do jąder komórek odpornościowych, które są odpowiedzialne za odpowiedź odpornościową w jelicie. Naukowcy wykazali brak równowagi w tej odpowiedzi i rozwój mikro-zapalenia w błonie śluzowej jelita grubego. W śledzionie, która pokazuje odporność całego organizmu, ekspozycja na E171 zwiększa zdolność komórek odpornościowych do wytwarzania prozapalnych związków, zwanych cytokinami. Pokazuje to, że zjadając produkty zawierające dwutlenek tytanu, możesz doprowadzić do mikro-uszkodzeń jelita.

Dieta zawierająca dwutlenek tytanu odgrywa rolę w rozwoju raka jelita grubego

Naukowcy poddali szczury regularnym doustnym dawkom dwutlenku tytanu, podawanym w wodzie pitnej. Szczury wypijały wodę z E171 przez 100 dni. W grupie zwierząt uprzednio leczonych eksperymentalnym czynnikiem rakotwórczym, ekspozycja na TiO2 doprowadziła do zwiększenia rozmiarów zmian przednowotworowych. W grupie zdrowych szczurów, narażonych na dietę zawierającą E171, u czterech z jedenastu spontanicznie rozwinęły się zmiany przednowotworowe w nabłonku jelitowym. Zwierzęta, które nie były narażone, nie wykazywały żadnych anomalii pod koniec 100-dniowego badania. Wyniki te wskazują, że E171 zarówno inicjuje, jak i promuje wczesne stadia rakotwórczości jelita grubego u zwierząt.

Badania te po raz pierwszy pokazują, że dodatek E171 jest źródłem nanocząstek dwutlenku tytanu w jelicie i całym ciele, co ma wpływ zarówno na funkcje immunologiczne, jak i rozwój zmian przednowotworowych w okrężnicy.

E171 ma również wpływ na mikroflorę jelit

Badanie myszy opublikowane w Frontiers in Nutrition wykazało, że spożywanie żywności zawierającej E171 ma wpływ na mikroflorę jelitową (określoną przez biliony bakterii zamieszkujących jelito). Jego zbyt duże spozycie może wywoływać choroby, takie jak choroby zapalne jelit i rak jelita grubego. Naukowcy z University of Sydney udowodnili, że spożywanie żywności, która zawiera duże ilości E171 wpływa nie na sam skład mikroflory jelitowej, a na jej aktywność. Pobudza on jej wzrost w postaci biofilmu. Tworzenie przez bakterie jelitowe takiej formy obserwuje się w raku jelita grubego. „Dobrze wiadomo, że skład diety ma wpływ na fizjologię i zdrowie, jednak rola dodatków do żywności jest słabo poznana” - powiedział profesor Chrzanowski, ekspert ds. Nanotoksykologii z University of Sydney's School of Pharmacy i Sydney Nano Institute w Australii. Temat ten nadal wymaga większej ilości badań, jednak wydaje się rozsądnym unikać żywności zawierającej E171.

W takim razie co zrobić aby wyeliminować z diety E171?

Aby uniknąć pokarmów bogatych w nanocząstki dwutlenku tytanu, należy unikać przetworzonej żywności, a zwłaszcza słodyczy, produktów czekoladowych, gum do żucia i majonezu. Warto również czytać etykiety i sprawdzać, czy produkt który chcesz kupić nie ma w składzie niepożądanego dodatku.

Źródła:
1. Sarah Bettini, Elisa Boutet-Robinet, Christel Cartier, Christine Coméra, Eric Gaultier, Jacques Dupuy, Nathalie Naud, Sylviane Taché, Patrick Grysan, Solenn Reguer, Nathalie Thieriet, Matthieu Réfrégiers, Dominique Thiaudière, Jean-Pierre Cravedi, Marie Carrière, Jean-Nicolas Audinot, Fabrice H. Pierre, Laurence Guzylack-Piriou, Eric Houdeau. Food-grade TiO2 impairs intestinal and systemic immune homeostasis, initiates preneoplastic lesions and promotes aberrant crypt development in the rat colon. Scientific Reports, 2017; 7: 40373
2. Zhongyuan Guo, Nicole J. Martucci, Fabiola Moreno-Olivas, Elad Tako, Gretchen J. Mahler. Titanium dioxide nanoparticle ingestion alters nutrient absorption in an in vitro model of the small intestine. NanoImpact, 2017; 5: 70
3. Gabriela V. Pinget, Jian K. Tan, Bartlomiej Janac, Nadeem O. Kaakoush, alexandra angelatos, John O’Sullivan, Yen Koay, Frederic Sierro, Shiva Divakarla, Robert J. Moore, Dragana Stanley, Wojciech Chrzanowski, Laurence Macia. Impact of the food additive titanium dioxide (E171) on gut microbiota-host interaction. Frontiers in nutrition.