Właściwości i zastosowanie dyni, czyli dlaczego warto ją jeść?

Aleksandra Supryn
22.10.2015 11:06
Właściwości i zastosowanie dyni, czyli dlaczego warto ją jeść?
fot. Dynia – właściwości prozdrowotne i kosmetyczne. Sprawdź, na co wpływa

Październik i listopad to sezon dyniowy. Na każdym kroku widzimy przepisy na zupy, desery i inne dania z dynią w roli głównej? Wiecie dlaczego jest tak popularna? Sprawdź jej właściwości i działanie.

Wcale nie z powodu halloweenowego szału. Owoce dyni to jedne z najzdrowszych roślin. Zawierają wiele witamin i minerałów, których nie tracimy podczas obróbki. Mają również bardzo mało kalorii i świetnie wpływają na nasze zdrowie oraz naszą urodę.

Dynia – witaminy i minerały

Dynia jest idealnym produktem dla osób dbających o linię. 100 g zawiera jedynie 28 kcal! Zanim zaczniemy zajadać się dynią zwróćmy jednak uwagę na indeks glikemiczny, który wynosi 75. To dość dużo, więc dynię należy jeść z umiarem i o odpowiedniej porze dnia.

Mimo tak małej kaloryczności dynia jest naładowana składnikami odżywczymi: witaminami i minerałami. 100 g dyni zawiera 426 μg witaminy A, czyli połowa zalecanej dziennej dawki. Co więcej, znajduje się w niej również wiele witamin z grupy B – B1, B2, B6 i B9 oraz witaminy C i E.

Dynia jest też bogata w potas (340 μg/100 g), wapń (21 μg/100 g), fosfor (44 μg/100 g). Jest też świetnym źródłem białka i błonnika.

Pestki dyni – składniki i właściwości

Również pestki dyni mają właściwości prozdrowotne. Jest w nich więcej witamin i minerałów niż w samym miąższu.

Są bogate w magnez (550 μg/100 g – 150 proc. dziennego zapotrzebowania), fosfor (1174 μg/100 g – 168 proc.), mangan (4,5 μg/100 g – 214 proc.), cynk (7,64 μg/100 g – 80 proc. u kobiet, 50 proc. u mężczyzn) oraz witaminę B3, czyli niacynę.

Pestki świetnie działają na cerę: wzmacniają ją, rozjaśniają, wygładzają. Przyspieszają również gojenie się ran (również tych pooparzeniowych), zapobiegają miażdżycy oraz zbawiennie wpływają na układ nerwowy.

Stosuje się je również w walce z owsikami, tasiemcem lub innymi pasożytami (tęgoryjca dwunastnicy, glisty ludzkiej, lamblii). Jest to związane z dużą zawartością kukurbitacyny, która pozwala skutecznie się ich pozbyć.

Właściwości dyni

Po dynię powinny sięgnąć osoby z problemami żołądkowymi, ponieważ jest lekkostrawna i zawiera dużo błonnika. Pobudza proces trawienny oraz reguluje pracę jelit, usuwa zaparcia. Co więcej, ma również właściwości oczyszczające i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i złogów.

Dynia skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, więc do swojej diety powinny włączyć je osoby z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą. Pomaga również z zaburzeniach krzepliwości krwi oraz niektórych rodzajach niedokrwistości.

Lekarze polecają ją również osobom, które mają problemy z nerkami lub pęcherzem. Działa moczopędnie i zmniejsza trudności w oddawaniu moczu.

Dynia zawiera bardzo dużo witaminy A, która zbawiennie działa na wzrok. Zapobiega m.in. kurzej ślepocie.

Jedzenie jej zaleca się również paniom w ciąży, które zmagają się z mdłościami, ponieważ dynia ma właściwości przeciwwymiotne. Można ją stosować również jako lekarstwo na chorobę lokomocyjną – zazwyczaj podaje się wtedy świeże pestki.

Po dynię powinni sięgnąć również panowie. Dzięki włączeniu dyni do swojego jadłospisu będą w stanie poprawić swoje życie seksualne, zadbać o prostatę oraz zwiększyć płodność. Wszystko to dzięki cynkowi – zwanego męskim pierwiastkiem.

Dynia – właściwości kosmetyczne

Dyni coraz częściej używa się jako kosmetyku. Można robić z niej maseczki, peelingi czy toniki.

Ma ona zbawienny wpływ na naszą skórę. Zapobiega stanom zapalnym, doskonale nawilża cerę i zamyka pory, chroni przed promieniami UV oraz ma działanie odmładzające – przeciwutleniacze zawarte w niej zwalczają wolne rodniki i wspomagają proces odbudowy komórek skóry.

Witamina A, w którą bogata jest dynia dobrze wpływa również na stan włosów i paznokci.

___

ZdrowoBardzo / AS