Zamknij

9 powodów, by jeść pomarańcze. Cenna jest też skórka

09.02.2022
Aktualizacja: 09.02.2022 16:08
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
fot. Shutterstock

Owoce cytrusowe, w tym pomarańcze, są znane przede wszystkim z tego, że zawierają dużo witaminy C. To oczywiście prawda, ale to niejedyne cenne składniki, jakie mają. Powinny je jeść osoby mające anemię, cierpiące na zaparcia czy kobiety w ciąży. Zobacz, jak wartościowe są pomarańcze.

  1. Zawierają sporo witaminy C
  2. Pomarańcze regulują trawienie
  3. Mają właściwości przeciwzapalne
  4. Pomarańcze są pełne potasu
  5. Zawierają dużo kwasu foliowego
  6. Pomarańcze zawierają beta karoten
  7. Są dobrym źródłem tiaminy
  8. Skórka pomarańczy również zawiera antyoksydanty
  9. Cenne jest również albedo

Najlepszy sezon na pomarańcze trwa wtedy, gdy w Polsce jest zima – zaczyna się już w połowie grudniu, a kończy w marcu (ich kolor dodatkowo wnosi nieco optymizmu w szarość tej pory roku). Właśnie wtedy pomarańcze są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Choć nie rosną w naszym klimacie i muszą przyjechać do nas z Włoch, Grecji czy Hiszpanii (co akurat nie jest zbyt dobre dla środowiska), to nie ma żadnego problemu, by je kupić. Ich cena też jest całkiem atrakcyjna. Nie dość, że są niskokaloryczne (ok. 53 kcal w 100 g), to mają też korzystny wpływ na zdrowie. Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Zawierają sporo witaminy C

Choć da się znaleźć owoce, które mają więcej witaminy C niż pomarańcze (np. truskawki), to i tak już jedna pomarańcza, w zależności od gatunku i odmiany, zawiera nawet 70 proc. dziennej zalecanej dawki witaminy C. Witamina ta, zwana też kwasem askorbinowym, nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale pomaga organizmowi również wchłaniać żelazo. To pierwiastek, który jest konieczny do gojenia się ran, tworzenia naczyń krwionośnych, chrząstek, mięśni i kolagenu.

Pomarańcze regulują trawienie

Jedna średnia pomarańcza zawiera aż 3 g błonnika pokarmowego (z 25-20 g dziennego zapotrzebowania), który nie tylko zapobiega zaparciom, ale także je łagodzi. Błonnik reguluje pracę jelit, obniża poziom cholesterolu i kontroluje poziom cukru we krwi. Pozwala dłużej czuć sytość, co pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Odpowiednia ilość błonnika w diecie sprawia też, że maleje ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca i niektóre rodzaje nowotworów.

Mają właściwości przeciwzapalne

Każda pomarańcza zawiera ponad 170 różnych fitoskładników i 60 rodzajów flawonoidów. To substancje będące antyoksydantami, które mają działanie przeciwzapalne. Pomarańcze, i inne produkty bogate w przeciwutleniacze, mogą zwalczać nawet długotrwałe stany zapalne (czasem lepiej niż leki), które przyczyniają się do wystąpienia nowotworów, chorób serca, cukrzycy, zapalenia stawów, depresji czy choroby Alzheimera.

Pomarańcze są pełne potasu

Pod względem zawartości potasu pomarańcze nie odbiegają daleko od bananów, które są znane z dużej zawartości tego pierwiastka. Jedna pomarańcza zawiera ok. 240 mg tego składnika – jest on konieczny do prawidłowej pracy układu nerwowego i mięśni, odpowiada też za stały rytm bicia serca. Pomarańcza zjedzona po treningu świetnie uzupełni elektrolity i zapobiegnie skurczom mięśni.

Zawierają dużo kwasu foliowego

Organizm człowieka potrzebuje witaminy B9, czyli właśnie kwasu foliowego, do prawidłowego funkcjonowania. Jest on potrzebny do rozwoju i pracy układu nerwowego, krwiotwórczego, ale też tkanek złożonych z komórek, które intensywnie się dzielą, np. płodu. To dlatego jest tak ważny dla kobiet w ciąży: kwas foliowy zapobiega wystąpieniu wady cewy nerwowej u płodu. Jedna duża pomarańcza zawiera 55µg kwasu foliowego, czyli 14 proc. dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej.

Pomarańcze zawierają betakaroten

Betakaroten to pigment, który nadaje kolor pomarańczom. Jest to również silny przeciwutleniacz, który zmniejsza szkody, jakie wyrządzają w organizmie wolne rodniki, które powstają podczas przemiany materii. Organizm wytwarza je również, gdy jesteśmy narażeni na działanie substancji chemicznych, dymu tytoniowego czy promieniowania słonecznego.

Są dobrym źródłem tiaminy

Tiamina, zwana również witaminą B1, pomaga organizmowi przetwarzać składniki odżywcze i zamieniać pokarm w energię. Jest niezbędnym składnikiem każdej komórki ciała. Najlepszym jej źródłem są produkty zbożowe i suche nasiona roślin strączkowych, ale pomarańcze również są w nią zasobne.

Skórka pomarańczy również zawiera antyoksydanty

Skórkę pomarańczy zwykle wykorzystuje się do dekoracji potraw albo nadania im aromatu. Jest ona jednak także wartościowa odżywczo – skóra zawiera spora dawkę antyoksydantów, a także wapnia i potasu. Aby ją wykorzystać, trzeba porządnie umyć pomarańczę (najlepiej szczoteczką), a następnie zetrzeć skórkę na tarce. Można ją dodawać do ciast, ciasteczek, a nawet na wierzch makaronu, pieczonych mięs czy warzyw.

Cenne jest również albedo

Albedo to biała, gąbczasta powłoczka, która znajduje się pomiędzy skórką a samym owocem. Większość ludzi unika jedzenia albedo, ponieważ ma gorzkawy smak. Zawiera jednak sporo wapnia, błonnika (pektyny), witaminy C i wzmacniających odporność flawonoidów. Aby ukryć jego smak, można niedokładnie obraną z niego pomarańczę zmiksować w smoothie – wtedy łatwiej skorzystać z dobrodziejstw tej części pomarańczy.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: WebMD.com