Zamknij

Dlaczego warto jeść kalarepę? 9 ważnych powodów

23.08.2022
Aktualizacja: 23.08.2022 10:40

Kalarepa ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości i dlatego powinna często gościć na talerzach osób, które dbają o zdrowy ryb życia. Jest też idealnym warzywem, dla osób odchudzających się. 

Kalarepa - dlaczego warto ją jeść?
fot. Shutterstock

Kalarepa to jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych warzyw uprawianych w Polsce. Należy do rodziny krzyżowych, podobnie jak brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, jarmuż. Kalarepa zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych, ale mimo to nadal w wielu polskich domach jest niedoceniana. Dlaczego warto jeść kalarepę? Podpowiadamy.

Jakie właściwości prozdrowotne ma kalarepa?

  1. Kalarepa jest idealnym warzywem dla osób odchudzających się i to z kilku powodów. Po pierwsze, jest niskokaloryczna. W 100 g kalarepy jest tylko 27 kcal i 0,1 g tłuszczu. Po drugie, świetnie może zastąpić pieczywo. Kalarepę można pokroić w paseczki lub plastry i jeść je z różnymi dodatkami, na przykład idealnie komponuje się z hummusem. Po trzecie, ma spore ilości błonnika.
  2. Kalarepa jest bogatym źródłem witamin, m.in. C, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6, B9 (kwas foliowy), a także witaminy A, E oraz K.
  3. Warzywo to jest również bogatym źródłem minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.
  4. Kalarepa zawiera również związki, takie jak izotiocyjaniany, sulforafan i indol-3-karbinol, które mają działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, a nawet przeciwnowotworowe. Badanie dowiodły, że związki te zmniejszają ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej oraz wspierają jej leczenie.
  5. Zawarte w kalarepie związki odżywcze mają działanie antyoksydacyjne i hamują niekorzystny wpływ wolnych rodników na nasz organizm.
  6. Kalarepa zawiera też luteinę, która obniża ryzyko chorób oczu, poprawia ostrość widzenia i pracę mózgu.
  7. Kalarepa ma też pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Zawiera sporo błonnika, który przyspiesza perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom i poprawiając przemianę materii.
  8. Regularne spożywanie kalarepy ma też pozytywny wpływ na układ odpornościowy oraz naczynia krwionośne. Zawarte w tym warzywie związki, zmniejszają ryzyko miażdżycy naczyń oraz ich zwapnienia.
  9. Spożywanie kalarepy pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu oraz gospodarkę wodno-elektrolitową. Ponadto może wpływać na obniżenie ciśnienia, poprawiać pracę serca i całego układu krążenia.

Jak jeść kalarepę?

Kalarepę można jeść na surowo (w tej wersji jest najzdrowsza), ale można ją też gotować, dusić, piec i faszerować. Do jedzenia nadaje się nie tylko bulwa, ale również liście (zawierają sporo chlorofilu i wspomagają organizm w oczyszczaniu szkodliwych substancji). Należy je jednak dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

W sklepach można dostać kalarepę w zielone lub fioletowej odmianie. Warzywo to jest chrupiące, bardzo delikatne w smaku (konsystencją przypomina rzodkiewkę). Do jedzenia wybierajmy rośliny średniej wielkości, których liście powinny być jędrne i zielone. Poza lodówką można kalarepę przechowywać przez 3 dni, a w lodówce tydzień.

Ważne!

Kalarepa nie uczula, więc można ją włączyć do jadłospisu niemowlęcia w trakcie rozszerzania jego diety.

Źródło: Wirtualna Polska Kuchnia