Dlaczego warto jeść jajka? 8 powodów

06.12.2019
Aktualizacja: 06.12.2019 15:54
Dlaczego warto jeść jajka?
fot. Shutterstock

Około 7 gramów białka, 85 kalorii, zdrowe tłuszcze, aminokwasy, przeciwutleniacze - to nie jedyne korzyści płynące z jedzenia jajek. Sprawdź, jakie odniesiesz korzyści dla zdrowia, gdy będziesz spożywać dwa jajka dziennie.

Jajka – pokarm dla mózgu

Zawarte w jajkach substancje odżywcze - cholina, lecytyna, witamina B12 - pozytywnie wpływają na kondycję mózgu, spowalniają proces kurczenia się mózgu (atrofia), są budulcem neuronów i komórek glejowych w mózgu (zwłaszcza cholina, która również stabilizuje strukturę osłonek mielinowych nerwów). Jajka, wprowadzone do menu na stałe, przyczyniają się do poprawienia wydajności umysłowej, pamięci, koncentracji. Jajka polecane są szczególnie kobietom w ciąży i karmiących piersią, bo cholina pomaga w prawidłowym kształtowaniu się mózgu i układu nerwowego u dziecka.

Jajka – pokarm dla oczu

Jajka zawierają luteinę, zeaksantynę, karotenoidy - substancje, które są niezwykle ważne dla zdrowia oczu. Luteina chroni przed zaćmą, zwyrodnieniem mięśni związanym z wiekiem (AMD), a także przez szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. 

Jajka – pokarm dla kości i zębów

Zawarta w jajkach witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości i zębów. Nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale również pomaga lepiej wchłaniać wapń. Jedno duże jajko – a właściwie jego żółtko – zawiera 50 IU witaminy D3 o wysokich stężeniach.

Jajka – pokarm dla skóry, włosów

Chcesz mieć zdrową skórę i włosy, jedz jajka. Zawierają one ważne dla zdrowia składniki: witaminy (z grupy B, witaminę A), związki siarki, aminokwasy – są one budulcem skóry i paznokci, wpływają na ich stan. Chronią przed przebarwieniami, dbają o odpowiednie nawilżenie i uelastycznienie skóry.

Jajka pomagają na kaca

Jajka łagodzą objawy kaca, ponieważ zawierają cysteinę – aminokwas, który przyśpiesza metabolizm i usuwanie toksyn.

Jajka wspomagają odchudzanie

Jajka są niskokaloryczne i zawierają sporo białka - są więc ważnym składnikiem diet odchudzających wysokobiałkowych (diety Dukana czy diety kopenhaskiej). Najnowsze badania sugerują, że jedzenie jajek na śniadanie, dają uczucie pełności i zmniejsza zapotrzebowanie energetyczne podczas obiadu.

Jajka zmniejszają ryzyko raka piersi

Jajka zawierają cholinę. W badaniach udowodniono, że składnik ten zmniejsza ryzyko raka piersi o 24%. Przy czym u kobiet, które zjadały co najmniej sześć jajek tygodniowo, ta liczba wzrastała nawet do 44%.

Jajka są niezbędne dla płodności i kobiet w ciąży

Jajka zawierają kwas foliowy (witamina B9), który zapobiega wadom cewy nerwowej u nienarodzonego dziecka, ponadto jest niezbędny do replikacji DNA, chroni przed wrodzonymi wadami serca i przedwczesnym porodem. Zawarte w jajkach składniki mineralne - zwłaszcza cholina - wpływa na kości dziecka i tym samym pomaga w jego rozwoju.

Ważne!

Najwięcej składników odżywczych zostaje zachowanych w jajkach krótko gotowanych, czyli tych na miękko, sadzonych lub w postaci lekko ściętej jajecznicy. Podczas długiej obróbki cieplnej jajka tracą część witamin i minerałów.

Źródło: healthy-foodnetwork.com