8 produktów, które są dobre dla twojej trzustki

05.11.2019
Aktualizacja: 05.11.2019 15:43
Dieta dla trzustki - jakie produkty
fot. Shutterstock

Co jeść, by mieć zdrową trzustkę? Jakie produkty mają działanie antynowotworowe i przeciwzapalne? Dowiedz się, co szkodzi trzustce, a co ma na nią dobroczynny wpływ.

Trzustka to bardzo ważny dla człowieka narząd. W organizmie pełni dwie istotne funkcje - dostarcza do jelita cienkiego enzymy, umożliwiające trawienie pożywienia oraz produkuje hormony regulujące poziom glukozy we krwi. Zaburzenie pracy tego narządu może mieć fatalne konsekwencje dla naszego zdrowia, a nawet życia. Zdrowej trzustce szkodzi alkohol, zbyt tłuste i obfite jedzenie, urazy, zakażenia wirusowe, niedrożność przewodu żółciowego, przyjmowane leki etc.

Są jednak produkty, które chronią trzustkę i zmniejszają znacznie ryzyko chorób tego narządu. Te produkty z pewnością pokocha twoja trzustka:

  • Czosnek - w jednym ząbku kryje się cała apteka: związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Jednak najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Czosnek ma silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne oraz wspomaga procesy trawienne. Są badania, które wskazują, że zawarte z czosnku związki zmniejszają znacznie ryzyko raka trzustki.
  • Szpinak - ma wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości. Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. Liście szpinaku zawierają witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. To warzywo - ze względu na swój skład - ma prozdrowotne działanie na trzustkę, chroni ją przed rakiem. W badaniu opisanym w czasopiśmie "Journal of the National Cancer Institute" udowodniono, że zawarta w szpinaku roślinna sekretyna pobudza produkcję soku trzustkowego oraz zwiększa oddziaływanie hormonu żołądkowo-jelitowego. W nawracających schorzeniach trzustki warto stosować szpinak lub sok szpinakowy, gdyż przyczyniają się one do poprawy zdrowia tego narządu.
  • Jogurt - zawarte w jogurcie żywe kultury bakterii probiotycznych pomagają organizmowi zwalczać chorobę i chronią układ odpornościowy. Pomagają również w trawieniu oraz w złagodzeniu objawów zapalenia trzustki.
  • Wiśnie - są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i alkoholu perillylowego, który uniemożliwia komórkom nowotworowym rozwój poprzez pozbawienie ich niezbędnych do tego celu białka. Owoce te są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych – okazuje się, że mają one najwyższą zawartość pewnego rodzaju antocyjanidyn o właściwościach przeciwbólowych i przeciwzapalnych porównywalnych do działania ibuprofenu i aspiryny.
  • Brokuły - zawierają flawonoidy, które chronią tkanki trzustki. Należy je jednak jeść na surowo lub lekko parzone, bo proces gotowania pozbawia je składników odżywczych.
  • Słodkie ziemniaki - to warzywo ma prozdrowotne działanie na trzustkę. Zaobserwowano, że spożywanie batatów (zwłaszcza tych o białym miąższu) poprawia funkcjonowanie komórek trzustki, poziom lipidów, gospodarkę glukozową oraz zmniejsza insulinooporność. Jedzenie batatów nie obciąża układu pokarmowego, trzustki, bo stopniowo uwalnia cukry do organizmu.
  • Czerwone winogrona - są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, głównie resweratrolu. Związek ten pomaga zapobiegać uszkodzeniu naczyń krwionośnych i zmniejsza stan zapalny, indukuje również śmierć komórkową (apoptozę) w komórkach raka trzustki.

Przestrzegając odpowiedniej diety, bogatej w produkty o dobroczynnym działaniu dla trzustki, możesz utrzymać ten narząd w zdrowiu i zmniejszyć ryzyko zapalenia, infekcji  czy raka trzustki.

Źródło: dailyhealthpost.com