Czy ziemniakami można się zatruć?

04.10.2019
Aktualizacja: 04.10.2019 15:30
Czy ziemniakami można się zatruć?

Ziemniaki (dla niektórych kartofle lub pyry) królują w polskiej kuchni. To jedno z ulubionych warzyw Polaków. Jemy je przez cały rok. Jednak specjaliści ostrzegają – źle przechowywane ziemniaki mogą zaszkodzić. Na co powinniśmy uważać?

Ziemniaki są niskokaloryczne (w porcji 100 g jest zaledwie 73 kalorii). Co więcej, są doskonałym źródłem energii, białka, witamin i składników mineralnych, w tym potasu, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu, a nawet jodu. Zawierają również witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, foliany, błonnik pokarmowy. Pomagają w walce z nadwagą, bo dzięki błonnikowi poprawiają perystaltykę jelit, ułatwiają trawienie. Są również pomocne w walce z nadwagą, bo dają uczucie sytości.

Gdy są jednak źle lub zbyt długo przechowywane, mogą szkodzić. Unikać powinniśmy ziemniaków miękkich z biały pędami oraz ziemniaków zielonych. Dlaczego?

Ziemniaki z pędami – czy możemy je jeść?

Jeśli ziemniak kiełkuje, traci swoje właściwości odżywcze, bo cały zapas witamin i minerałów wykorzystuje rosnący kiełek. Jeśli ziemniak jest twardy i ma niewielki pęd, można go wykorzystać. Jednak najpierw należy odciąć rosnący kiełek i poddać ziemniaki obróbce cieplnej. Jeśli jednak ziemniak staje się miękki i pomarszczony, należy go natychmiast wyrzucić do kosza.

Warto wiedzieć

Kiełkująca część ziemniaka jest trująca. Zjedzenie jej może wywołać objawy podobne do zatrucia bakteryjnego (pojawiają sie kilka godzin po zjedzeniu takich ziemniaków). Symptomy sugerujące zatrucie to: długotrwała biegunka, ból brzucha, nudności lub wymioty, nadmierne pocenie się, gorączka, a w skrajnych przypadkach nawet halucynacje. W wyniku zatrucia solaniną może dojść do zapalenia nerek, napadów drgawek, a nawet - w skrajnych przypadkach - do śpiączki.Dzieje się tak, ponieważ w całym ziemniaku, zarówno w zielonej części, jak i bulwie, kiedy zaczyna kiełkować i zielenieć, są substancje toksyczne dla człowieka: solanina i chakonina.

Zielone ziemniaki – dlaczego nie można ich jeść?

Substancje trujące, solanina i chakonina, znajdują się w zielonej części ziemniaków. Pojawiają się również w bulwie, gdy zaczyna ona zielenieć i kiełkować. Właśnie z tego powodu nie powinno się również jeść ziemniaków zielonych. Zielenieją one, gdy podczas uprawy nie są dobrze przysypane ziemią lub jeśli są długo przechowywane na świetle.

Solanina pojawia się w bulwie ziemniaka również wtedy, gdy zaatakuje ją zaraza ziemniaczana. Można to poznać, krojąc ziemniaka na pół. Jeśli w środku jest brunatny lub czarny, należy go natychmiast wyrzucić.

Ważne

Solanina jest toksyczna i występuje nie tylko w ziemniakach. Może pojawić się również w niedojrzałych pomidorach, papryce. Ryzyko zatrucia nią wzrasta wiosną, gdy źle przechowywane ziemniaki zaczynają kiełkować. Aby uniknąć rozwoju solaniny w ziemniakach należy je przechowywać w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach, a przed jedzeniem dokładnie odkroić wszystkie zielone fragmenty.

Źródło: NCEŻ