Zamknij

Czy popcorn może być zdrowy? Wyjaśniamy

28.07.2022
Aktualizacja: 28.07.2022 17:10

Często jesz popcorn? Ta przekąska bywa bardzo niezdrowa, ale nie zawsze! Jaki popcorn możemy jeść bez obaw?

Czy popcorn może być zdrowy? Zobacz, jak przygotować go w domu
fot. Shutterstock
  1. Czy popcorn jest zdrowy? To zależy
  2. Jak zrobić zdrowy popcorn? PRZEPIS
  3. Czy dzieci mogą jeść popcorn?

Popcorn, czyli wysuszone ziarnka kukurydzy, które prażymy w wysokiej temperaturze, to ulubiona przekąska wielu z nas. Niektórzy nie wyobrażają sobie seansu filmowego bez popcornu… Nic dziwnego, bo jego jedzenie naprawdę wciąga. Ale czy spożywać go bez ograniczeń?

Czy popcorn jest zdrowy? To zależy

Popcorn jest zwykłą kukurydzą poddaną obróbce termicznej. Zawiera spore ilości błonnika, który korzystnie działa na metabolizm. Znajdziemy w nim również przeciwutleniacze, które hamują proces starzenia się organizmu. W takim razie, dlaczego produkt ten cieszy się tak złą sławą i uznawany jest za jedną z wielu szkodliwych, słonych przekąsek, których lepiej unikać? Wszystko przez niezdrowe dodatki i sposób przygotowywania popcornu. To nie kukurydza jest niezdrowa, a sól, wzmacniacze smaku i substancje słodzące, które znajdziemy m.in. w popcornie karmelowym czy maślanym.

Najgorszym wyborem jest gotowy, paczkowany popcorn dostępny w sklepach, jak i ten w papierowych torebkach, przeznaczony do przygotowania w mikrofalówce.
Popcorn prażony w specjalnym opakowaniu, odpornym na działanie temperatury, może pochłaniać rakotwórcze substancje.

Jak zrobić zdrowy popcorn? PRZEPIS

Aby przygotować zdrowy popcorn, wystarczy kupić opakowanie ziaren kukurydzy (bez dodatku soli) i samodzielnie ją uprażyć. Można zrobić to na przykrytej patelni lub w większym garnku z pokrywką, używając minimalnej ilości oleju (na przykład rzepakowego). Olej należy mocno rozgrzać, a następnie wysypać ziarenka i przykryć naczynie. Możemy użyć ulubionych przypraw. Domowy popcorn możemy przyrządzić również w mikrofalówce. Wystarczy wsypać ziarenka do szklanej miski, a następnie ją przykryć i wstawić do mikrofalówki na 3-4 minuty (w zależności od mocy). Jeżeli chcemy przygotować smakowy popcorn, wystarczy dodać do niego odrobinę masła, cukru trzcinowego lub soli, po czym dokładnie wstrząsnąć.

Czy dzieci mogą jeść popcorn?

Domowy popcorn mogą jeść starsze dzieci, jednak z przekąską tą należy wstrzymać się do czasu, gdy dziecko trochę podrośnie (minimum 5 lat). Małe dzieci są narażone na zadławienie się twardymi ziarenkami. Pamiętajmy, że nawet  popcorn przygotowany w domowych warunkach ma wysoki indeks glikemiczny i nie należy jeść go zbyt często. Nie jest to wskazany produkt dla osób z cukrzycą.

Źródło: express.co.uk, doz.pl