Zamknij

Czy ogórki małosolne są zdrowe? 5 właściwości, o których nie wiedziałeś

26.07.2022
Aktualizacja: 26.07.2022 08:45

Ogórki małosolne to doskonała letnia przekąska. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, dlatego w sezonie ogórkowym warto jeść je jak najczęściej. Zwłaszcza że mają wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia. Zobacz, kto powinien regularnie jeść tak przygotowane ogórki

5 zdrowotnych właściwości ogrórków małosolnych
fot. Shutterstock
  1. Wysoka zawartość błonnika
  2. Naturalny izotonik
  3. Niska kaloryczność
  4. Bogactwo naturalnych probiotyków
  5. Doskonały smak

Ogórki małosolne różnią się od kiszonych przede wszystkim krótszą fermentacją. Możemy je spożywać już 2-3 dni po przygotowaniu –  wtedy stają się twarde, chrupiące i aromatyczne. Są doskonałą bazą do letnich sałatek, sosów, chłodnika czy koktajli, ale najlepiej smakują prosto ze słoika. Czy ogórki małosolne są zdrowe? Odpowiedź jest prosta! Takie ogórki to prawdziwa skarbnica witamin (C, B, K, E) i minerałów (potas, magnez, miedź, wapno). Jak ta przekąska wpływa na nasz organizm?
Oto 5 najważniejszych właściwości ogórków małosolnych, które wymienia serwis Kuchnia Wirtualna Polska:

Wysoka zawartość błonnika

Mimo że ogórki małosolne kisimy przez krótki czas, szybko nabierają one właściwości odżywczych. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości, pobudza jelita i usuwa z organizmu szkodliwe toksyny. Ze względu na błonnik, ogórki małosolne są dobrą przekąską dla osób, które chcą obniżyć poziom złego cholesterolu.

Naturalny izotonik

Sok z ogórków małosolnych to najlepsza alternatywa dla sztucznych izotoników dostępnych w sklepach. Sok nie tylko szybko nawadnia organizm, ale też pomaga uzupełnić ważne mikroelementy w organizmie. Można go wykorzystać na przykład gdy mamy kaca lub obserwujemy objawy odwodnienia.

Niska kaloryczność

Ogórki małosolne to dobry produkt dla osób na diecie. Nie potrzebują żadnych dodatków i doskonale urozmaicają codzienne posiłki. Dzięki procesowi fermentacji usuwany jest z nich cukier (który zostaje przekształcony w kwas mlekowy). Co ciekawe, 100 g ogórków małosolnych to zaledwie 12 kalorii.

Bogactwo naturalnych probiotyków

Ogórki małosolne to naturalne probiotyki, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Dobroczynne szczepy bakterii wzmacniają odporność, usprawniają metabolizm i zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów (m.in. raka jelita grubego). Częste jedzenie produktów zawierających probiotyki pomaga zahamować proces starzenia się skóry.

Doskonały smak

Ogórki małosolne już po dwóch dniach mają pyszny, wyjątkowy smak. Świetnie komponują się z rzodkiewkami,  pietruszką, koperkiem czy ziemniakami (takie połączenia to najlepsze, naturalne źródło witaminy C). Ogórki małosolne możemy również podawać dzieciom.

Źródło: Kuchnia Wirtualna Polska