Makaron nie musi być tuczący! Sprawdź, jaki wybrać!

06.08.2015 13:19
Makaron nie musi być tuczący! Sprawdź, jaki wybrać!

O tym, czy makaron jest tuczący decyduje zaledwie kilka czynników. Oprócz tego, że powinniśmy zwracać uwagę na skład produktu, to warto sięgnąć po ten od sprawdzonego producenta.

Przede wszystkim warto czytać etykiety makaronów. Z nich dowiemy się tak naprawdę wszystkiego – jaką wartość odżywczą ma dany produkt, z jakiej pszenicy został wykonany. Te informacje odpowiedzą nam również na pytanie, czy makaron jest bardziej, czy mniej tuczący.

Czy makaron jest tuczący?

Jeżeli choć raz próbowałeś się odchudzać, na pewno słyszałeś powszechnie panującą opinię: makaron tuczy i musisz wyeliminować go ze swojej diety! A to przecież nieprawda; a przynajmniej – nie cała prawda. Oczywiście, są makarony, które mogą stać się bombą kaloryczną, zwłaszcza jeżeli nieodpowiednio je przygotujemy (np. gdy będziemy je za długo gotować). Ale w sklepie znajdziesz też takie, które możesz jeść bez żadnych wyrzutów sumienia.

Skład makaronu

fot. Skład makaronu

Ten zdrowszy makaron będzie miał w składzie semolinę. Jest to mąka z pszenicy durum, która ma niski indeks glikemiczny. Ten z kolei odpowiedzialny jest za wydzielanie insuliny w organizmie. Powolne uwalnianie cukru pozwala zachować uczucie sytości na dłużej.

Osoby na diecie powinny również sięgać po makaron zrobiony z mąki pszennej pełnoziarnistej. Wszystko ze względu na to, że zawiera on sporo błonnika. Szczególnie jest polecany osobom, które prowadzą aktywny tryb życia. 

Warto pamiętać o tym, że rozgotowany makaron jest o wiele bardziej tuczący niż ten ugotowany al dente.

Makaron: z jajkami czy bez jajek?

fot. Makaron: z jajkami czy bez jajek?

Wszystko zależy od tego, na który mamy ochotę. Jednak osoby na diecie powinny wybierać ten bez jajek, bo jajka - oprócz wysokiej kaloryczności - podnoszą też zawartość tłuszczu w makaronie. 

Źródło: X-news