Zdrowa zmiana. Czego użyć zamiast majonezu?

Aleksandra Supryn
23.03.2016 12:30
Zdrowa zmiana. Czego użyć zamiast majonezu?
fot. Czy majonez jest zdrowy? Wiesz, jakie ma właściwości i ile ma kalorii

Możemy być niemal pewni, że dania, które pojawią się na wielkanocnym stole, będą zawierały majonez. Trudno sobie wyobrazić przecież tradycyjną sałatkę jarzynową czy jajka bez majonezu. Niestety majonez jest bardzo kaloryczny i nie najlepiej wpływa na nasze zdrowie…

Łyżka (ok. 25 g) zwykłego majonezu zawiera ponad 160 kcal, a w tym 18 g tłuszczu. To sporo, jak na sos dodawany do potraw.

Czy majonez jest zdrowy?

W majonezie najgroźniejszy dla naszego zdrowia jest cholesterol. W 10 łyżkach tego sosu znajduje się go ok. 200-300 mg, czyli dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Trzeba jednak pamiętać, że znajduje się on przecież również w wielu innych produktach. Czasem nie zdajemy sobie nawet sprawy tego, jak dużo cholesterolu dostarczamy do organizmu.

Jego zbyt duże ilości prowadzą do zapychania żył, co utrudnia swobodne krążenie krwi po organizmie. Ostatecznie może skończyć się to miażdżycą, zawałem czy udarem.

W sklepowych majonezach znajdują się również sztuczne ulepszacze smaku oraz konsystencji.

Odchudzający majonez light?

Wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że majonez jest kaloryczny, więc postanawia zastąpić go odchudzoną wersją light. Okazuje się jednak, że to również nie najlepsze rozwiązanie.

Majonez light ma faktycznie znacznie mniej kalorii i tłuszczu. Łyżka (30 g) zawiera ok. 144 kcal, a w tym 5 g tłuszczu. Niestety usunięty tłuszcz został zastąpiony węglowodanami, których jest prawie trzy razy więcej niż w tradycyjnym, nieodchudzonym majonezie.

Czym zastąpić majonez?

Majonez można zastąpić po prostu jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Zawiera znacznie mniej kalorii i tłuszczu. Smak co prawda nie będzie taki sam, ale nasz organizm na pewno podziękuje nam za taką zmianę.

Do sałatki możesz dodać również lekki dressing z oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, sojowego lub innego oleju roślinnego. Pomimo że one również są dość kaloryczne, to zawierają kwasy tłuszczowe, które są znacznie zdrowsze.

Kolejnym pomysłem jest dodanie do dania hummusu lub zmiażdżonego awokado – zdrowszych alternatyw dla majonezu. Produkty te również są kaloryczne, ale liczne badania pokazują, że osoby jedzące je nie mają problemów z podjadaniem, więc znacznie łatwiej utrzymać im prawidłową wagę lub zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Producenci majonezów coraz częściej wychodzą również naprzeciw konsumentom dbającym o linię. Produkują swoje sosy z olejów roślinnych, które zawierają bardzo dużo kwasów omega-3 i omega-6. Obu bardzo korzystnych dla naszego zdrowia.

Pamiętajmy jednak, żeby zawsze dokładnie czytać etykiety i sprawdzać, co wkładamy do koszyka na zakupy.

Jeśli nadal nie jesteś jednak przekonany, możesz zrobić swój własny, domowy majonez. W ten sposób będziesz pewny, że nie ma w nim sztucznych ulepszaczy i konserwantów. 

___

ZdrowoBardzo / AS