Zamknij

Czy bigos jest zdrowy? [WYJAŚNIAMY]

21.12.2021 10:30

Bigos to danie uwielbiane przez Polaków. Mimo że co roku pojawia się na wielu świątecznych stołach, niekoniecznie zastanawiamy się nad jego wpływem na zdrowie. Czy każdy może jeść bigos i jakie są najważniejsze właściwości tej potrawy?

Czy bigos jest zdrowy? Najważniejsze właściwości potrawy
fot. Shutterstock

Bigos to potrawa jedyna w swoim rodzaju. Danie jest popularne również poza naszym krajem. Przyrządzenie bigosu jest proste, a sekret wyjątkowego smaku i aromatu tkwi w odpowiednich dodatkach i przyprawach. Niestety, bigos przygotowywany w tradycyjny sposób jest też bardzo kaloryczny i nie każdy może go spożywać. Jedzenia bigosu w nadmiarze powinny unikać osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, nerki i choroby układu sercowo-naczyniowego. Kiszona kapusta może być zbyt obciążająca również przy przewlekłych schorzeniach układu pokarmowego. Mimo tych przeciwwskazań bigos jest bardzo zdrowy, a jego spożywanie ma wiele korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto jeść bigos nawet kilka razy w roku? Oto jak wpływa na nasz organizm:

Właściwości zdrowotne bigosu

Kapusta kiszona, która jest podstawowym składnikiem bigosu, zawiera wiele cennych witamin (m.in. C, B i A) i minerałów (wapń, potas, magnez, żelazo). Kapusta kiszona bez żadnych dodatków ma bardzo mało kalorii. Jest także źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Oto jak świąteczna potrawa działa na zdrowie:

  • chroni przed nowotworami (dzięki zawartości przeciwutleniaczy)
  • wspomaga odchudzanie
  • łagodzi stany zapalne
  • wspiera odporność
  • pomaga utrzymać piękną skórę
  • opóźnia procesy starzenia
  • zapobiega anemii
  • łagodzi zaparcia
  • przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu
  • działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo
  • eliminuje obrzęki
  • pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit

Oczywiście należy pamiętać, że najzdrowsza jest surowa kapusta kiszona, a jej ugotowanie nieco redukuje zawartość wartościowych składników. Dlatego poza świątecznymi okazjami warto sięgać po zwyczajną kapustę kiszoną.

Ile kalorii ma bigos?

Kaloryczność bigosu zależy głównie od tego, jakie składniki dodamy do kapusty kiszonej. Najzdrowszym mięsem dodawanym do bigosu jest dobrej jakości wieprzowina, która zawiera białko, witaminy A, B, E i K oraz cenne minerały (sód, potas, żelazo). Ilość kalorii zależy również od tego, w jaki sposób przygotujemy mięso. Do bigosu najczęściej dodaje się usmażone mięso, które jest najbardziej kaloryczne. Upieczone mięso smakuje równie dobrze i jest znacznie zdrowsze. Bigos z dodatkiem mięsa zawiera około 110 kcal w 100 gramach. W przypadku bigosu wegetariańskiego kaloryczność takiej porcji zmniejsza się do 80 kcal.

Zdrowy bigos: z jakich składników zrezygnować?

Jeżeli chcemy, aby bigos był bardziej lekkostrawny niż w tradycyjnej wersji, warto przyrządzić bigos bez mięsa. Do przygotowania potrawy możemy wykorzystać pieczarki, groch, ciecierzycę, soczewicę, suszone śliwki czy marchewkę. Jeśli chodzi o dokładne proporcje, wszystko zależy od naszych preferencji. Warzywa mają zagęścić potrawę, jednak nie są niezbędnym dodatkiem. Bardzo ważne są również przyprawy (kminek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz). Aby wzmocnić aromat bigosu, w czasie gotowania możemy dodać do niego czerwone wino.

Źródło: ekologia.pl, poradyfit.pl, zdrowie.wprost.pl