Czekolada zmniejsza ryzyko zawału serca

11.08.2020
Aktualizacja: 11.08.2020 14:01
Czekolada
fot. Shutterstock

Jedzenie czekolady przynajmniej raz w tygodniu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób serca - wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

Znakomite wieści dla heavy sweeters. Jedzenie czekolady przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. To zresztą nie pierwsze pozytywne doniesienia na ten temat.

Czekolada a zdrowie

Naukowcy z Baylor College of Medicine w Houston w Teksasie postanowili sprawdzić, czy czekolada ma wpływ na kondycję tętnic wieńcowych, zaopatrujących serce w tlen i substancje odżywcze. Z wcześniejszych badań wynikało, że czekolada reguluje ciśnienie krwi, ma także korzystny wpływ na wyściółkę naczyń krwionośnych.

W nowej analizie uwzględniono wyniki badań z ostatnich 50 lat, w których wzięło udział łącznie ponad 330 tys. osób. W trakcie obserwacji, trwającej prawie dziewięć lat, u 14 043 uczestników rozwinęła się choroba wieńcowa, a 4 667 przeszło zawał serca (na skutek postępującej choroby wieńcowej).

Jedzenie czekolady częściej niż raz w tygodniu wiązało się z mniejszym o 8% ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej. Wyniki opublikowano w "European Journal of Preventive Cardiology".

Czekolada - przeciwutleniacze

Fenomen tego zjawiska wyjaśnił współautor badania, dr Chayakrit Krittanawong z Baylor College of Medicine w Houston w Teksasie. "Czekolada zawiera zdrowe dla serca składniki odżywcze, takie jak flawonoidy, metyloksantyny, polifenole i kwas stearynowy, które mogą zmniejszać stan zapalny i zwiększać poziom dobrego cholesterolu" - powiedział.

Autorzy badania ostrzegają jednak przed objadaniem się czekoladą, podkreślając, że zawiera ona dużo kalorii, cukru i tłuszczu.

Potrzebne są dalsze badania, żeby określić, ile dokładnie i jaki rodzaj czekolady można polecać.

To może cię zainteresować:

Źródło: medicalxpress.com