Zamknij

Jedz ten produkt codziennie! Zapobiega cukrzycy i chorobom serca

13.07.2022
Aktualizacja: 13.07.2022 15:25

Profilaktyka chorób cywilizacyjnych może być, jak się okazuje, całkiem przyjemna. Wyniki jednego z badań dowiodły bowiem, że jedzenie czekolady może skutecznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby serca. Co ważne, nie każdy rodzaj czekolady ma takie działanie.

Gorzka czekolada zmniejsza ryzyko cukrzycy
fot. Schutterstock

Autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie „British Journal of Nutrition” wskazują, że codzienne spożycie niewielkich ilości czekolady (zwłaszcza gorzkiej) może zmniejszać ryzyko cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Gorzka czekolada zawiera najwięcej kakao ze wszystkich rodzajów czekolady, co oznacza, że jest w niej także najwięcej antyoksydantów, zwłaszcza flawonoidów. To związki zapobiegające uszkadzaniu komórek. Uważa się, że antyoksydanty mogą korzystnie wpływać na choroby sercowo-naczyniowe i metaboliczne.

Codzienna porcja czekolady to mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy

W ramach badania przeanalizowano dane dotyczące 1153 osób w wieku 18-69 lat, które uczestniczyły w badaniu „Obserwacja Zagrożeń Układu Krążenia” w Luksemburgu. Głównym celem była ocena, czy spożywanie czekolady jest związane z insulinoopornością, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem pojawienia się cukrzycy typu 2 i chorób serca. Zespół naukowców sprawdzał również wpływ czekolady na działanie wątroby (stężenie enzymów wątrobowych).

Analizy naukowców wykazały, że 81,8 proc. uczestników badania spożywało średnio 24,8 g czekolady na dzień. U osób, które jadły ją codziennie, stwierdzono mniejszą insulinooporność oraz korzystniejsze wyniki enzymów wątrobowych niż u badanych, którzy jadali czekoladę rzadziej. Inne czynniki, jak wiek, płeć, styl życia, edukacja czy pozostałe aspekty żywieniowe, nie wpływały na zmianę wyników badania.

Prof. Saverio Stranges z Luksemburskiego Instytutu Zdrowia stwierdził, że „produkty na bazie kakao można zalecić jako suplement diety, jednak konieczne jest poparcie badań obserwacyjnych solidnymi badania klinicznymi”. – Należy rozróżnić czekoladę na bazie naturalnego kakao od przetworzonych produktów czekoladowych. Wykorzystanie wiedzy uzyskanej z naszego badania może polegać na zachęcaniu do spożycia szerokiej gamy produktów zawierających antyoksydanty, w tym umiarkowanych ilości gorzkiej czekolady – dodał prof. Stranges.

Czekolada sprzyja zdrowiu nie tylko cukrzyków

Doniesienia o sprzyjających zdrowiu właściwościach czekolady wyprodukowanej z owoców kakaowca, o wysokiej zawartości miazgi, potwierdza również dr Joanna Orzeł z Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. – Zawarte w czekoladzie flawonoidy mogą polepszyć kondycję układu sercowo-naczyniowego oraz pozytywnie wpłynąć na ochronę skóry przed promieniowaniem UV – wyjaśnia dr Orzeł.

Czekolada dobrze wpływa też na poziom cholesterolu i obniża ryzyko ataku serca, a jej wpływ na układ nerwowy często skutkuje poprawą nastroju. Jak podkreśla specjalistka, wymienione korzyści spożywania czekolady są możliwe, o ile dawkowana jest ona racjonalnie. – Czekolada jest zalecana do umiarkowanego spożycia i z pewnością jest smaczną opcją na dostarczenie porcji dobrych składników do naszego organizmu – tłumaczy ekspertka z Krakowa.

Czy zatem nie ma przeciwwskazań, by jeść czekoladę? Tak nie jest. Dr Orzeł ostrzega, że czekolada jest produktem wysokokalorycznym, może wywoływać reakcje alergiczne u osób wrażliwych, a w skrajnych przypadkach jej regularne, niekontrolowane spożycie prowadzi do uzależnienia.

Podstawowe rodzaje czekolady to:

  • gorzka – o najkrótszym składzie i wysokim procencie zawartości kakao
  • deserowa – zawiera dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
  • mleczna – ma w składzie dodatkowo obok miazgi i tłuszczu także cukier i mleko
  • biała – nie zawiera kakao i jest mieszaniną utwardzonych tłuszczów i cukru.

Eksperci są zgodni co do jednego: największe korzyści dla zdrowia przynosi spożycie gorzkiej czekolady. Warto ją jeść, ale w umiarkowanych ilościach.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Mp.p / Medical News Today / PAP/Aleksandra Kiełczykowska