Powstała zdrowa czekolada z dodatkiem antyoksydantów

19.08.2020 13:05
Czekolada mleczna
fot. Shutterstock

Zdrową czekoladę mleczną, wzbogaconą antyoksydantami, wynaleźli naukowcy z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Dowiedz się więcej.

"Zdrowa czekolada mleczna" - marzenie właśnie stało się faktem. Ledwo co pisaliśmy o tym, że czekolada zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca (tak, tak, oczywiście gorzka), a już mamy kolejne dobre wieści. Eksperci z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych wynaleźli właśnie zdrową czekoladę mleczną.

Czekolada - właściwości

Czekolada swą prozdrowotną sławę zawdzięcza bogactwu fenoli. Nadają one jednak gorzki smak, a czekoladę gorzką nie każdy lubi.

Naukowcy znaleźli właśnie sposób, jak wzbogacić czekoladę mleczną fenolami, nie zmieniając jej smaku.

Patent jest prosty, by nie rzec banalny.

Czekolada wzbogacona

Zdrowa czekolada została wzbogacona o bogate w antyoksydanty odpadki - a mianowicie skórki orzeszków ziemnych.

Każdego roku produkuje się około 40 milionów ton orzeszków ziemnych, z czego ponad 60 procent jest prażonych do produkcji masła orzechowego i słodyczy. Rude skórki, które otaczają orzech wewnątrz skorupy, są odrzucane. Tysiące ton rocznie. Tymczasem aż 15 procent masy każdej ze skórki to związki fenolowe, „żyła złota", jeśli chodzi o przeciwutleniacze.

- Chociaż wyniki są bardzo obiecujące, problem stanowi fakt, że orzeszki ziemne są jednym z głównych alergenów pokarmowych - powiedziała dr Lisa Dean, współautorka badania.

Naukowcy uspokajają jednak, że ta sama metoda może posłużyć do ekstrakcji fenoli z liści zielonej herbaty i... fusów od kawy.

To może cię zainteresować:

Źródło: dailymail.co.uk