Zamknij

To warzywo obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Jak je jeść?

01.12.2021
Aktualizacja: 01.12.2021 16:14
Czarny czosnek - właściwości, jak jeść
fot. Shutterstock

Czosnek to dobrze znane nam warzywo. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, ale też kilka istotnych wad – jedną z nich jest intensywny zapach. Nie ma go jednak czarny czosnek, zachowując przy tym mnóstwo cennych zalet zwykłego czosnku. Czym jest czarny czosnek i jak wpływa na organizm?

  1. Jak powstaje czarny czosnek?
  2. Jaki smak ma czarny czosnek?
  3. Prozdrowotne składniki czarnego czosnku
  4. Jakie właściwości ma czarny czosnek?
  5. Jak jeść czarny czosnek?
  6. Gdzie kupić czarny czosnek?

Prozdrowotne właściwości czarnego czosnku są znane od dawna, choć w Polsce dopiero zyskuje on na popularności. Jak to często bywa, czarny czosnek odkryto najpewniej zupełnie przez przypadek: gdzieś w Azji, na terenach dzisiejszej Korei i Japonii, ktoś zostawił główkę czosnku w wilgotnym i gorącym środowisku. Po kilku miesiącach została znaleziona i okazało się, że nie tylko nie jest szkodliwa, ale ma też mnóstwo zalet. A także nie pachnie i nie smakuje tak intensywnie jak biały czosnek.

Jak powstaje czarny czosnek?

Czarny czosnek jest otrzymywany ze świeżego czosnku (Allium sativum L.), który został poddany fermentacji przez pewien okres czasu w kontrolowanej wysokiej temperaturze (60-90 st. C) przy wysokiej wilgotności (80-90 proc.). W porównaniu ze świeżym czarny czosnek nie ma intensywnego smaku i zapachu ze względu na obniżoną zawartość allicyny. W porównaniu z białym zyskuje natomiast na właściwościach prozdrowotnych.

Jaki smak ma czarny czosnek?

Konsystencja fermentowanego czosnku jest zupełnie odmienna niż białego – jest delikatna, przypomina galaretkę. Jego smak nie jest ostry, a raczej słodkawy – niektórzy określają go jako przypominający smak wędzonej śliwkowy czy suszonej moreli, a nawet lekko grzybowy. Delikatny posmak czosnku pojawia się dopiero pod koniec jedzenia. Czarny czosnek ma też delikatny zapach – nie tak jak jego biały pierwowzór. Można go bez obaw jeść w towarzystwie.

Prozdrowotne składniki czarnego czosnku

Czarny czosnek to dobre źródło białka – zawiera 7 niezbędnych do życia aminokwasów, tzw. egzogennych, w tym tryptofan czy lizynę, których organizm sam nie potrafi wytworzyć, więc trzeba je dostarczać z zewnątrz. Zawiera też duże ilości antyoksydantów, które mają udział w zapobieganiu chorobom, takim jak nowotwory lub niedokrwienie serca. W badaniach ekstrakt z czarnego czosnku miał ponaddziesięciokrotnie większą zdolność „zmiatania” wolnych rodników w porównaniu do ekstraktu z świeżego czosnku. Fermentowany czosnek zawiera też witaminy z grupy B oraz witaminę C.

Jakie właściwości ma czarny czosnek?

Czarny czosnek ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Nie tylko pozytywnie wpływa na układu krążenia i pomaga zapobiegać chorobom z nim związanym, ale ma także udział w zwalczaniu cukrzycy typu 2 oraz otyłości. Czarny czosnek ma działanie:

  • antyoksydacyjne
  • przeciwnowotworowe (chroni zwłaszcza przed rakiem wątroby, jelita grubego, piersi)
  • obniżające ciśnienie
  • zmniejszające poziom cholesterolu we krwi
  • obniżające ryzyko cukrzycy typu 2
  • przeciwalergiczne
  • wspomagające redukcję masy ciała
  • podnoszące odporność
  • antybakteryjne
  • antyseptyczne.

Jedzenie czarnego fermentowanego czosnku może być więc korzystniejsze nawet niż białego. Jego niewątpliwą zaletą jest też brak przykrego (dla niektórych) zapachu i smaku.

Jak jeść czarny czosnek?

Czarny czosnek najlepiej jeść na surowo lub jako dodatek do potraw. Dziennie można zjeść nawet do 3 ząbków – produkt ten nie ma działań niepożądanych, więc mogą go spożywać nawet kilkuletnie dzieci i seniorzy. Jeśli jednak masz wątpliwości, zapytaj swojego lekarza.

Czarny czosnek można rozsmarować na kanapce (jest miękki) lub dodać do różnych dań. Dobrze łączy się zarówno z warzywami, np. bakłażanem, pomidorami oraz strączkami, jak i mięsem, rybami czy serami, a także makaronem. Łącząc go potrawami, które wymagają gotowania, lepiej najpierw je ugotować, a dopiero na koniec dodać czarny czosnek.

Gdzie kupić czarny czosnek?

Choć fermentacja czosnku jest możliwa w domu, to jest to bardzo pracochłonne. Czarny czosnek najłatwiej kupić przez internet: w formie pasty, proszku lub w ząbkach (albo w całej główce). Można go też znaleźć w tzw. sklepach ze zdrową żywnością.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródła: Sciencedirect.com / Ekologia.pl / Tododisca.com