Waniliowy czy wanilinowy. Jaka jest różnica?

Aleksandra Supryn
17.02.2016 12:03
Waniliowy czy wanilinowy. Jaka jest różnica?
fot. Co to jest cukier wanilinowy? Czy jest niebezpieczny dla zdrowia?

Zauważyliście, że na opakowaniu z cukrem albo olejkiem waniliowym coraz częściej napisane jest WANILINOWY? O co chodzi z tym dodatkowym „n”? Czy to zupełnie inny produkt czy może całe życie byliśmy w błędzie?

Okazuje się, że to nie żaden błąd. Dodatkowe „n” w nazwie cukru albo olejku zapachowego powinno jednak zwrócić Twoją uwagę.

Co to jest cukier wanilinowy?

Po pierwsze, należy powiedzieć, że cukier wanilinowy to nie to samo co cukier waniliowy.

Produkty o zapachu waniliowym, które znajdziemy na półkach, zarówno sklepów spożywczych, jak i drogerii, są zazwyczaj uzyskiwane z syntetycznej waniliny. Naturalnie wanilina jest związkiem organicznym, który znajdziemy w wanilii. To właśnie on odpowiedzialny jest za piękny zapach i smak wanilii. Obecnie na szerszą skalę produkuje się ją jednak głównie w laboratoriach.

Cukier wanilinowy to więc tańszy odpowiednik cukru waniliowego. Wanilia to jedna z najdroższych przypraw, a żeby było jeszcze trudniej – jest również mało wydajna.

Całoroczny zbiór to 2 200 ton wanilii i można z niego otrzymać jedynie 40 ton waniliny. To jedynie 0,3 proc. światowego zapotrzebowania na ten składnik. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili stworzyć ją w laboratorium.

Czy cukier wanilinowy jest zdrowy i bezpieczny?

Na temat cukru wanilinowego powiedziano naprawdę dużo. Co więcej, narosło wokół niego wiele teorii spiskowych i kontrowersji.

Pierwsza z nich to fakt, że wanilina jest wpisana na listę niebezpiecznych związków chemicznych Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów Zjednoczonych. Substancja ta jest jednak niebezpieczna tylko dla osób wrażliwych. Zauważono, że może pojawić się u nich problemy skórne: egzema, podrażnienia, zapalenia oraz zmiany pigmentacyjne.

Druga historia to coś znacznie bardziej kontrowersyjnego. Otóż Japończykowi – Mayu Yamamoto – udało się wytworzyć wanilinę z krowich odchodów i nie trzeba było dużo, aby sprawa została rozdmuchana. W Internecie niemal natychmiast pojawiły się głosy, że jemy cukier wanilinowy zrobiony z fekaliów bydła.

Specjaliści uspokajają jednak, że tak otrzymana wanilina wykorzystywana jest jedynie w przemyśle, a do naszego jedzenia oraz naszych kosmetyków trafia tylko wanilina otrzymywana syntetycznie z ligniny, eugenolu czy kwasów lignosulfonowych.

Jak zrobić naturalny cukier waniliowy?

Pomimo że szansa na to, że cukier wanilinowy nam zaszkodzi jest niewielka, nie ma jednak wątpliwości, że jego naturalna wersja jest zdecydowanie lepsza. Nie brakuje jej wszystkich właściwości przypisywanych wanilii (pobudzanie organizmu, tonizacja skóry, ogólne wzmocnienie organizmu oraz poprawianie samopoczucia).

Zrobienie domowego, naturalnego cukru waniliowego jest banalnie proste.

Potrzebujesz jedynie szczelnie zamykanego słoika, drobnego cukru do wypieków (ok. 2 szklanki) oraz lasek wanilii (3-4 laski).

Wsyp cukier do słoika, a następnie przetnij laski wanilii wzdłuż. Wydłub z nich nasionka, wrzuć do słoika i dokładnie wymieszaj z cukrem. Puste laski wanilii włóż do słoika – dzięki temu zapach i smak będą intensywniejsze. Zamknij dobrze słoik i ostaw.

Twój domowy cukier waniliowy będzie gotowy po 1-2 tygodniach. Warto od czasu do czasu sięgnąć w tym czasie po słoik i wstrząsnąć nim, aby nie tworzyły się grudki. 

___

ZdrowoBardzo / AS