Jedz cieciorkę, będziesz zdrowy! Sprawdź dlaczego

Aleksandra Supryn
08.01.2016
Aktualizacja: 25.07.2019 11:00
Jedz cieciorkę, będziesz zdrowy! Sprawdź dlaczego
fot. Ciecierzyca - właściwości odżywcze i zdrowotne. Dlaczego warto ją jeść?

Ciecierzyca szturmem podbiła niedawno polskie kuchnie. Wcześniej znana głównie przez wegetarianów i miłośników kuchni Bliskiego Wschodu oraz Azji, dziś ulubiony groszek większości z nas. Wiesz jakie ma właściwości prozdrowotne?

Cieciorka, pomimo że nazywana grochem włoskim, wcale nie przypomina smakiem grochu, który znaliśmy do tej pory. Jest znacznie bardziej delikatna i kremowa oraz ma lekko orzechowy posmak.

Cieciorka – właściwości odżywcze

Ciecierzyca jest lekkostrawna i dietetyczna, ale zawiera bardzo dużo witamin i minerałów, które świetnie wpływają na ludzki organizm. 160 g ugotowanej cieciorki zawiera tylko 270 kalorii, a w tym jedynie 4 g tłuszczu, ale aż 16 g białka. Nic więc dziwnego, że zastępuje się nią mięso na dietach bezmięsnych.

Groch włoski jest bogaty przede wszystkim w kwas foliowy, który świetnie wpływa przede wszystkim na przyszłe matki. Porcja (160 g) to aż 70 proc. dziennego zapotrzebowania.

Znajdziesz w niej również kilka witamin z grupy B, m.in. niacynę, tiaminę, pirydoksynę oraz ryboflawinę.

To jednak nie wszystko. W porcji cieciorki są też liczne minerały: molibden, mangan, miedź, fosfor, żelazo, cynk, potas, wapń oraz selen – wszystkie pokrywają ok. 30 proc. dziennego zapotrzebowania na każdy z nich.

Cieciorka pomoże schudnąć

Jak wspomnieliśmy wcześniej ciecierzyca jest niskokaloryczna – porcja (160 g) ma tylko 270 kalorii. Co więcej, ma niski indeks glikemiczny – 30, dzięki czemu na długo syci i utrzymuje stały poziom cukru.

Nie jest więc lekkostrawna, ale nie można tego odbierać jak wady. Dzięki temu, że ciecierzyca długo się rozkłada nie mamy ochoty podjadać między posiłkami i sięgać po przekąski.

Zawiera również dużo błonnika (30 g w jednej porcji), który poprawia proces trawienia oraz sprawia, że jelita pracują bez zarzutu. Co więcej, jest również w stanie przeciwdziałać rozwijaniu się komórek nowotworowych w jelicie grubym.

Cieciorka – właściwości prozdrowotne

Dzięki temu, że ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny oraz wysoką zawartość błonnika jest idealnym produktem dla osób z cukrzycą. Błonnik ogranicza wchłanianie cukru do krwi, a długie trawienie grochu włoskiego, sprawia, że poziom cukru „nie skacze” gwałtownie.

Cieciorka przeciwdziała również chorobom układu sercowo-krążeniowego. Badania pokazały, że jedzenie jej znacznie obniża poziom „złego” cholesterolu.

Są w niej również przeciwutleniacze, które chronią i wzmacniają komórki, a co za tym idzie przeciwdziałają starzeniu się ich i degeneracji. Komórki mogą funkcjonować prawidłowo również dzięki działaniu zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które także znajdziemy w ciecierzycy.

To jednak nie wszystko. Lekarze mówią, że cieciorka ma działanie przeciwbólowe, wspomaga zrastanie się kości, podnosi odporność organizmu oraz pozytywnie wpływa na płodność (zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn).

Dzięki zawartości cynku i witaminy B6 poprawia również urodę – włosy i paznokcie są mocniejsze i zdrowsze, a koloryt cery wyrównany i piękny.

Czy ciecierzyca może szkodzić?

Cieciorka jest grochem i wpływa na nasz organizm podobnie jak każdy inny groch. Po jej zjedzeniu możemy więc doświadczyć nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych (gazy, wzdęcia).

Na szczęście dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i kilku prostym trikom jesteś w stanie je znacznie zmniejszyć lub nawet zupełnie wyeliminować. 

___

ZdrowoBardzo / AS