Zamknij

Chroni serce, koi nerwy i wspiera mózg. Dlaczego warto jeść kaszę bulgur?

23.11.2021
Aktualizacja: 23.11.2021 10:45
6 właściwości kaszy bulgur
fot. Shutterstock

Kasza bulgur to bogactwo cennych witamin i minerałów. Kasza bulgur pomaga kobietom w ciąży, cukrzykom i osobom z chorobami serca, ale nie tylko. Jej regularne spożywanie zaleca się wszystkim, którzy chcą zadbać o zdrowie. 

  1. Wspiera układ nerwowy
  2. Chroni serce
  3. Pomaga kobietom w ciąży
  4. Wspomaga przemianę materii
  5. Przeciwdziała cukrzycy
  6. Pomaga leczyć bezsenność

Kasza bulgur doceniana jest przede wszystkim na Bliskim Wschodzie – doskonale pasuje do orientalnych dań. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do sałatek, jak i zup. Ma delikatny smak, a przy tym jest sycąca. To dobry produkt dla osób na diecie, ale nie tylko. Kasza bulgur wyróżnia się spośród innych rodzajów kasz właściwościami, które są bardzo cenne dla zdrowia. Kasza bulgur znana jest od niemal 4 tysięcy lat.

Kaszę bulgur wytwarza się z pszenicy durum – to najbardziej wartościowa odmiana pszenicy. Przygotowanie kaszy to długotrwały proces. Ziarna pszenicy najpierw są osuszane, a następnie gniecione. W zależności od ich grubości możemy otrzymać różne rodzaje kaszy (gruboziarnistą, średnioziarnista i drobnoziarnistą).  Kasza bulgur to źródło błonnika i wielu witamin z grupy B (również kwasu foliowego). Kasza zawiera również ważne dla zdrowia minerały, takie jak sód, potas i magnez. Jak kasza bulgur działa na nasze zdrowie? Oto najważniejsze właściwości:

Wspiera układ nerwowy

Ze względu na zawartość witaminy B, kwasu foliowego i magnezu kasza bulgur to naturalne lekarstwo dla osób zmagających się ze stresem i napięciem. Składniki te łagodzą objawy związane ze spadkiem nastroju, zmniejszają lęki, poprawiają pamięć i koncentrację, a także niwelują ból głowy.

Chroni serce

Potas, wapń, magnez i sód to minerały, które korzystnie oddziałują korzystnie na cały układ krwionośny. Wspomagają pracę serca i obniżają ciśnienie tętnicze. Magnez rozszerza tętnice, zmniejszając ryzyko zawału. Błonnik znajdujący się w kaszy bulgur obniża poziom złego cholesterolu.

Pomaga kobietom w ciąży

Kasza bulgur to źródło kwasu foliowego, który wspomaga rozwój dziecka i buduje jego układ nerwowy. Spożywanie kaszy zaleca się zarówno kobietom planującym ciążę, jak i w jej trakcie. Kwas foliowy pomaga zniwelować ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka.

Wspomaga przemianę materii

Błonnik znajdujący się w kaszy bulgur wspomaga metabolizm i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Kasza bulgur zapewnia również uczucie sytości na długo, dlatego powinny ją spożywać osoby stosujące dietę redukcyjną. Kasza bulgur poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Przeciwdziała cukrzycy

Kasza bulgur, w porównaniu z pieczywem czy innymi rodzajami kasz, ma bardzo niski indeks glikemiczny. Nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, dlatego jej spożywanie zaleca się cukrzykom.

Pomaga leczyć bezsenność

Kasza bulgur zawiera pirydoksynę. Po dostaniu się do organizmu przekształca się w aktywną witaminę B6, która odpowiada za syntezę aminokwasów oraz neuroprzekaźników, takich jak serotonina czy tryptofan, które odpowiadają za spokojny sen.
Mimo wielu korzystnych właściwości kasza bulgur zawiera gluten, dlatego powinni z niej zrezygnować chorzy na celiakię.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: wapteka.pl, ekologia.pl, planteon.pl