Trendy żywieniowe. Poznaj właściwości najzdrowszej algi – chlorelli

Aleksandra Supryn
22.12.2015 10:56
Trendy żywieniowe. Poznaj właściwości najzdrowszej algi – chlorelli
fot. Chlorella to najzdrowsza alga. Sprawdź jej właściwości i zastosowanie

Wiecie czym jest chlorella? To najnowszy trend w dziedzinie zdrowego odżywiania. Do swojej diety włączyły ją zarówno osoby próbujące zrzucić zbędne kilogramy, chcące pozbyć się z organizmu toksyn, jak i te, które po prostu chcą zdrowo się odżywiać.

Chlorella to słodkowodna alga, która jest bombą witaminowo-mineralną. Ma wspaniały wpływ na wiele aspektów naszego zdrowia. Co więcej, wszystkie zostały udowodnione naukowo. Liczne badania potwierdzają jej prozdrowotne działanie na ludzki organizm.

Co znajduje się w chlorelli?

W chlorelli przede wszystkim znajdziemy ogromne ilości chlorofilu – stąd jego nazwa. Chlorofil znajduje się we wszystkich zielonych warzywach, które bezwzględnie powinniśmy włączyć do naszej diety. W chlorelli jest go jednak znacznie więcej niż w innych. Świetnie wpływa to na układ krwionośny oraz samą krew.

Jak wspomnieliśmy wcześniej chlorella jest również bogata w wiele witamin i związków mineralnych. Wśród nich znajdują się m.in. witamina B12 (po którą powinni sięgnąć wegetarianie) oraz trochę mniejsze ilości witamin A (beta-karotenu), witaminy B3, witaminy E oraz witaminy K.

Jeśli chodzi natomiast o minerały to dzięki chlorelli uzupełnisz niedobory żelaza, kobaltu, potasu, magnezu, wapnia oraz cynku.

Co więcej, w jej skład wchodzi również aż 19 aminokwasów, czyli maksimum tego czego potrzebuje nas organizm.

60 proc. chlorelli to białka, 20 proc. węglowodany, a 10 proc. tłuszcze.

Chlorella dla odchudzających się

Nie chodzi o to, że chlorella przyspieszy proces spalania kalorii. Mimo to do swojej diety powinny włączyć ją osoby na diecie odchudzającej, wegeteriańskiej czy wegańskiej. To dlatego, że pozwoli im ona uzupełnić niezbędne mikro- i makroelementy, których często im brakuje ze względu na usunięcie z jadłospisu niektórych produktów.

Chlorella oczyści organizm

Chlorella jest w stanie bardzo skutecznie oczyścić cały organizm ze szkodliwych składników, takich jak: toksyny, metale ciężkie (ołów, rtęć, pallad, kadm), pestycydy czy chemikalia pochodzące np. z kosmetyków. Powinni po niego sięgnąć palacze oraz osoby pijące dużo alkoholu.

Dzieje się tak ze względu na dużą zawartość chlorofilu oraz specyficznej budowy ściany komórkowej chlorelli. Wiąże ona wszystkie szkodliwe składniki, a następnie usuwa je z organizmu. W ten sposób zapobiega też przenikaniu ich do organizmu. Wzmacnia również błony układu trawiennego, przede wszystkim jelita grubego.

Chlorella na wyższą odporność

Chlorella znacznie wzmacnia również odporność organizmu. We krwi nie ma szkodliwych szkodników, błony śluzowe są wzmocnione, a sam organizm jest w stanie samodzielnie skutecznie zwalczać wirusy czy bakterie. To jednak nie wszystko badania pokazują, że osobom, które zażywają chlorelli znacznie łatwiej zwalczyć komórki nowotworowe.

Chlorella źródłem przeciwutleniaczy

Duża zawartości przeciwutleniaczy w chlorelli czyni ją „algą młodości”. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się oraz degenerację komórek całego ciała. Dzięki temu skóra na dłużej będzie wyglądała młodziej. To jednak nie wszystko, zdrowe i niezniszczone komórki będą bardziej odporne na wiele chorób, np. nowotwory.

Chlorella wspomaga gojenie

Algę tę stosuje się również, gdy nie możemy poradzić sobie ze źle gojącymi się ranami i innymi uszkodzeniami tkanek (oparzenia, otarcia). Do swojej diety powinny wyłączyć go również osoby z problemami z cerą, np. trądzikiem czy egzemą.

Chlorella pomoże Ci również wyleczyć zapalenie różnych organów wewnętrznych, np. zapalenie jelit.

Na co jeszcze stosuje się chlorellę?

To jeszcze nie wszystkie zastosowania tej wspaniałej algi. Stosuje się ją również, aby:

- pozbyć się skutków promieniowania lub innego innych uszkodzeń spowodowanych wpływem środowiska,

- zregenerować organizm narażony na duży stres i zmęczenie,

- obniżyć poziom cukru we krwi oraz stężenie „złego” cholesterolu (zapobiega więc cukrzycy, miażdżycy czy nadciśnieniu),

- odkwasić organizm.

Chlorella – dawkowanie

Lekarze polecają dzienną dawkę chlorelli równą 2-3 gramom produktu. To około 10-15 tabletek.

Można ją dodawać do posiłków, koktajli lub łykać w formie tabletek.

Chlorella – skutki uboczne

Nie zauważono negatywnych skutków stosowania chlorelli. Nawet jeśli przekroczysz zalecaną dzienną dawkę, nie grożą Ci żadne poważne konsekwencje zdrowotne.

Pewien dyskomfort możemy odczuwać jedynie w pierwszych dniach stosowania algi. Wiele osób zaczynających używać chlorelli skarży się na gazy. Mijają one jednak w ciągu tygodnia. Aby szybciej pozbyć się tego uczucia, pij dużo wody oraz jedz produkty z żywymi kulturami bakterii (jogurty, kefiry).

___

ZdrowoBardzo / AS