Poznaj moc sezonowych warzyw. Dlaczego warto jeść BURAKI?

Aleksandra Supryn
03.11.2015 12:40
Poznaj moc sezonowych warzyw. Dlaczego warto jeść BURAKI?
fot. Buraki ‒ właściwości, korzyści dla zdrowia i urody. Czy warto je jeść?

Listopad to miesiąc buraków. Wielu z nas niesłusznie ich nie docenia i woli sięgać po „modne” warzywa i owoce ‒ jarmuż czy awokado. To błąd. Buraki, które wydają się nam tak pospolite i nieistotne mają niezwykłe składniki, które świetnie wpływają na nasze zdrowie.

Na szczęście coraz częściej zauważa się ich prozdrowotny charakter. Dietetycy polecają jedzenie surowych buraków, ponieważ jest w nich więcej wartości odżywczych niż w tych gotowanych. Warto więc robić z nich sok lub smoothie. Jeśli chcemy zjeść buraki na ciepło, lepiej upieczmy je w skórce, którą obierzemy dopiero potem.

Buraki ‒ wartości odżywcze

Surowe buraki są niskokaloryczne i lekkostrawne. Średniej wielkości burak (130 g) zawiera niecałe 60 kalorii oraz ani grama tłuszczu. Zawiera jednak sporo węglowodanów (ok. 13 g) oraz ma wysoki indeks glikemiczny. Jeśli będziemy jedli je jednak z umiarem, nie musimy się ich obawiać.

Co więcej, buraki są bogate w wiele witamin i minerałów. Przede wszystkim witaminę C, witaminę B6 i witaminę A oraz kwas foliowy, magnez, potas, miedź, wapń i żelazo. Znajdują się w nim również rzadko spotykane pierwiastki: rubid i cez.

Buraki zapobiegają nowotworom

W burakach zawarta jest betaina, która odpowiedzialna jest za czerwony kolor buraków oraz zapobieganie rozwojowi komórek rakowych. Związek ten przeciwdziała utlenianiu się komórek oraz zwyrodnieniom DNA, które prowadzą do zmian nowotworowych. Zauważono też, że spożywanie buraków poprawia stan ludzi osłabionych po chemioterapii.

Chcesz uniknąć miażdżycy? Jedz buraki

Przeciwdziałanie dolegliwościom sercowo-krążeniowym to kolejna domena betainy, jednak tym razem w połączeniu z kwasem foliowym. Związek ten obniża poziom homocysteiny, aminokwasu, którego duża ilość często powoduje miażdżycę, choroby serca oraz nadciśnienie.

Buraki wspomagają układ krwionośny

Buraki powinny jeść również osoby z anemią lub białaczką. Betaina zawarta w nich czterokrotnie zwiększa ilość tlenu wchłanianego przez komórki, a co za tym idzie poprawia pracę układu krwionośnego.

Podnieś odporność dzięki burakom

Buraki mają działanie antywirusowe oraz zwiększają odporność organizmu. Warto je jeść podczas grypy lub mononukleozy, ponieważ znacznie łagodzi ich objawy. Sok z buraków ma również działanie wykrztuśne.

Buraki to lekarstwo na zgagę

Jeśli jesz dużo mięsa oraz produktów zbożowych odczyn w Twoim organizmie jest kwaśny i być może często zmagasz się ze zgagą. Sposobem na to jest sięgnięcie po buraki, które mają zasadowy odczyn. Co więcej, zakwaszone środowisko sprzyja rozwojowi raka, a jedząc buraki zmieniasz pH organizmu i przeciwdziałamy rozwojowi komórek nowotworowych.

Buraki ‒ sposób na detoks

Buraki są najskuteczniejszymi warzywami jeśli chodzi o detoksację organizmu. Wspomaga wątrobę oraz pozbywa się toksyn z krwi. Szybko i skutecznie usuwa z niej mocznik oraz drobnoustroje. Świetnie działa też na jelita ‒ spowalnia proces fermentacji jedzenia.

Piękno dzięki burakom

Składniki zawarte w burakach sprawiają również, że skóra staje się piękniejsza. Potas zawarty w nich zapewnia optymalne nawilżenie skóry, a cynk zapobiega łamliwości włosów i paznokci. Przeciwutleniacze, które znajdziemy w burakach hamują też starzenie się komórek skóry ‒ zwiększają jej elastyczność, wypełniają zmarszczki i pobudzają produkcję nowych komórek.

Sposób na łagodną menopauzę ‒ buraki

Panie, które przechodzą okres pokwitania również powinny sięgnąć po buraki. Załagodzą one nieprzyjemne dolegliwości, takie jak uderzenia gorąca czy migreny. Zmniejszają również w tym okresie ryzyko osteoporozy, obniżają ciśnienie oraz poprawiają pracę serca (dotleniają je i wyrównują jego pracę).

Buraki poprawiają życie seksualne i płodność

Zawarty w burakach bor działa jak naturalna viagra. Pobudza hormon płciowy i sprawia, że libido jest większe. Natomiast kwas foliowy jest kluczowym składnikiem wspomagającym płodność oraz prawidłowy przebieg ciąży. Buraki warto wprowadzić do swojej diety już 90 dni przed planowanym poczęciem, dzięki temu organizm będzie oczyszczony toksyn, a poziom kwasu foliowego ‒ uzupełniony.

Buraki poprawiają pracę mózgu

Buraki wspomagają leczenie depresji. Składniki w nich zwarte relaksują umysł, poprawiają humor oraz działają kojąco i uspokajająco. Co więcej, przeciwdziałają też demencji. Sprawiają, że mózg staje się mocniej ukrwiony, a dzięki temu jest sprawny nawet w wieku starczym.

___

ZdrowoBardzo / AS