Borówka – ulubiony superowoc dietetyków

01.07.2020
Aktualizacja: 01.07.2020 15:21
Borówki - dlaczego warto je jeść?
fot. Shutterstock

Borówka to superowoc zdaniem dietetyków. Mogą ją spożywać nawet cukrzycy. Jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy. Zawiera sporo błonnika. Dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne ma ten owoc. 

Według rankingów to jeden z najzdrowszych owoców na świecie i ulubiony owoc dietetyków. Borówka, często nazywana borówką amerykańską (dlatego, że rośnie głównie w Ameryce Północnej). To roślina z rodziny wrzosowatych, blisko spokrewniona z żurawiną oraz borówkami czarnymi. Jednak jej owoce są znacznie większe i słodsze niż owoce borówki czarnej. Na początku lipca zaczyna się zbiór tych owoców w Polsce. Potrwa on do końca września.

– Borówki słusznie zapracowały na miano superowocu. Są nieocenione w zapobieganiu czynnikom ryzyka chorób cywilizacyjnych. Miażdżycy, cukrzycy, otyłości czy zespołowi metabolicznemu. Spowalniają procesy starzenia komórek, w tym mózgowych, działają przeciwwolnorodnikowo i ochronnie na struktury DNA. Do tego są produktem niskoenergetycznym o wysokiej gęstości odżywczej, bogatym w aktywne związki roślinne o działaniu prozdrowotnym – mówi dr Justyna Bylinowska, dietetyk.

Popularność borówki systematycznie rośnie. W 2019 r. aż 71% Polaków jadło borówkę. I wcale to nie dziwi, bo te jagodowe owoce są niskokaloryczne, smaczne oraz bardzo zdrowe, a ich miąższ jest jędrny i dzięki temu można go zamrozić.

Co zawiera borówka?

Borówki są niskokaloryczne (w 100 g jest to tylko 57 kcal). Zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego (w 100 g owoców 2,4 g). Owoce te są polecane osobom chorującym na cukrzycę, które muszą zwracać uwagę na wartość indeksu glikemicznego żywności. IG borówki wynosi 53.

Borówka zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji, w tym:

  • witaminy: witaminę C, witaminę K1, witaminę E, witaminę B6, witaminę A,
  • składniki mineralne: żelazo, miedź, mangan,
  • przeciwutleniacze, głównie polifenole, w tym: antocyjany, kwercetynę, mirycetynę; najwięcej jest ich w skórce tego owocu.

Jakie prozdrowotne działanie ma borówka?

  1. Zawarte w niej substancje opóźniają procesy starzenia i degeneracji w organizmie, chronią przez nowotworami. Przeciwutleniacze chronią komórki przed działaniem niestabilnych cząsteczek (wolnych rodników), które mogą uszkadzać struktury komórkowe, w tym nici DNA.
  2. Owoc borówki wspomaga pracę serca, pomaga w obniżaniu ciśnienia tętniczego i tym samym chroni układ sercowo-naczyniowy. Zapobiega również zawałom serca, które są główną przyczyną zgonów na świecie.
  3. Borówki pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji mózgu i poprawie pamięci. Zaobserwowano, że regularne spożywanie borówek korzystnie wpływa na funkcje obszarów płata czołowego mózgu, obszaru odpowiedzialnego za inteligencję i zdolność abstrakcyjnego myślenia. Zawarte w owocach borówki przeciwutleniacze spowalniają starzenie się neuronów, co sprzyja poprawie sygnalizacji komórkowej.
  4. Działa przeciwmiażdżycowo. Przeciwutleniacze obecne w owocach borówki przeciwdziałają nadmiernemu utlenianiu LDL cholesterolu, co przyczynia się do ochrony układu krwionośnego przed zmianami miażdżycowymi.
  5. Pomagają regulować poziom cukru we krwi, bo mają niewielkie ilości cukrów w porównaniu do innych owoców. Obecność antocyjanów w borówkach ma korzystny wpływ na wrażliwość tkanek na insulinę i metabolizm glukozy, co powoduje obniżenie ryzyka powstania zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2.
  6. Przeciwdziałanie infekcji dróg moczowych. Zawarte w tym owocu substancje przeciwdziałają przyleganiu mikrobów (takich jak E. coli) do ścian pęcherza moczowego oraz cewki moczowej.
  7. Pomagają w regeneracji mięśni. Borówki mogą zmniejszać uszkodzenia mięśni po intensywnym wysiłku.
  8. Wspomagają odchudzanie. To owoce niskokaloryczne, bogate w składniki odżywcze oraz błonnik. Z tego powodu często wykorzystywane są przez dietetyków planujących dietę dla swoich klientów.
  9. Może zapobiegać marskości wątroby. Owoce borówki, a konkretnie borówki rózgowatej (V. ashei), hamują replikację wirusa zapalenia wątroby typu C, a tym samym zapobiegają rozwojowi marskości wątroby oraz działają ochronnie na hepatocyty (komórki wątroby).

Ważna informacja

Borówki doskonale smakują na surowo, ale również gdy są mrożone, liofilizowane, a także w postaci soków, dżemów i przecierów.

Źródło: dietetycy.org.pl