Insekty czy kaszanka? Starecka u Michniewicza o potrawach obrzydliwych [Posłuchaj]

16.09.2019
Aktualizacja: 16.09.2019 15:27
Jadalne insekty

 „Obrzydliwość wynika z tego, że nie mamy żadnych doświadczeń z tego typu strukturą, smakiem i jest to coś, co wprowadza nas w dyskomfort” – przekonywała Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka, w audycji „Mapa Świata” Tomka Michniewicza.

W rankingu najbardziej „obrzydliwych” potraw dla Polaków Basia Starecka i Tomek Michniewicz zgodnie umieścili insekty, psinę oraz świnki morskie. „Insekty są źródłem protein w Azji i Australii, psina traktowana jest jako źródło energii w medycynie wschodniej, aczkolwiek już się od niej odchodzi i obecnie ciężko ją dostać” – mówiła Basia Starecka w Radiu ZET.

Autorka bloga „Nakarmiona Starecka” tłumaczyła, że poczucie obrzydzenia wynika przeważnie z braku doświadczeń z określonym smakiem czy strukturą, a to, co my jemy, również może obrzydzać innych. Jako przykład kulturowej konfrontacji kulinarnej przytoczyła starcie świńskiego ogonka z jagnięciną.

Jakiś czas temu blogerka wybrała się do nowo otwartej restauracji wietnamskiej w Warszawie i zamówiła świński ogonek. Ponieważ dotychczas nikt się na tę potrawę nie zdecydował, do odważnej klientki wyszła zaciekawiona właścicielka restauracji.

– Świński ogonek robiony jest na parze. Jest bardzo delikatny, ale ma dużo kolagenu, przez co zakręca się w nim wszystko to, co Wietnamczycy najbardziej lubią, czyli ciągnąca struktura. W rewanżu zaprosiłam tę Wietnamkę do siebie na kremową jagnięcinę. Okazało się, że trudny jest dla niej zarówno smak, jak i delikatna konsystencja – wspominała Basia Starecka w rozmowie z Tomkiem Michniewiczem w audycji „Mapa Świata” w Radiu ZET.

Blogerka wyjaśniła, że Wietnamczycy źle reagują na nabiał i jest to dla nich trudny produkt. Produktem odrzucającym ich wręcz fizycznie jest dla nich francuski śmierdzący ser. W kategorii produktów obrzydzających cudzoziemców w Polsce umieściła również bigos i kaszankę.

– To, że ktoś je świnkę morską czy robaki w serze, wynika z tego, że w danym miejscu te produkty są dostępne. Nie jest to wynik perwersji danej kultury. Tu chodzi o źródło pokarmu – podkreśliła Basia Starecka w audycji Tomka Michniewicza „Mapa Świata”.

Audycji Tomka Michniewicza "Mapa Świata" możecie słuchać w każdą niedzielę, w godzinach 10-13.

Zobacz takżeBrzydzisz się robaków? Niedługo będziesz je chrupał jak czipsy