Zamknij

Banan: wartości odżywcze, zalety zdrowotne, ile ma kalorii

23.04.2021
Aktualizacja: 12.10.2021 14:03
Banany, ile kalorii ma jeden banan
fot. Shutterstock

Banany, jeden z najpopularniejszych owoców na świecie, to przede wszystkim doskonałe źródło potasu. Są sycące, słodkie, mogą je jeść wszyscy – także niemowlęta czy kobiety karmiące piersią. Zawierają też składnik ułatwiający zasypianie.

  1. Co zawierają banany?
  2. Jakie wartości zdrowotne mają banany?
  3. Ile kalorii ma jeden banan?
  4. Jakie są rodzaje bananów?
  5. Jak wybierać banany ?
  6. W jaki sposób przechowywać banany?

Banany mają więcej potasu niż pomidory, które są znane z dużej zawartości tego pierwiastka. O dziwo, banan jest krewnym… imbiru, kurkumy i kardamonu, choć dość dalekim. Nazwa bananów pochodzi od arabskiego słowa banana, czyli „palec”. Banany są tanie, dostępne przez cały rok i świetnie nadają się do jedzenia na surowo, są też świetnym dodatkiem do innych dań, np., owsianki, a także ciast. Mają też zastosowanie w kosmetyce - można z nich zrobić maseczkę na twarz.

Co zawierają banany?

Banany to bardzo wartościowe owoce. Zawierają nie tylko cenne składniki mineralne, ale także witaminy oraz błonnik pokarmowy. A to nie wszystko! W bananach jest też tryptofan, który powoduje wydzielanie w organizmie serotoniny (tzw. hormonu szczęścia), która poprawia nastrój. Dzięki obecności inuliny (prebiotyku) owoce te sprzyjają rozwojowi dobrej flory bakteryjnej w jelitach. Banany zawierają:

  • witaminę B6
  • witaminę C
  • prowitaminę A
  • witaminę E
  • witaminę K
  • potas
  • magnez
  • fosfor

Jakie wartości zdrowotne mają banany?

Banany to świetny owoc dla wszystkich – mogą jeść nie tylko niemowlęta, ale także kobiety karmiące piersią oraz osoby starsze. Uczulenie na banany niemal się nie zdarza. Banany również:

  • normalizują ciśnienie tętnicze oraz chronią serce
  • chronią przed powstawaniem wrzodów
  • zapobiegają kłopotom żołądkowym
  • wspomagają pracę przewodu pokarmowego
  • działają prebiotycznie
  • przeciwdziałają chorobom neurodegeneracyjnym, np. demencji (działanie antyoksydacyjne)
  • łagodzą mdłości i zgagę u kobiet ciężarnych

Ile kalorii ma jeden banan?

Jeden banan zawiera około 100 kcal. Dostarcza sporej dawki łatwo przyswajalnej energii - świetnie nadaje się więc dla osób uprawiających sport. Doskonale zaspokaja też nagły głód – lepiej zjeść banana niż słodki batonik. Dojrzałe banany szybko dostarczają energii, te zielonkawe sycą na dłużej.

Jakie są rodzaje bananów?

Najbardziej popularne są żółte odmiany bananów, ale znanych jest około 400. Banany można podzielić na dwa typy:

  • słodkie – przeznaczone do jedzenia na surowo; najlepiej znana jest odmiana cavendish
  • mączyste – przeznaczone do gotowania i smażenia.

Oprócz żółtego koloru skórki dojrzałe banany mogą też mieć barwę czerwoną, różową, fioletową i prawie czarną. Nie trzeba się obawiać, że czarna końcówka banana ma działanie szkodliwe dla zdrowia – można ją odkroić albo nie.

Jak wybierać banany ?

Prawda jest taka, że najzdrowsze są dojrzałe banany, które mają już brązowe plamki na skórce. Jakie banany najlepiej kupować:

  • zielonkawe – jeśli są przeznaczone do zjedzenia na później, zdążą spokojnie dojrzeć przez kilka dni w temperaturze pokojowej. Takie niedojrzałe owoce można jeść, ale są niezbyt słodkie i nieco ciężej strawne.
  • żółte – najlepsze do jedzenia na bieżąco.
  • z brązowymi plamkami – takie banany trzeba zjeść jak najszybciej, lepiej nie kupować dużych ilości, takie banany są najsłodsze.

W jaki sposób przechowywać banany?

Banany należy przechowywać w suchym, dość ciemnym i chłodnym miejscu – w innych warunkach szybko dojrzeją (ale czasem właśnie o to może chodzić). Lepiej natomiast nie przechowywać bananów w lodówce, bo wtedy ich skórka szybciej czernieje i tracą też swoją konsystencję, a te niedojrzałe tracą witaminy. Banany można zamrażać, ale wcześniej trzeba je obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Tak przygotowane dobrze przechowają się w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy.

Aby przyspieszyć dojrzewanie bananów należy położyć je obok jabłek lub pomidorów (albo nawet schować je razem do papierowej torebki). Okręcanie końcówek bananów folią spowalnia natomiast proces ich dojrzewania. Wcześniej trzeba oddzielić je od kiści i owijać folią pojedynczo.

WAŻNE! Przed spożyciem banany należy starannie myć – na ich skórce gromadzą się znaczne ilości środków ochrony roślin oraz substancji zabezpieczających przed psuciem się w transporcie.

Źródło: dietetycy.org.pl