Zamknij

Arbuz - najlepsza przekąska na ciepłe dni. Plus 7 korzyści dla zdrowia

14.05.2021
Aktualizacja: 12.10.2021 13:28
Arbuz - przekąska na lato, wartości
fot. Shutterstock

Gdy jest gorąco, nic tak dobrze nie gasi pragnienia jak kawałek chłodnego arbuza. Ten owoc ma jednak dużo więcej zalet. Ma sporo wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych – choć zawiera mnóstwo wody. Ma też sporo zalet zdrowotnych.

  1. 1. Arbuz świetnie nawadnia organizm
  2. 2. Arbuz zawiera cenne witaminy
  3. 3. Arbuz pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała
  4. 4. Arbuz zapobiega bólowi mięśni po treningu
  5. 5. Arbuz obniża ciśnienie krwi
  6. 6. Arbuz może zapobiegać nowotworom
  7. 7. Arbuz usprawnia trawienie

W naszym klimacie arbuz jest typowo letnim owocem – z przyjemnością jemy go, gdy jest ciepło. Jest niskokaloryczny, więc pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, a może też przyczyniać się do zapobiegania chorobom. Arbuza można jeść po prostu pokrojonego na kawałki (warto go schłodzić przed spożyciem), ale świetnie smakuje też jako składnik sałatki, np. z rukolą, pomidorami i fetą. Jest też świetnym dodatkiem do wody smakowej. A jakie są zalety zdrowotne arbuza? Jest ich co najmniej siedem.

1. Arbuz świetnie nawadnia organizm

Jeden arbuz składa się w około 92 proc. z wody, więc jest świetnie nawadnia organizm, zwłaszcza podczas gorących dni. Woda jest niezbędna, aby dobrze funkcjonować - nasze ciało w aż 60 proc. składa się właśnie z niej, co wyjaśnia, dlaczego odgrywa ona tak ważną rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie. Odpowiednie nawodnienie organizmu jest konieczne m.in. do sprawnej regulacji temperatury ciała, działania stawów, zapobiegania zmęczeniu, utrzymania koncentracji.

2. Arbuz zawiera cenne witaminy

Arbuz zawiera wiele cennych witamin, których na co dzień potrzebuje nasz organizm, w tym:

  • witaminę A, która wpływa na dobry wzrok i wspiera zdrowe płuca
  • witaminę C, która pomaga wchłaniać żelazo i poprawia odporność
  • witaminę B6, która wspiera odporność i zdrowe serce
  • magnez, który wpływa na sprawne działanie mięśni i układ nerwowy
  • potas, który jest elektrolitem i zapewnia prawidłową pracę mięśni.

Elektrolity są kluczowe dla utrzymania prawidłowego nawodnienia organizmu, a także regulacji poziomu pH w organizmie.

3. Arbuz pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała

Arbuz jest niskokaloryczny – 100 g arbuza to zaledwie ok. 30 kcal. Duża zawartość wody w tym owocu powoduje, że szybko wypełnia on żołądek, co pomaga jeść mniej kalorii.
W 2019 r. przeprowadzono niewielkie badanie, które sprawdzało wpływ spożycia arbuza na sytość i masę ciała u osób z nadwagą i otyłością. Stwierdzono, że osoby, które jadły dwie filiżanki arbuza dziennie przez cztery tygodnie, odczuwały mniejszy głód i straciły znacznie więcej na wadze niż grupa, która spożywała niskotłuszczowe ciasteczka o tej samej ilości kalorii.

4. Arbuz zapobiega bólowi mięśni po treningu

Arbuz zawiera cytrulinę, aminokwas, który może pomóc zmniejszyć ból mięśni po treningu. Jak to działa? Cytrulina rozszerza naczynia krwionośne, co umożliwia lepszy przepływ krwi do mięśni. Dzięki temu dociera do nich więcej tlenu podczas ćwiczeń, co zmniejsza ilość wydzielającego się w mięśniach kwasu mlekowego.
Badanie z 2013 roku wykazało, że badane osoby, które piły sok arbuzowy lub sok arbuzowy zmieszany z cytruliną, odczuwały mniejszą bolesność mięśni po treningu niż grupa, która piła tylko napój z cytruliną.

5. Arbuz obniża ciśnienie krwi

Cytrulina rozszerza naczynia krwionośne, a to może poprawić przepływ krwi i obniżyć jej ciśnienie. W obniżaniu ciśnienia pomaga także odpowiednie nawodnienie organizmu – pomaga to sercu bardziej efektywnie pompować krew.

6. Arbuz może zapobiegać nowotworom

Arbuz zawiera likopen, przeciwutleniacz,, który może zapobiegać takim chorobom, jak nowotwory lub choroby serca. Likopen jest również obecny w innych czerwonych owocach i warzywach, np. w pomidorach. Badania naukowe wykazały, że ten przeciwutleniacz może pomóc w zapobieganiu niektórym nowotworom, np. rakowi prostaty. Dzieje się tak, ponieważ likopen wydaje się obniżać insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF), białko, którego wysoki poziom ma związek z rakiem.

7. Arbuz usprawnia trawienie

Choć arbuz nie zawiera dużych ilości błonnika, który zwiększając objętość stolca, ułatwia wypróżnienia, to i tak ma pozytywny wpływ na trawienie. Duża zawartość wody w arbuzie sprawia, że jelita pracują sprawniej, bo masy kałowe łatwiej się w nich przesuwają.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Insider.com