Zamknij

Anijsmelk z Niderlandów. 9 niezwykłych właściwości mleka anyżowego

04.01.2022 12:14
Mleko anyżowe: jak działa na zdrowie? 9 właściwości
fot. Shutterstock

Anijsmelk to mleko z dodatkiem anyżu i innych aromatycznych przypraw. Mieszkańcy Holandii cenią napój ze względu na jego działanie rozgrzewające i niezwykłe walory zdrowotne. Dlaczego warto pić mleko anyżowe i jak je przygotować?

  1. Anijsmelk to naturalne lekarstwo. Jak działa na zdrowie?
  2. Jak przygotować mleko anyżowe? PRZEPIS
  3. Kto nie powinien pić mleka anyżowego? Przeciwwskazania

Anyż gwieździsty to roślina, która wyróżnia się korzennym aromatem. W formie przyprawy doskonale komponuje się z imbirem, cynamonem i goździkami. Anyż jest od wieków stosowany w medycynie naturalnej. Z rośliny wytwarza się olejek anyżowy, który łagodzi problemy żołądkowe (zapobiega wzdęciom i łagodzi zaparcia). Aromatyczny olejek można wykorzystać również do masażu czy kąpieli. Stosowany od wewnątrz usprawnia działanie całego organizmu. Mleko anyżowe to pyszny napój, który warto przyrządzać w chłodne zimowe wieczory. Wywar rozgrzewa i naturalnie wzmacnia odporność, zapobiegając infekcjom. Łagodzi również bolesne dolegliwości, dlatego warto wykorzystać go jako wsparcie w leczeniu chorób przewlekłych. Jak jeszcze wpływa na organizm?

Anijsmelk to naturalne lekarstwo. Jak działa na zdrowie?

Mleko anyżowe ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Pomaga zwalczać dolegliwości, takie jak:

  • kaszel (działa wyksztuśnie)
  • problemy z laktacją (pobudza wydzielanie prolaktyny, czyli hormonu wpływającego na produkcję mleka)
  • bóle mięśni (ma działanie rozkurczowe)
  • kolka jelitowa u dzieci
  • pasożyty przewodu pokarmowego
  • zaburzenia odporności (anyż wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne)
  • spadek libido (anyż to naturalny afrodyzjak)
  • bolesne miesiączki (przyprawa łagodzi ból menstruacyjny i działa rozkurczowo)
  • zaburzenia snu (mleko z dodatkiem anyżu działa uspokajająco i pomaga zasnąć, również dzieciom)

Jak przygotować mleko anyżowe? PRZEPIS

Składniki potrzebne do przygotowania mleka anyżowego to:

  • 2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 2 czubate łyżki miodu
  • łyżka ziaren anyżu
  • szczypta imbiru i cynamonu

Przyprawy należy wsypać do garnka, następnie zalać mlekiem i zagotować, cały czas mieszając.

Kto nie powinien pić mleka anyżowego? Przeciwwskazania

Ze względu na silne działanie anyżu, istnieją pewne przeciwwskazania, jeśli chodzi o picie mleka anyżowego. Anyż wykazuje właściwości fotouczulające, dlatego w okresie letnim lepiej zrezygnować z przyprawy. Anyż nie jest wskazany również dla kobiet w ciąży oraz osób zmagających się z chorobą wrzodową. Innym ważnym przeciwwskazaniem jest alergia na olejek eteryczny (anyż należy do przypraw alergizujących).

Źródło: national-geographic.pl, verywellhealth.com, doz.pl