Zamknij

Amazake, czyli PRZEPIS na zdrowie i urodę po japońsku. Jak działa napój?

10.01.2022 13:19
Amazake – 8 właściwości zdrowotnych japońskiego napoju
fot. Shutterstock

Amazake, czyli „słodkie sake” to tradycyjny napój na bazie sfermentowanego ryżu, który jest stałym elementem codziennej diety Japończyków. Ze względu na korzyści zdrowotne, Amazake wykorzystywany jest jako naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Wpływa zarówno na zdrowie, jak i urodę. Dlaczego warto regularnie pić egzotyczny koktajl?

Amazake to słodki napój ryżowy, który w Japonii znany jest od ponad tysiąca lat. Powstaje z Koji, czyli sfermentowanego ryżu, który dodawany jest do wielu japońskich potraw. Z Koji tworzy się tradycyjne japońskie produkty, takie jak natto, sos sojowy czy miso. Koji, czyli grzyb Aspergillus oryzae, który powstaje podczas fermentacji, leczy różnego rodzaju schorzenia, pomaga zachować piękną skórę i dobre samopoczucie. W Japonii Koji cieszy się ogromną popularnością, zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Amazake przygotowywany z Koji ma kremową, delikatną konsystencję, przypominająca owsiankę i delikatny, słodki smak, dlatego często spożywany jest jako deser. Amazake powstaje zwykle na bazie ryżu, jednak można przygotować go również z osadu, który tworzy się przy produkcji sake (tradycyjnego japońskiego alkoholu). Amazake zrobiony z ryżowego koji ma jednak więcej wartości odżywczych napój zrobiony z osadu sake.

Amazake – 8 właściwości zdrowotnych

Amazake to lekkostrawny, pyszny deser. Jednak oprócz walorów smakowych, ma również zbawienny wpływ na ludzki organizm. Jak działa Amazake? Oto niektóre właściwości:

  • obniża cholesterol
  • poprawia koloryt skóry (redukuje przebarwienia)
  • wspomaga metabolizm (przyśpiesza odchudzanie)
  • wzmacnia system odpornościowy
  • leczy kaca
  • hamuje oznaki proces starzenia się organizmu
  • wspomaga namnażanie się dobrych bakterii w jelitach
  • oczyszcza organizm z toksyn

Regularne picie Amazake wpływa na cały organizm. To naturalna mieszanka witamin, które chronią przed infekcjami i dodają energii. Amazake to źródło kwasu foliowego, witamin z grupy B, błonnika, glutaminy i kwasu felurowego, który neutralizuje wolne rodniki.

Amazake – jak przygotować? PRZEPIS

W Japonii Amazake kupimy w każdym supermarkecie, jednak w Polsce napój jest niedostępny. Mimo że przygotowanie Amazake w domowych warunkach jest dość czasochłonne, ze względu na jego cenne właściwości, warto spróbować. Aby przygotować Amazake, należy dokładnie wypłukać, a następnie ugotować na parze ziarna ryżu. Do ugotowanych ziaren ryżu należy dodać szczyptę drożdży, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na dwa dni. W tym czasie następuje proces fermentacji, podczas którego ryż zyskuje swoje wyjątkowe właściwości i smak.

Źródło: mochiko.pl, dietetycy.org.pl, just-a-cook.com