Oceń
Naukowcy z Iowa State University przeanalizowali dane seniorów z brytyjskiego Biobanku, pod kątem związku pomiędzy nawykami żywieniowymi a przytomnością umysłu na starość. Na ich podstawie doszli do czterech zaskakujących wniosków. Dowiedz się więcej.
Dieta na dobrą pamięć
Zespół uczonych z wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Człowieka w Iowa State University, pod kierownictwem dr. Auriela Willette'a, adiunkta w dziedzinie nauk o żywności i odżywianiu człowieka i doktora neurologii Brandona Klinedinsta, wziął pod lupę historię medyczną prawie 2 tys. osób. Dane pochodziły z brytyjskiego Biobanku - biomedycznej bazy z informacjami na temat zdrowia i czynników genetycznych ponad pół miliona Brytyjczyków.
Badacze przeanalizowali związek pomiędzy dietą a kondycją psychiczną na starość. W kwestionariuszu dotyczącym żywności zapytano ochotników m.in. o częstotliwość spożywania świeżych owoców, suszonych owoców, surowych warzyw i sałatek, gotowanych warzyw, tłustych i chudych ryb, przetworzonego mięsa, drobiu, wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, sera, pieczywa, płatków śniadaniowych, herbaty i kawy, piwa i cydru, czerwonego i białego wina, szampana i likieru.
W kolejnych latach uczestnicy badania trzykrotnie wypełniali test Fluid Intelligence Test (FIT), służący do oceny "ostrości umysłu". Na podstawie wyników, badacze doszli do czterech zaskakujących wniosków.
Demencja a dieta:
- ser jest produktem spożywczym, który najbardziej chroni przed problemami poznawczymi związanymi z wiekiem;
- regularne spożywanie niewielkich ilości czerwonego wina wiązało się z poprawą funkcji poznawczych;
- cotygodniowe spożywanie jagnięciny (ale nie innych czerwonych mięs) poprawia długoterminową sprawność poznawczą;
- nadmierne spożywanie soli jest szkodliwe, ale jej ograniczanie w profilaktyce demencji ma sens wyłącznie u osób z grupy ryzyka rozwoju choroby Alzheimera.
- Byłem mile zaskoczony - przyznał współautor badania dr Auriel Willette, odnosząc się do wniosków dotyczących spożycia sera i wina.
Naukowiec zaznaczył jednak, że potrzebne są randomizowane badania kliniczne, aby potwierdzić, że wprowadzanie prostych zmian w naszej diecie może pomóc w zachowaniu sprawności mózgu.
Wnioski opublikowano w Journal of Alzheimer's Disease.
Źródło: medicalxpress.com
Oceń artykuł