Zamknij

Ser i wino to przepis na dobrą starość (nowe badania)

11.12.2020 14:24

Niektóre produkty spożywcze, jak ser i czerwone wino, przyczyniają się do zachowania zdolności poznawczych na starość - wynika z analizy naukowców zza oceanu.

Ser i wino to przepis na dobrą starość (nowe badania)
fot. Shutterstock

Naukowcy z Iowa State University przeanalizowali dane seniorów z brytyjskiego Biobanku, pod kątem związku pomiędzy nawykami żywieniowymi a przytomnością umysłu na starość. Na ich podstawie doszli do czterech zaskakujących wniosków. Dowiedz się więcej.

Dieta na dobrą pamięć

Zespół uczonych z wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Człowieka w Iowa State University, pod kierownictwem dr. Auriela Willette'a, adiunkta w dziedzinie nauk o żywności i odżywianiu człowieka i doktora neurologii Brandona Klinedinsta, wziął pod lupę historię medyczną prawie 2 tys. osób. Dane pochodziły z brytyjskiego Biobanku - biomedycznej bazy z informacjami na temat zdrowia i czynników genetycznych ponad pół miliona Brytyjczyków.

Badacze przeanalizowali związek pomiędzy dietą a kondycją psychiczną na starość. W kwestionariuszu dotyczącym żywności zapytano ochotników m.in. o częstotliwość spożywania świeżych owoców, suszonych owoców, surowych warzyw i sałatek, gotowanych warzyw, tłustych i chudych ryb, przetworzonego mięsa, drobiu, wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, sera, pieczywa, płatków śniadaniowych, herbaty i kawy, piwa i cydru, czerwonego i białego wina, szampana i likieru.

W kolejnych latach uczestnicy badania trzykrotnie wypełniali test Fluid Intelligence Test (FIT), służący do oceny "ostrości umysłu". Na podstawie wyników, badacze doszli do czterech zaskakujących wniosków.

Demencja a dieta:

  • ser jest produktem spożywczym, który najbardziej chroni przed problemami poznawczymi związanymi z wiekiem;
  • regularne spożywanie niewielkich ilości czerwonego wina wiązało się z poprawą funkcji poznawczych;
  • cotygodniowe spożywanie jagnięciny (ale nie innych czerwonych mięs) poprawia długoterminową sprawność poznawczą;
  • nadmierne spożywanie soli jest szkodliwe, ale jej ograniczanie w profilaktyce demencji ma sens wyłącznie u osób z grupy ryzyka rozwoju choroby Alzheimera.

- Byłem mile zaskoczony - przyznał współautor badania dr Auriel Willette, odnosząc się do wniosków dotyczących spożycia sera i wina.

Naukowiec zaznaczył jednak, że potrzebne są randomizowane badania kliniczne, aby potwierdzić, że wprowadzanie prostych zmian w naszej diecie może pomóc w zachowaniu sprawności mózgu.

Wnioski opublikowano w Journal of Alzheimer's Disease.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: medicalxpress.com