Zamknij

7 produktów zaliczanych do superfoods. Czy są w Twojej diecie?

24.11.2020
Aktualizacja: 03.01.2021 08:48
Superfoods
fot. Shutterstock

Poniżej omawiamy 7 produktów z długiej listy tzw.superfoods. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do codziennej diety i dlaczego superżywność jest tak ważna dla naszego organizmu.

Superfoods (superżywność) to superbohaterowie w żywności. Zaliczane do nich produkty są naturalne, nieprzetworzone i niskokaloryczne. Superfoods to produkty zawierające ogromne ilości ważnych dla zdrowia składników odżywczych: antyoksydantów, witamin, minerałów, chlorofilu, protein, enzymów etc. Produkty te, regularnie spożywane, potrafią poprawić kondycję i wydolność organizmu w zaledwie kilka dni, tygodni.

Katarzyna Bem, autorka książki "Happy detoks", napisała: "Nie sztuką jest pochłonąć górę bezwartościowego jedzenia, sztuką jest dostarczyć organizmowi posiłku, który go odżywi, zregeneruje, poprawi odporność, dostarczy energii oraz zostanie szybko i łatwo strawiony".

Poniżej znajdziesz kilka takich produktów (ale pamiętaj, że lista superfoods jest znacznie dłuższa)... Wykorzystaj je, układając swoje menu.

Kiszonki

Najlepiej te domowej roboty. Są one bogatym źródłem probiotyków, czyli bakterii, które tworzą korzystną dla naszego organizmu florę bakteryjną, a także ważnych dla zdrowia witamin, minerałów. Kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego, czyli Lactobacillus (Lb) i wspierają układ pokarmowy oraz układ immunologiczny. Gdzie szukać tych probiotyków? W kapuście kiszonej, ogórkach kiszonych, kwasie chlebowym, zakwasie buraczanym, żurku, koreańskiej kiszonce z warzyw kimchi, fermentowanych produktach sojowych (miso, tempeh i sos sojowy), w napoju kombucha.

Kasza jaglana

Jako jedyna z kasz ma działania alkalizujące, czyli odkwasza organizm. Jest niezastąpiona w kuracjach oczyszczających, odtruwających. Jest bogatym źródłem aminokwasów, miedzi, żelaza, krzemu, witaminy E oraz witaminy z grupy B. Ma także działanie przeciwgrzybicze, antywirusowe. To dlatego zaleca się jedzenie kaszy jaglanej podczas przeziębienia. Poza tym kaszę jaglaną można je jeść na słodko, na słono. Idealnie łączy się z każdym dodatkiem.

Natka pietruszki

Natka pietruszki to prawdziwe superfood. Zawiera ona bardzo dużo witaminy C, witaminy A, a także potasu, magnezu, żelaza, sodu i wapnia. Natka pietruszki korzystanie działa na trawienie, odświeża oddech (dlatego zaleca się jej żucie po wypaleniu papierosa, zjedzeniu czosnku lub wypiciu kawy). Działa przeciwzapalnie i wzmacniająco. Wspomaga oczyszczanie organizmu, bo zawiera chlorofiliany, substancje naturalnie detoksykujące organizm.

Jabłka

Jabłka mają wiele prozdrowotnych zalet. Udowodniono, że zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, demencji starczej, raka jelita grubego, choroby Parkinsona. Gryzienie i żucie jabłek stymuluje dziąsła oraz pobudza wydzielanie śliny, która działa przeciwbakteryjnie i zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy, a zawarte w jabłkach substancje wpływają pozytywnie na wzrok. Poza tym jabłka mają działanie oczyszczające – zawarte w nich pektyny dosłownie wymiatają toksyny z organizmu, wiążąc metale ciężkie, i usuwając niestrawione resztki pokarmów. Jabłka dzięki dużej zawartości błonnika poprawiają pracę jelit, przyspieszają trawienie tłuszczów. Owoce te świetnie wypełniają żołądek, co niweluje uczucie głodu.

Awokado

To owoc doskonały. Zawiera wyjątkowe bogactwo składników odżywczych i silnych przeciwutleniaczy, m.in. witaminy A, E, C oraz z grupy B, magnez, potas, łatwo przyswajalne białko, błonnik, kwas foliowy. Awokado ma również niezwykle korzystne dla organizmu tłuszcze (jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy omega-3). Awokado nazywane jest owocem zdrowia i młodości, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Spożywane regularnie poprawia pracę wątroby, układy hormonalnego. Poza tym ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe.

Spirulina, chlorella, młody jęczmień

To naturalne produkty zaliczane do superżywności. Zawierają one potężne dawki chlorofilu, zielonego barwnika, i dzięki temu pomagają w utrzymaniu prawidłowego pH w organizmie, w odkwaszaniu i oczyszczaniu organizmu, oczyszczaniu krwi. Chlorofil wzmacnia układ immunologiczny, neutralizuje i wymiata toksyny, przywraca prawidłowe pH, regeneruje organizm po przebytych chorobach czy infekcjach, pobudza wzrost i odnowę tkanek, zapobiega mutacji komórek, wykazując tym samym działanie antynowotworowe.
Wymienione produkty, oprócz opisanego wcześniej chlorofilu, zawierają również wiele cennych dla zdrowia witamin. Spirulina jest bogatym źródłem beta-karotenu (ma go więcej niż marchew). Trawa jęczmienna natomiast zawiera ogromne dawki wapnia, witamin C, E, B1, B2, B6 oraz B12.

Quinoa, czyli komosa ryżowa

Nazywana jest "złotem Inków". Komosa ryżowa jest najbogatszym źródłem białka wśród popularnych roślin zbożowych. Zawiera również ważne dla zdrowia aminokwasy, pierwiastki mineralne, takie jak: żelazo, magnez, potas, cynk, wapń. Może być ona stosowana zarówno w dietach oczyszczających organizm, jak i regenerujących. Nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez osoby z nietolerancją glutenu.

Źródło: "Happy detoks. Jedz, oddychaj i kochaj (siebie)" Kasie Bem, Edipresse-Kolekcje 2015