Zamknij

7 jesiennych warzyw i owoców, które pomogą Ci zadbać o zdrowie

Alicja Bartosiak
14.09.2021
Aktualizacja: 15.09.2021 08:58
7 jesiennych warzyw i owoców, które pomogą Ci zadbać o zdrowie
fot. Shutterstock

Okres jesienny to czas obfitych zbiorów w ogródkach. Warzywa i owoce jesieni są nie tylko pyszne, ale też bardzo wartościowe dla naszego zdrowia. Wspierają odporność, niwelują stany zapalne i dbają o równowagę układu nerwowego. Jakie warzywa i owoce szczególnie warto jeść jesienią?

Jesienny jadłospis powinien być bogaty w sezonowe warzywa i owoce, które zawierają duże ilości witamin i składników odżywczych. Wraz z pierwszymi chłodniejszymi dniami nasz organizm jest coraz bardziej narażony na rozwój wielu infekcji. Zmiana temperatury i brak naturalnej witaminy D mogą wpłynąć na pogorszenie stanu naszej skóry.

Aby skutecznie temu zapobiegać, warto odpowiednio wcześnie sięgnąć po warzywa i owoce, które oferuje nam natura. Są one nie tylko zdrowe, ale i pyszne!
Warzywa i owoce, których regularne jedzenie jest korzystne dla zdrowia, to na przykład:

  1. Papryka
  2. Dynia
  3. Pigwa
  4. Śliwki
  5. Kalafior
  6. Jabłka
  7. Winogrona

Papryka

Papryka to jedno z najlepszych źródeł witaminy C (zawiera jej więcej niż cytryna) oraz potasu, który odpowiada za utrzymanie homeostazy w organizmie. Papryka zawiera również witaminę E, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B. Polifenole znajdujące się w papryce (m.in. kwasy fenolowe i  flawonoidy) mają właściwości antyrakowe. Papryka zawiera również kapsaicynę, która chroni żołądek, działa przeciwbólowo i obniża ciśnienie.

Dynia

To najbardziej popularne, jesienne warzywo. Nic dziwnego, ponieważ z dyni możemy wyczarować wiele ciekawych potraw i deserów. Warzywo bogate jest w witaminy (A, B1, B2, E i C) oraz minerały (fosfor, żelazo, potas, wapń). Oprócz dyni zwyczajnej, w sklepach możemy znaleźć również jej inne odmiany, takie jak dynia Hokkaido, makaronowa czy masłowa. Dynia zawiera beta-karoten, który po częściowym przekształceniu w witaminę A podczas procesu trawienia, pomaga wspierać odporność. Dzięki zawartości witaminy E i C dynia pomaga utrzymać piękną, gładką skórę.

Pigwa

Pigwa to doskonałe źródło witaminy C, dlatego jej regularne spożywanie to dobry sposób, by uchronić się przed jesiennymi przeziębieniami. Owoc ma właściwości oczyszczające, pomaga także wzmocnić i zregenerować wątrobę. Nasiona pigwy zawierają niewielką ilość nitrylozydu amygdaliny. Substancję tę można wykorzystać do przygotowania naparu, który łagodzi zaburzenia metabolizmu.

Śliwki

Śliwki słyną z korzystnego wpływu na układ trawienny. Zawierają duże ilości błonnika (w postaci pektyn), który niweluje zaparcia i wspiera pracę jelit. Pektyny usuwają z komórek nadmiar tłuszczu i cholesterolu, co chroni organizm przed miażdżycą. Wysoka zawartość witaminy B6 i magnezu łagodzi nerwy. Regularne spożywanie śliwek zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Śliwki są również źródłem witaminy K, która  Poza sezonem do diety warto włączyć suszone śliwki.

Kalafior

Kalafior zawiera błonnik, witaminę C i K. Należy do rodziny roślin krzyżowych, które chronią przed zachorowaniem na nowotwory. Kalafior zawiera sulforafan, związek, który pomaga likwidować komórki raka. Warzywo jest również bogatym źródłem choliny, która stymuluje prawidłową pracę mózgu. Kalafior działa detoksykująco i wspomaga trawienie.

Jabłka

Jabłka zasługują na szczególną uwagę, nie tylko jesienią, ale przez cały rok. Zawarty w nich błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu, chroni przed zawałem i pomaga wyrównać poziom glukozy we krwi. Owoce te są źródłem wielu ważnych witamin (C, K, B2, B6, E) oraz kwasu foliowego.

Jabłka zawierają kwercetynę, która wspiera wzrok i zmniejsza ryzyko zachorowania na zaćmę. Owoce są szczególnie cenione przez osoby stosujące diety odchudzające, ponieważ zapewniają uczucie sytości na długi czas, a przy tym są niskokaloryczne. W jabłkach znajdziemy również procyjanidyny. Substancje te pomagają poprawić wygląd skóry. Najlepsze dla zdrowia są jabłka ze skórką (to właśnie tam znajduje się najwięcej witamin). Im dłużej poddajemy owoce obróbce termicznej, tym więcej właściwości tracą.

Winogrona

Winogrona, jako jedne z niewielu owoców, zawierają jod, który wspiera pracę tarczycy. Znajdziemy w nich również ważne dla zdrowia minerały (m.in. żelazo, magnez, potas, mangan i fluor). Winogrona chronią przed zachorowaniem na chorobę niedokrwienną serca, a także hamują rozwój wolnych rodników w organizmie. Resweratrol, polifenol obecny w czerwonej odmianie winogron, chroni przed tworzeniem się blaszki miażdżycowej w świetle tętnic.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: apetytnapolskie.com/dietetycy.org/bonavita.pl