Zamknij

5 produktów, których nie należy łączyć z kawą

26.11.2021 13:52
Tego nigdy nie łącz z kawą: 5 produktów
fot. Shutterstock

Kawa ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Gdy ją pijemy, zwykle nie zastanawiamy się, jakie składniki przy okazji nią popijamy. Niektórych produktów nie powinno się łączyć z kawą – może to wywołać nieprzyjemne dolegliwości. Jakich połączeń lepiej unikać?

  1. Alkohol
  2. Leki
  3. Nabiał
  4. Rośliny strączkowe
  5. Czerwone mięso

Poranna kawa korzystnie wpływa na nastrój i stawia na nogi. Dla wielu osób to obowiązkowy rytuał nie tylko podczas śniadania. Regularne picie kawy w umiarkowanych ilościach (3 filiżanki dziennie) to dobry sposób, by zadbać o zdrowie. Kawa zawiera cenne antyoksydanty, które chronią przed nowotworami. Przyspiesza metabolizm, dzięki czemu wspiera odchudzanie. Kawa poprawia krążenie krwi, hamuje rozwój cukrzycy typu 2 i depresji. Według nowych badań kawa zmniejsza ryzyko udaru i demencji. Pijąc kawę, powinniśmy jednak zwracać uwagę na to, jakie produkty spożywamy jednocześnie. Jakie mieszanki są najbardziej szkodliwe? Oto 5 produktów, których nie należy dodawać do kawy:

Alkohol

Niektórzy sięgają po filiżankę czarnej kawy w chwili upojenia alkoholowego. Istnieją teorie, które mówią, że  jest to idealny sposób na szybkie wytrzeźwienie. Takie połączenie może być bardzo niebezpieczne. Filiżanka kawy po wypiciu alkoholu może zniwelować uczucie senności, jednak nie wpływa na trzeźwość. Trawienie alkoholu zajmuje organizmowi tyle samo czasu, co zawsze. Chwilowe, złudne poczucie trzeźwości może prowadzić do niebezpiecznych sytuacji. Poza tym alkohol jest silnym depresantem, a kofeina działa stymulująco. To mieszanka wybuchowa, która może wywołać dziwne, agresywne zachowania.

Leki

Kawy nie powinniśmy łączyć z lekami przeciwbólowymi oraz aspiryną. Kawa może wzmacniać działanie leków, co przyczynia się do wystąpienia efektów ubocznych. Takie połączenie jest ryzykowne również ze względu na wątrobę i żołądek. Kawa z lekami powoduje silne bóle brzucha i biegunkę.

Nabiał

Kawa zawiera kwas szczawianowy, który po połączeniu z wapniem tworzy szczawiany. Związki te mogą odkładać się w postaci kamieni w przewodzie moczowym. Szczawiany utrudniają również przyswajanie wapnia. Jeżeli chcemy popijać nabiał kawą, najlepiej dodać do niej mleko, które zniweluje skutki połączenia kawy z nabiałem.

Rośliny strączkowe

Soczewica, ciecierzyca, fasola czy soja to produkty, które zawierają duże ilości żelaza. Picie kawy podczas spożywania posiłku z dodatkiem tych roślin sprawia, że organizm nie wchłania żelaza. Niekorzystnie na przyswajanie żelaza wpływa również herbata.

Czerwone mięso

Podobnie jak rośliny strączkowe, czerwone mięso to źródło żelaza. Zawiera również cynk. Minerał ten dba o kondycję skóry, włosów i paznokci. Cynk reguluje stężenie witaminy A w organizmie, wspomaga pracę trzustki i wzmacnia odporność. Kawa ogranicza wchłanianie cynku, dlatego czerwone mięso najlepiej popić wodą lub świeżym sokiem.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: rynekaptek.pl, wyborcza.pl, o2.pl