Zamknij

4 najzdrowsze owoce na świecie – jak działają na organizm?

Alicja Bartosiak
24.08.2021
Aktualizacja: 12.10.2021 14:13
4 najzdrowsze owoce na świecie – jak działają na organizm?
fot. Shutterstock

Nie od dziś wiadomo, że regularne spożywanie owoców to najlepszy sposób, by zadbać o zdrowie i urodę. Wszystkie owoce są bogatym źródłem witamin i mikroelementów, jednak niektóre z nich zawierają trochę więcej tych cennych składników.

  1. Borówka amerykańska
  2. Grejpfrut
  3. Kiwi
  4. Porzeczki

Najzdrowsze owoce świata to prawdziwe bomby witaminowe, których właściwości korzystnie wpływają nie tylko na nasze ciało, ale i umysł. Spożywane regularnie usprawniają wiele procesów w organizmie i sprawiają, że po prostu czujemy się lepiej. Jakie owoce warto jak najszybciej włączyć do codziennej diety? Jakimi właściwościami się wyróżniają i dlaczego są tak wyjątkowe? Przedstawiamy 4 najzdrowsze owoce na świecie,

Borówka amerykańska

Borówki, ze względu na dobroczynne działanie, nazywane są ulubionymi owocami dietetyków. Borówki amerykańskie zawierają cenne antocyjany, które wspierają metabolizm glukozy, co chroni organizm przed cukrzycą. Owoce te działają przeciwzapalnie, wspomagają pracę serca i pomagają obniżać ciśnienie tętnicze, co zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego. Borówki przeciwdziałają infekcjom dróg moczowych i pomagają regenerować mięśnie po wysiłku.
Owoce są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się organizmu, regenerują mózg i układ nerwowy, a także pomagają zachować zdrowy wzrok. Regularne spożywanie borówek chroni przed nowotworami (i pomaga je leczyć). Dzieje się tak dzięki dużej ilości antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki.

Grejpfrut

Wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C, kwasów organicznych i witamin z grupy B. Grejpfruty mają mało kalorii i wspomagają przemianę materii, dlatego ich spożywanie jest zalecane osobom zmagającym się z nadwagą. Grejpfrut zawiera flawonoidy, które opóźniają proces starzenia się skóry. Owoc odtruwa organizm i zatrzymuje rozwój bakterii, dlatego warto go spożywać w okresie jesienno-zimowym, aby uchronić się przed nawracającymi infekcjami.

Kiwi

Kiwi jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C, K i E. Witamina E to naturalny antyoksydant, który chroni komórki przed rozwojem nowotworu. W kiwi znajdziemy również potas, który stabilizuje ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Regularne spożywanie kiwi zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne (na przykład nadciśnienie czy miażdżycę). W pestkach kiwi znajdują się cenne kwasy Omega-3, które chronią przed zawałem serca i wspierają pracę mózgu. Kwasy Omega-3 wzmacniają także mechanizmy obronne naszego organizmu. Przeciwutleniacze zawarte w kiwi chronią również narząd wzroku.

Porzeczki

Zarówno czerwone, jak i czarne porzeczki są niezwykle cenne dla naszego zdrowia, jednak to właśnie czarna porzeczka jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Czarna porzeczka wzmacnia odporność organizmu, łagodzi ból gardła i niweluje objawy grypy. Liście czarnej porzeczki wykorzystuje się jako środek przeciwwirusowy i antyseptyczny. Flawonoidy zawarte w czarnych porzeczkach działają rozkurczowo na układ trawienny i pomagają leczyć biegunkę. Przeciwutleniające właściwości porzeczek  chroni przed chorobami nerek. Picie syropu z czarnej porzeczki pomaga uniknąć kamicy nerkowej.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: dietetycy.org/medme.pl