Zamknij

3 triki, które sprawią, że kawa będzie o wiele zdrowsza

29.07.2022
Aktualizacja: 29.07.2022 15:20

Kawa to zdrowy i smaczny napój, ale parzona niewłaściwie może stracić swoje prozdrowotne właściwości. Dowiedz się, co zrobić, by do tego nie dopuścić. 

Najzdrowsza postać kawy
fot. Shutterstock
  1. Parz kawę używając papierowych filtrów
  2. Unikaj śmietany i cukru w kawie
  3. Dodaj do kawy kakao i cynamon

Kawa ma wyjątkowy zapach i smak, ale warto pić ją nie tylko z tego powodu. Udowodniono, że napój ten (oczywiście pity z umiarem) zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, demencję oraz niektóre typy nowotworów, poprawia również wydolność organizmu, redukuje zmęczenie, wspomaga odchudzanie etc.

Niestety te prozdrowotne właściwości kawy mogą być zniwelowane z powodu dodatków lub niewłaściwego parzenia. Co zrobić, by kawa była zdrowsza?

Parz kawę używając papierowych filtrów

Kawa zawiera diterpeny – kafestol i kaweol. Substancje te przyczyniają się do podniesienia poziomu cholesterolu we krwi. Najmniej jest ich jednak w kawie filtrowanej. Jeśli więc chcesz, by twoja kawa była zdrowsza, pij filtrowaną.

Unikaj śmietany i cukru w kawie

Kawa sama w sobie jest napojem niskokalorycznym – w 180 ml jest zaledwie 7 kalorii. Jeśli jednak dodamy do niej cukier i śmietankę, jej kaloryczność drastycznie wzrośnie, np. 1 łyżeczka cukru to dodatkowe 23 kalorie, a 1 łyżeczka zabielacza do kawy (śmietanki) to 22 kalorie. W sumie pijąc kawę z cukrem i śmietanką przyjmujemy 52 kalorie. Mało? A ile takich kaw pijesz w ciągu dnia?

Dodaj do kawy kakao i cynamon

Kakao i cynamon mogą urozmaicić smak kawy, ale nie tylko – połączone razem wzmacniają i uzupełniają swoje działanie. Cynamon zawiera błonnik, mangan, witaminę K, żelazo i wapń. Jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tak więc kawa z cynamonem pomaga schudnąć, poprawia zdolności umysłowe, obniża ryzyko chorób serca. Podobnie jest w przypadku kawy z dodatkiem kakao. Ta mieszanka tworzy najzdrowszą postać kawy. Wykazano, że kakao niweluje efekt niepokoju, jaki może wywołać kofeina. Ponadto kawa z kakao pomaga poprawić koncentrację, wzmacnia i wydłuża możliwości efektywnej pracy, pozytywnie wpływa na serce, działa antynowotworowo i wspomaga przemianę materii.

Źródło: eatthis.com/ dailyhealthpost.com/