12 produktów, które zabijają powoli

24.10.2019 12:37
Szkodliwe dla zdrowia produkty
fot. Shutterstock

Sprawdź, które produkty, spożywane regularnie, przez dłuższy czas, mogą przyczynić się do problemów zdrowotnych, np. otyłości, cukrzycy czy nowotworów. Jeśli któryś z nich jest w Twoim menu, postaraj się go wyeliminować i zastąpić zdrowszym produktem, bogatym w odżywcze substancje.

Na liście produktów szkodliwych dla zdrowia znalazły się:

Wszystkie rodzaje napojów gazowanych, nawet te dietetyczne – zawierają one tzw. puste kalorie, które prowadzą do otyłości. Zawarte w tych napojach cukier lub aspartam, czyli sztuczny środek słodzący, przyczyniają się do rozwoju cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca. Picie napojów gazowanych – co zostało udowodnione w badaniach – może też mieć szkodliwy wpływ na nasz mózg. Uszkadza pamięć i aż trzykrotnie zwiększa ryzyko demencji i udaru.

Więcej na ten temat: Pijesz słodkie napoje gazowane? Uszkadzasz swój... mózg!

Cukier – oczywiście stosowany w nadmiarze to wróg numer jeden, jeśli chodzi o zdrowie człowieka. Niestety cukier znajduje się wszędzie: w słodyczach, potrawach, napojach, a nawet pieczywie, sosie sojowym. Szacuje się, że dzienna dawka cukru na jedną dorosłą osobę w Polsce wynosi około 140 g i jest aż pięciokrotnie wyższa, niż wskazują normy wyznaczone przez Światową Organizację Zdrowia. Spożywanie tak dużej ilości cukru prowadzi do otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, chorób układu krążenia, chorób serca itd. Cukier osłabia nasz układ odpornościowy, przyczynia się również do problemów z układem pokarmowym. Ma również szkodliwy wpływ na nasz mózg.

Więcej na ten temat: Słodkiego, miłego tycia - jak nam szkodzi cukier?

Uwodornione, czyli utwardzone, oleje roślinne – w procesie utwardzania olejów roślinnych powstają izomery trans kwasów tłuszczowych, które – jak wykazano w wielu badaniach – zwiększają poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu), są czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, w tym niedokrwiennej choroby serca. Do tego typu olejów należy: olej palmowy, masowo stosowany w produkcji żywności, w tym np. ciastek i przekąsek.

Więcej na ten temat: Żabka ogranicza olej palmowy. Klienci będą zdrowsi?

Przetworzone mięso – salami, boczek, szynka... masowo przetwarzane mięso zawiera bardzo duże ilości soli, sodu i potasu, a także niezdrowych tłuszczy. Sól i sód (głównie w postaci azotanu sodu) spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi, a tym samym do chorób serca czy udaru mózgu. Przetworzone mięso może prowadzić do otyłości, a znajdujące się w nim konserwanty i substancje wypełniające mogą zwiększać ryzyko raka przewodu pokarmowego.

Więcej na ten temat: Fakty i mity na temat soli

Margaryna – ten produkt zwiększa ryzyko powstawania nowotworów ze względu na zawarte w nim utwardzone tłuszcze trans. Izomery trans zwiększają w naszym organizmie stężenie złego cholesterolu (frakcja LDL), zachowując się tak jak nasycone kwasy tłuszczowe, dodatkowo obniżają poziom dobrego cholesterolu (frakcja HDL). To sprawia, że jedzenie margaryny zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz miażdżycy. Zawarte w margarynie izomery trans są też odpowiedzialne za powstawanie nowotworów złośliwych, np. raka jelita grubego i prostaty, a także cukrzycy oraz zespołu metabolicznego. Istnieją również badania, które pokazują, że wysokie spożycie kwasów tłuszczowych trans zwiększa ryzyko niepłodności i wystąpienia endometriozy u kobiet.

Więcej na ten temat: Izomery trans - rakotwórcze tłuszcze, które spożywamy w nadmiarze!

Popcorn z mikrofali – obecność popcornu na liście produktów niebezpiecznych dla zdrowia może zaskoczyć, bo jest to produkt niskokaloryczny, z dużą zawartością błonnika, ale... nie chodzi o popcorn w ogóle, tylko o popcorn, który przygotowuje się w kuchence mikrofalowej. Torebki, w których przygotowuje się ten produkt, mogą być od wewnątrz pokryte rakotwórczą substancją, znaną jako kwas perfluorooktanowy (PFOA). Jest to szkodliwa substancja stosowana do produkcji teflonu wykorzystywanego w patelniach, ubraniach przeciwdeszczowych czy opakowaniach do dań na wynos. W badaniach udowodniono, że związek ten może przyczyniać się do problemów tarczycą, płodnością, a także zwiększa ryzyko powstania nowotworów. Poza tym popcorn do przygotowania w mikrofali ma w składzie sztuczny smak masła – ta substancja również może powodować problemy z układem pokarmowym.  

Napoje energetyczne – niestety popularność tego typu produktów rośnie, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że są one niebezpieczne dla zdrowia. Te chemiczne koktajle powodują chwilowy przypływ energii, ale są pełne różnych substancji, które niekoniecznie mają dobry wpływ na nasze zdrowie. Energetyki zawierają m.in. duże ilości kofeiny, środki słodzące i legalne środki pobudzające (np. guaranę, taurynę czy L-karnitynę), a także syntetyczne witaminy i minerały.  W licznych badaniach udowodniono, że napoje energetyczne mogą prowadzić do otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób serca, pogorszenia samopoczucia, bezsenności i nerwowości. Pite w nadmiarze mogą powodować choroby skóry, problemy żołądkowo-jelitowe, toksyczność wątroby, niewyraźne widzenie, bóle głowy i uszkodzenia nerwów. Mogą być też szkodliwe dla naszych zębów.

Więcej na ten temat: Energetyki (energy drinki) i co się w nich kryje?

Grillowane mięso – podczas grillowania mięsa tworzą się rakotwórcze związki, w tym wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Przed tego typu posiłkami przestrzegają badacze z Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem.

Produkty dietetyczne – żywność typu light nie należy do szczególnie odżywczej. Aby obniżyć kaloryczność produktu, musimy coś z niego usunąć, najczęściej jest to cukier i tłuszcz. To oczywiście obniża kaloryczność produktów, ale przy okazji wpływa na przyswajalność substancji zdrowotnych, np. rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A i D, które są niezbędne dla dobrej kondycji wzroku, skóry czy kości. Cukier w takich produktach jest zastępowany przez słodziki, które wpływają na hormony sytości, prowadząc do przejadania się. Podsumowując, produkty dietetyczne mogą przyczynić się do niebezpiecznych niedoborów ważnych dla zdrowia substancji, a tym samym osłabiać odporność organizmu, a także mogą prowadzić do cukrzycy i otyłości.

Więcej na temat: 6 produktów, których dietetyk nigdy nie wziąłby do ust

Żywność beztłuszczowa – unikanie tłuszczy jest reklamowane jako zdrowa opcja. Prawda jest jednak zupełnie inna. Człowiek potrzebuje tłuszczu, by zachować zdrowie. Żywność określana jako beztłuszczowa to w rzeczywistości żywność wysokoprzetworzona. Zazwyczaj takie produkty nie smakują tak dobrze, jak produkty pełnotłuste, więc producenci dodają do niej całą masę cukru i innych dodatków, aby to zrekompensować. Oznacza to, że żywność „o niskiej zawartości tłuszczu” jest zwykle gorsza niż jej „normalne” odpowiedniki i niekoniecznie musi być zdrowym wyborem.

Białe pieczywo – otrzymuje się je z oczyszczonej mąki, ubogiej w składniki pokarmowe oraz błonnik. Jest ono niskokaloryczne i mniej syczące, a tym samym możemy go zjeść więcej niż np. chleba razowego. Po prostu szybciej poczujemy głód. Częste spożywanie białego pieczywa może prowadzić do otyłości, cukrzycy, problemów z wypróżnianiem. Pamiętajmy też, że do białego pieczywa często dodawany jest cukier.

Więcej na ten temat: Razowe, białe czy na zakwasie - jakie pieczywo najlepiej wybrać?

Chipsy ziemniaczane – zawierają one dużo soli, tłuszczów trans i rakotwórczego akrylamidu. Zawarte w chipsach tłuszcze trans przyczyniają się do powstawania blaszki miażdżycowej i zwiększenia ryzyka miażdżycy, zawału i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Tłuszcze trans podnoszą również poziom cholesterolu ogółem, „złego” cholesterolu LDL i obniżają stężenie „dobrego” cholesterolu HDL we krwi. Są odpowiedzialne za podtrzymywanie przewlekłych procesów zapalnych w organizmie i obniżanie odporności. Z kolei sód (a właściwie chlorek sodu) zatrzymuje płyny w organizmie i może prowadzić do problemów z nerkami i do nadciśnienia. Natomiast akrylamid to związek, który powstaje w żywności w wysokiej temperaturze podczas smażenia i pieczenia w tzw. reakcji Maillarda. Działa on toksycznie na układ nerwowy, a długotrwała ekspozycja na ten związek powoduje uszkodzenie centralnego i obwodowego układu nerwowego. Powoduje także zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory, m.in. tarczycy, jąder, płuc, skóry i piersi.

Więcej na ten temat: Dietetyk radzi kibicom, czym zastąpić niezdrowe przekąski podczas Mundialu

Mamy nadzieję, że udało się nam ciebie przekonać do odstawienia tych produktów lub ograniczenia ich spożycia do minimum.