Zamknij

Te produkty naprawdę pomagają w odchudzaniu

16.12.2021
Aktualizacja: 16.12.2021 14:35

Co jeść, by schudnąć? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Dowiedz się, które produkty spożywcze wspomagają odchudzanie. Na naszej liście jest ich aż 9.

Te produkty pomagają schudnąć
fot. Shutterstock

Chcesz schudnąć? Włącz do swojej diety produkty, które naprawdę wspomagają odchudzanie. Są to produkty, które pomagają utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas i ustabilizować poziom cukru we krwi. Należą do nich:

Jabłka

Jabłko zawiera dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny w wodzie, który zapobiega gwałtownemu wzrostowi poziomu cukru we krwi, oraz nierozpuszczalny, który daje na dłużej uczucie sytości. Owoc ten ma właściwości lekko przeczyszczające i dobrze nawadnia organizm. Poza tym zawarte w jabłkach pektyny działają jak naturalny prebiotyk wzmacniając naturalną florę bakteryjną jelit, która odgrywa kluczową rolę w metabolizmie organizmu.

Zielona herbata

Zielona herbata zawiera spore ilości katechin, które przyspieszają metabolizm. Dodatkowo zielona herbata zmniejsza apetyt i zwiększa aktywność enzymów, które biorą udział w procesie trawienia, a także umożliwia szybsze pozbycie się szkodliwych toksyn z organizmu.

Grejpfrut

Grejpfrut jest prawdziwą bombą witaminową, wzmacniającą odporność organizmu. Dostarcza duże ilości witamin z grupy C i B oraz potasu. Naukowcy z Centrum Badawczego Odżywiania i Metabolizmu Kliniki Scripps w San Diego dowiedli, że spożywanie pół grejpfruta przed każdym posiłkiem pomaga w redukcji wagi, a także poprawia insulinooporność. Istnieje kilka rodzajów grejpfruta, które różnią się barwą, ale najzdrowszy jest czerwony, gdyż zawiera najwięcej witaminy C, likopenu czy karotenoidów.

Jajka

Jajka są ważnym elementem diet odchudzających wysokobiałkowych (np. diety Dukana czy diety kopenhaskiej), a to dlatego, że są niskokaloryczne i zawierają sporo białka, które na dłużej daje uczucie pełności. Badanie przedstawione w "Journal of the American College of Nutrition" pokazuje, że ludzie jedzący na śniadanie dwa jajka spożywają około 400 kalorii mniej w ciągu kolejnych 24 godzin niż osoby, które sięgają po kanapki.

Brokuły

Brokuły to jedno z warzyw, które pozbawione są skrobi, i w zasadzie można je jeść bez ograniczeń. W brokułach znajdują się glukozynolany, przeciwdziałające powstawaniu komórek rakowych, a także kwas foliowy i witamina C. Brokuły są bardzo pomocne w odchudzaniu, ponieważ zawierają błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na proces trawienia, wywołuje uczucie sytości, zmniejsza łaknienie oraz zmniejsza potrzebę  podjadania. Ponadto brokuły zawierają sporą ilość wody, która również hamuje łaknienie.

Młody jęczmień

Młody jęczmień jest bogaty w rozpuszczalny błonnik, który pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu, a także ogranicza uczucie głodu, dzięki spowolnieniu tempa przenikania  cukru do krwi. Produkt ten zmniejsza kaloryczność diety, a także usprawnia perystaltykę jelit, zwiększa metabolizm tłuszczu zawartego w organizmie, usuwa toksyny i zanieczyszczenia, likwidując zaparcia. Młody jęczmień zawiera spore ilości chlorofilu, składnika wspomagającego utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, która sprzyja zachowaniu odpowiedniej wagi. Zbytnie zakwaszenie organizmu jest główną przyczyną nadwagi oraz wielu innych chorób.

Migdały

Badania przeprowadzone przez amerykańskich badaczy wykazały, że osoby odchudzające się, które jadły codziennie garść migdałów, chudły bardziej niż inni. Uważa się, że tłuszcz zawarty w migdałach nie ulega pełnemu wchłonięciu. Zawierają one też błonnik pokarmowy i białko są więc znakomitą przekąską, którą zawsze można mieć przy sobie (polecane jest długie żucie dwóch lub trzech migdałów jako remedium na napady głodu). Należy jednak pamiętać, by spożywać je z umiarem! Spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do nadwagi oraz do zaparć.

Płatki owsiane

Owsianka to jedna z najbardziej sycących potraw na śniadanie. Gdy organizm ją trawi, stopniowo uwalnia cukier do krwiobiegu, dzięki czemu dłużej mamy uczucie sytości.

Ryby

Gotowana na parze biała ryba, np. halibut czy dorsz, to najbardziej sycąca potrawa  z listy 38 powszechnych produktów (wg. Indeksu Sytości). Badacze ze szwedzkiego Karolinska Institutet stwierdzili, że osoby, które wybierają na lunch rybę, jedzą na kolację o 11 proc. mniej niż osoby, które sięgnęły po wołowinę.

Co warto jeszcze robić, by schudnąć?

  • Jedz zupy. Ciepła zupa hamuje uczucie głodu, ponieważ składa się z płynów i pokarmów stałych w odpowiednich proporcjach.
  • Dbaj o odpowiednie nawodnienie. Dzięki wodzie wzrasta tempo metabolizmu. Niemieccy naukowcy stwierdzili, że wypijając 1,5 l wody każdego dnia przez rok, może stracić około 2 kg, nie podejmując żadnych innych wyrzeczeń.
  • Jedz produkty nabiałowe o niskiej zawartości tłuszczu. Spowalniają one proces magazynowania tłuszczu w organizmie, zwłaszcza w rejonie brzucha. Badanie przeprowadzone na University of Tennessee wykazało, że osoby odchudzające się, które jadły trzy porcje jogurtu dziennie, straciły dwa razy więcej kilogramów, co osoby, które w ogóle nie jadły nabiału.
  • Jedz sałatki, dzięki nim zjesz mniej. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Penn State University dowiodło, że kobiety, które jedzą na przystawkę sałatkę (ale bez kalorycznych dodatków typu grzanki czy sos majonezowy), a na główne danie makaron, w ciągu całego posiłku przyswajają mniej kalorii.
  • Jedz częściej, ale mniejsze porcje, by wyrównać poziom cukru we krwi.
  • Dodawaj do potraw pół łyżeczki cynamonu. Przyprawa ta pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.
  • Nie rezygnuj ze śniadania. To najważniejszy posiłek dnia, który pomaga wyrównać poziom cukru we krwi z rana i utrzymać go przez cały dzień.
  • Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym (np. produkty pełnoziarniste, całe owoce, owies). Ich trawienie zajmuje organizmowi więcej czasu i wolniej podnoszą one poziom cukru we krwi.
  • Zadbaj o odpowiednią aktywność fizyczną. Dzięki niej i odpowiedniemu odżywianiu nie tylko schudniesz, ale i utrzymasz wymarzoną wagę bez efektu jo-jo.

Ważne!

Prawidłowe odżywianie nie polega jedynie na jedzeniu wybranej grupy produktów, lecz na urozmaiconym menu. Każdy produkt ma swoje ważne składniki, witaminy, minerały i dlatego warto jeść urozmaicone dania.

Źródło: Super Figura. Kompletny trening modelujący ciało