Zamknij

Odchudzanie latem może być groźne. Nie popełniaj tych błędów

20.07.2022
Aktualizacja: 20.07.2022 11:25

Odchudzanie nigdy nie powinno być gwałtowne – najlepiej robić to sukcesywnie, zrzucając nadmiar kilogramów przez kilku miesięcy. W innym przypadku może się to niekorzystnie odbić na zdrowiu. Jeśli nie udało ci się schudnąć przed wakacjami i wciąż się odchudzasz, zobacz, jaki błędów nie popełniać. Wyjaśnia dietetyczka.

Błędy podczas odchudzania latem
fot. Schutterstock
  1. Dostarczanie organizmowi za małej ilości kalorii
  2. Zbyt restrykcyjne podejście do diety
  3. Niewystarczające nawadnianie organizmu
  4. Brak weryfikacji wsparcia w odchudzaniu
  5. Nakładanie na siebie zbyt dużej presji

Lato to często meta w staraniach o dobrą formę i piękną sylwetkę. Jeśli przed wyczekanym wyjazdem nie udało nam się zrzucić planowanych kilogramów, często chwytamy się metod na ostatnią chwilę. To może jednak odbić się na zdrowiu. Jakie błędy żywieniowe przy odchudzaniu latem mogą być groźne i jak się ich wystrzegać, tłumaczy Anna Szufnik-Ambroziak, dietetyczka z Nice To Fit You.

Dostarczanie organizmowi za małej ilości kalorii

Ograniczanie kalorii do minimum w upalne dni to błąd. Wysokie temperatury są sporym obciążeniem dla naszego organizmu, który musi utrzymywać własną stałą temperaturę ciała. Możemy wtedy odczuwać zmniejszenie apetytu, zmęczenie i duży spadek energii. Takie działanie dodatkowo spowalnia także proces trawienny. Paradoksalnie, aby wesprzeć organizm w upały, należy zapewnić mu odpowiednią porcję witamin i wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mimo że chęć do jedzenia spada.

Najważniejsze to jeść regularnie, nie pomijać posiłków, a w komponowaniu diety myśleć przede wszystkim o tym, że przewód pokarmowy jest po prostu zmęczony. Wybierajmy posiłki lekkostrawne, które zostaną łatwiej przyswojone, unikajmy tłustych fast foodów, a także zatrzymujących wodę w organizmie słonych przekąsek czy słodyczy. Potrawy na zimno, po które chętniej sięgamy w ciepłe dni, w naturalny sposób pomogą organizmowi uregulować temperaturę ciała.

Zbyt restrykcyjne podejście do diety

Przede wszystkim ścisłe restrykcje są trudne do utrzymania i nie wyrabiają dobrych nawyków żywieniowych. Często powodują napady głodu, a u osób, którym zależało na redukcji masy ciała, także ostatecznie efekt jojo. Często też opierają się na eliminacji wybranych składników odżywczych, a to już może prowadzić do niedoborów i zaburzeń. Kluczem do zdrowego i długofalowego sukcesu jest balans. Dużo korzystniejsze będzie skupienie się na poznaniu i słuchaniu własnego ciała i dbanie o zapewnienie mu wszystkich potrzebnych składników pokarmowych, niż surowe, krótkotrwałe diety niebudujące zdrowej relacji z jedzeniem.

Podobna zasada dotyczy aktywności fizycznej. Chęć szybkiego przekroczenia swoich granic i spalenia jak największej liczby kalorii, zwłaszcza w gorące dni, może skończyć się kontuzją lub osłabieniem organizmu. Zamiast sprintu przy 35 st. Celsjusza warto więc wybrać spacer z kijkami lub na basen, zaczynając od ćwiczeń o mniejszej intensywności.

Niewystarczające nawadnianie organizmu

Im jest cieplej, tym bardziej organizm się poci, a tym samym szybciej pozbywa się wody. Może to stwarzać złudne wrażenie schudnięcia, bo wartość na wadze faktycznie może być niższa. To jednak niewskazany i potencjalnie groźny dla zdrowia efekt. „Schudnięcie” nie jest związane z redukcją tkanki tłuszczowej – a to na jej zgubieniu nam zależy – tylko na chwilowym niedoborze płynów. Jeśli regularnie nie uzupełniasz płynów, powstaje ryzyko odwodnienia, które może być bardzo niebezpieczne nie tylko dla zdrowia.

Trzeba też pamiętać, że woda jest niezwykle istotna w procesie trawienia. Pomaga nam formować tzw. kęsy pokarmowe, jest składnikiem enzymów trawiennych i umożliwia wchłanianie składników odżywczych z przewodu pokarmowego. Odpowiednia podaż wody reguluje proces wypróżniania i zapobiega zaparciom. Bez prawidłowego nawodnienia po prostu trudniej jest schudnąć.

Brak weryfikacji wsparcia w odchudzaniu

Aby ułatwić sobie przestrzeganie konkretnej diety, niektóre osoby korzystają ze wsparcia diet pudełkowych. Róbmy to jednak z głową i wybierajmy sprawdzone cateringi. Latem, chociaż przeważnie bardzo zależy nam na czasie, poświęćmy chwilę na podjęcie właściwej decyzji. Kierunkowskazem mogą być w tym przypadku certyfikaty branżowe, takie jak Food Hygiene Control czy System Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Żywności HACCP. Szukajmy też bardziej popularnych znaków, które również będą cennym poświadczeniem jakości produktów danej firmy, np. dla osób ograniczających produkty odzwierzęce znaki V-Label czy Fundacji Viva.

Nakładanie na siebie zbyt dużej presji

Lato to według wielu lifestylowych scenariuszy meta wyścigu o formę i sylwetkę. Jeśli do tego czasu nie udało nam się ich zrealizować, głowa zapełnia się wyrzutami sumienia, spada poczucie własnej wartości, pojawia się poczucie porażki. To szkodliwe podejścia do tego, czym jest dieta. A dieta to codzienny sposób odżywiania, który zawsze powinien być rozsądny i zbilansowany. Pozytywna motywacja w przypadku diety działa dużo lepiej niż negatywna, bo pozwala utrwalać właściwe, długoterminowe zdrowe nawyki. Nie powoduje także zbędnego stresu.

Pora roku, jaką jest lato, rozpieszcza nas masą świeżych, sezonowych owoców – w tym przepysznych słodkości z ich dodatkiem – ciast, gofrów i lodów. Nie myślmy o nich jak o pokusach, ale korzystajmy z ich dobrodziejstw w rozsądny sposób. To także czas wakacji, urlopów, relaksu ciała i duszy: pozwolenie sobie na beztroski odpoczynek to najlepsze, co możemy zrobić dla siebie i swojego zdrowia.