Odchudzanie: dlaczego tak trudno odstawić nam słodycze?

07.02.2020
Aktualizacja: 07.02.2020 12:15
Odchudzanie: dlaczego tak trudno odstawić nam słodycze?
fot. Shutterstock

Cukier uzależnia jak heroina. Gdy odstawimy cukier, pojawiają się objawy odstawienia, pogarsza się samopoczucie, rośnie potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego. CZEGOKOLWIEK słodkiego. To dlatego tak trudno nam odstawić słodycze. Jednak jest to możliwe!

Słodkie przekąski to nie tylko bomby kaloryczne, ale także bardzo uzależniająca przyjemność. Gdy jesz coś słodkiego, cukier wnika do krwiobiegu (ponieważ słodycze zwykle nie zawierają błonnika czy innych substancji, które spowolniłyby ich absorpcji). Najpierw pojawia się ogromne zadowolenie, zaspokojenie, wydaje się nam, że mamy sporo energii, ale po pewnym czasie nastrój zaczyna się obniżać. Po "skoku" zaczyna się "cukrowy dół". Poziom cukru we krwi spada równie gwałtownie, jak podskoczył. Dzieje się tak, bo po skoku glukozy następuje skok insuliny, który wymusza absorpcję cukru przez komórki, w szczególności wątroby, mięśni i tłuszczowe. W tych ostatnich cukier jest magazynowany.  

W efekcie u wielu osób pojawiają się objawy odstawienia:

Dlaczego cukier uzależnia?

Naukowcy udowodnili, że cukier wpływa na wydzielanie endorfin tak samo, jak heroina. Z tego powodu psychiatrzy walczą o wpisanie cukru na listę substancji uzależniających DSM (diagnostic and statisstical manual of mental diseaes). Jednak pewnie nigdy się to nie wydarzy, bo produkty bogate w cukier nadal dominują na rynku.

Jednak słodycze uzależniają. Kris Verburgh w swojej książce "Klepsydra żywienia" podaje dość obrazowy przykład: "Wystarczy, że przez parę dni codziennie o 16.00 będziesz jeść dwa pyszne marcepanowe ciasteczka, by w krótkim czasie wykształciło się u ciebie łaknienie na takie właśnie marcepanowe delicje dokładnie o tej porze. To nie jest prawdziwy głód, a uzależnienie od słodyczy. Prawdziwy głód wiąże się ze specyficznym uczuciem w gardle i pragnieniem zjedzenia CZEGOKOLWIEK. Niekoniecznie czegoś słodkiego".

Chęć zjedzenie czegoś słodkiego to taki pseudoapetyt. Niezaspokojenie tego głodu wywołuje objawy związane z syndromem odstawienia.

Jak odstawić słodycze?

Szybko! Ale to zadanie będzie bardzo trudne. Jeśli jednak chcesz odzyskać władzę nad swoim organizmem, jest to konieczne.

Odstaw słodycze na 10 dni. Jednak wcześniej się do tego odpowiednio przygotuj. Wyrzuć (lub oddaj) wszystkie słodycze, jakie masz w domu, w pracy, a więc ciastka, czekoladki, ciasta, cukierki, chipsy (one też zawierają cukier!), lizaki etc. Opróżnij z tego typu przekąsek nawet swoją torbę. Dzięki temu nawet gdy dopadnie cię głód i ochota na coś słodkiego (a na pewno tak się stanie!), nie będziesz mieć niczego takiego pod ręką. Wtedy chętniej też sięgniesz po zdrową przekąskę, np. orzechy (włoskie, laskowe, a także migdały), ciemną, gorzką czekoladę, miseczkę owsianki z jogurtem i jakimś owocem, suszone i świeże owoce (np. borówki, brzoskwinie, winogrona, awokado, oliwki, jabłka).

Ważne!

Na początku przez kilka dni na pewno będziesz odczuwać objawy odstawienia, jednak po kilku dniach twój organizm się przyzwyczai i złe samopoczucie minie. Co więcej, zmieni się też wrażliwość kubków smakowych – zaczniesz inaczej odczuwać słodki smak.

Źródło: "Klepsydra żywienia" Kris Verburgh, Wydawnictwo Galaktyka 2012