8 roślin wspomagających odchudzanie. Pijąc napary z nich, schudniesz

28.02.2020
Aktualizacja: 28.02.2020 23:02
Odchudzanie: 8 roślin wspomagających utratę wagi
fot. Shutterstock

Odchudzanie wymaga wysiłku. Począwszy od zmiany diety, poprzez zwiększanie aktywności fizycznej. Czasem lekarz może zlecić leki hamujące apetyt i przyspieszające trawienie. Podobne działanie mają niektóre rośliny. Dowiedz się, które z nich pomagają w odchudzaniu.

Konsekwencją niewłaściwego, zbyt obfitego i nieregularnego odżywiania są zaburzenia przemiany materii, których najczęstszym objawem jest nadwaga lub otyłość. Dzieje się tak z powodu zachwiania równowagi pomiędzy procesami przyswajania a spalania składników pokarmowych.

Otyłość jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Sama jest chorobą i przyczynia się do powstania innych chorób. Tłuszcz gromadzi się w tkance podskórnej oraz narządach wewnętrznych, m.in. w jelitach, wątrobie, prowadząc do ich niewydolności.

Utrata wagi jest priorytetem w leczeniu otyłości. Ten cel można osiągnąć wprowadzając zmiany na kilku poziomach. Przede wszystkim należy:

  • zmodyfikować dietę – zaleca się pokarmy niskokaloryczne, bogate w błonnik pokarmowy, przede wszystkim warzywa i owoce, odstawić należy pokarmy ciężkostrawne, tłuste i słodkie;
  • zwiększenie aktywności fizycznej – zaleca się zacząć od regularnych spacerów przynajmniej 30 minut codziennie, a potem – w miarę postępów w odchudzaniu – zwiększenie aktywności.

W przypadku otyłości lekarz może zlecić również podanie leków hamujących apetyt, pobudzających przemianę materii. W skrajnych przypadkach zleca się również operacje bariatryczne.

Rośliny pomagające w odchudzaniu

Pomocne w odchudzaniu mogą być również napary z niektórych roślin leczniczych. Niektóre z nich przyspieszają przemianę materii, działają żółciopędnie, niektóre pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Niektóre mają działanie uspokajające. To istotne, bo bardzo często schorzeniom przemiany materii towarzyszą zaburzenia czynnościowe układu nerwowego, np. wzmożona pobudliwość nerwowa, niepokój czy stany lękowe.

Rośliny lecznicze, które wspomagają odchudzanie:

Krwawnik pospolity – dzięki obecności flawonoidów krwawnik działa rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit, dróg żółciowych i moczowych, ułatwiając w ten sposób przepływ żółci do dwunastnicy i usuwanie wraz z moczem toksycznych produktów przemiany materii. Zawarty w krwawniku gorzki glikozyd – achilleina – pobudza wydzielanie soku żołądkowego, usprawnia trawienie i przyswajanie pokarmów. Wyciągi z krwawnika stosuje się w nieżytach i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, zwłaszcza kiedy towarzyszą im drobne krwawienia, oraz w dolegliwościach wątroby, wywołanych zaburzeniami w wytwarzaniu żółci.

Kruszyna pospolita – zarówno kora, jaj i owoce kruszyny pobudzają ruchy robaczkowe jelit, zwłaszcza jelita grubego, rozrzedzając i zwiększając objętość mas kałowych. Kora ma właściwości żółciopędne i rozkurczające drogi żółciowe. Gorzki smak znajdujących się w korze substancji pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia przyswajanie pokarmów. Kora kruszyny jest środkiem przeczyszczającym. Pomocna jest również w stanach skurczowych jelit oraz w niedostatecznym przyswajaniu pokarmów, wynikającym ze zbyt skąpego wydzielania soków trawiennych na skutek niedoboru żółci.

Nasiona lnu – mogą być z powodzeniem stosowane w czasie odchudzania, gdyż wypełniają żołądek, zmniejszają głód, a ponadto są łagodnym środkiem przeczyszczającym. Są także znakomitym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią przed rozwojem miażdżycy, a więc m.in. przed zawałem serca. Ponadto sprzyjają zmniejszeniu stężenia insuliny we krwi, co także osłabia apetyt.

Mniszek lekarski – wyciągi z mniszka pobudzają i zwiększają czynność wydzielniczą trzustki i ułatwiają przepływ żółci do dwunastnicy. Przeciwdziałają więc zastojom żółci w pęcherzyku żółciowym, ponadto obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Niektóre substancje zawarte w korzeniach i liściach mniszka tworzą kompleksy ze szkodliwymi metabolitami, co ułatwia ich wydalanie wraz z moczem. Działają więc na organizm odtruwająco.

Perz właściwy – wyciągi z kłączy perzu stosuje się w leczeniu niewydolności wątroby ze zmniejszonym wydzielaniem żółci oraz różnego rodzaju schorzeń powstałych na tle wadliwej przemiany materii (m.in. skłonności do zaparć oraz otyłości). Wyciągi z perzu stosuje się również jako lek moczopędny.

Dzika róża – zawarte w nich flawonoidy mają działanie żółciopędne i rozkurczowe. Wyciąg z dzikiej róży ogólnie wzmacnia organizm (uzupełnia niedobory witamin), pomaga przy nadmiernej kruchości naczyń.

Morszczyn pęcherzykowaty – plecha morszczynu jest bogatym źródłem związków jodu niezbędnych do wytwarzania przez tarczycę hormonów: tyroksyny i trójjodotyroniny. Hormony te przyspieszają procesy przemiany materii, zapobiegają otyłości i przerostowi gruczołu tarczycy. Zawarte w plesze polisacharydy wpływają pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Dzięki zdolności silnego pęcznienia spulchniają masy kałowe, przyspieszają ruchy robaczkowe jelit, ułatwiając tym samym wypróżnianie.

Dziurawiec zwyczajny – dzięki obecności wielu różnych pod względem chemicznym składników ziele dziurawca działa bardzo wszechstronnie. Garbniki katechinowe działają ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Ponadto dziurawiec ma właściwości moczopędne i żółciotwórczo. Zawarte w nim flawonoidy, dzięki działaniom rozkurczowym, ułatwiają przepływ żółci do dwunastnicy. Przeciwdziała także zastojowi żółci w pęcherzyku żółciowym, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się kamieni żółciowych. Wyciągi z ziela dziurawca zaleca się w stanach zapalnych błony żołądka i jelit, spowodowanych zmniejszonym wydzielaniem soku żołądkowego, używa się ich na wzdęcia i bóle brzucha. Dzięki zawartej w dziurawcu hiperycynie działa on łagodnie uspokajająco i przeciwdepresyjnie. Osoby otyłe w trakcie stosowania kuracji odchudzającej często skarżą się na nadmierne pobudzenie nerwowe, dziurawiec obniża te dolegliwości.

Źródło: "Odmładzające zioła" dr Teresa Lewkowicz-Mosiej, Vital, Białystok 2014