To są kaloryczne bomby. Nie chcesz przytyć, ogranicz spożycie tych produktów i dań

28.05.2020
Aktualizacja: 29.05.2020 08:02
Od jakich produktów tyjemy?
fot. Shutterstock

Szczupła sylwetka to być może kwestia genów, ale bardziej diety oraz aktywności fizycznej. Jeśli zależy Ci na tym, by ją zachować, kontroluj to, co jesz i w jakich ilościach jesz. Poniżej znajdziesz przykłady bardzo kalorycznych produktów. Sprawdź, czy są w twojej diecie.

Produkty i dania, które tuczą - na skróty:

Co i jak jeść, by organizm dobrze funkcjonował?

Człowiek musi jeść, by jego organizm dobrze funkcjonował. Każdy organ potrzebuje energii. Na przykład, serce u kobiet potrzebuje 440 kcal na 1 kg swojej masy ciała, by mogło pompować krew przez 24 godziny. Nasz mózg też działa podobnie. Aby przetrwać i funkcjonować (bez myślenia) potrzebuje 240 kcal na kilogram swojej masy na dobę. Waży około 1,3 kg, co sprawia, że jego zapotrzebowanie energetyczne na bierne funkcjonowanie przez dobę wynosi 310 kcal. Ale, co trzeba podkreślić, jest też bardzo egoistyczny. Jeśli jemy zbyt mało, mózg "odcina" dopływ energii do poszczególnych organów i sam się posila. I może to zrobić, przecież to on stanowi centrum dowodzenia w naszym organizmie.
Ważne jest to, ile dostarczamy energii organizmowi w ciągu doby, ale również w jakiej postaci. Czy są to tzw. puste kalorie, czy produkty dostarczające ważne dla organizmu składniki. Na przykład mózg żywi się przede wszystkim glukozą, serce potrzebuje kwasów tłuszczowych, wątroba lubi węglowodany, aby móc je zmienić w glikogen. Układ odpornościowy nie będzie wydolny bez białka. Poza tym ważne są też witaminy i minerały.

Jak wyliczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne?

Aby wyliczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, musimy wziąć pod uwagę kilka czynników: wzrost, masę ciała, wiek, płeć oraz stopień odżywienia komórek. Najlepiej więc zrobić to pod okiem specjalisty, np. dietetyka, albo posiłkować się tabelami norm na energię dla ludności Polski przygotowanymi przez specjalistów.
Przykładowo: kobiety w wieku 19-30 lat, ważące około 60 kg, przy średniej aktywności fizycznej potrzebują 2200 kcal dziennie, a ich trochę starsze koleżanki w wieku 30-50 lat około 2300 kcal. Natomiast panie w wieku 66-75 lat, ważące tyle samo, trochę mniej 2100 kcal dziennie.
W przypadku mężczyzn wygląda to trochę inaczej. Panowie w wieku 19-30 lat, ważący około 70 kg, przy średniej aktywności fizycznej, potrzebują około 3050 kcal, ich starsi koledzy w wieku 31-50 potrzebują 2950 kcal. Natomiast starsi panowie w wieku 66-75, spełniający te same kryteria wagowe i ruchowe, potrzebują 2250 kcal.

Dania, które tuczą

Biorąc pod uwagę powyższe informacje, warto zwracać uwagę na to, co jemy i ile dostarczamy organizmowi kalorii wraz z każdym posiłkiem. Na przykład, osoba, która chce napić się w gronie przyjaciół piwa dostarczy organizmowi około 250 kcal (zakładając, że jest to jasne piwo 0,5 litra), ale jeśli będzie podjadać w tym czasie czpisy lub orzeszki dostarczy organizmowi w sumie około 1100 kcal, czyli prawie połowę dziennego zapotrzebowania.
Idąc do popularnej sieciówki na Big Maca dostarczymy organizmowi 510 kcal, ale jeśli zamówimy dodatkowo duże frytki, musimy doliczyć dodatkowych 500-600 kcal. Co w sumie daje nam 1110 kcal.
Podczas niedzielnego obiadu, gdy zaserwowany zostanie kotlet schabowy z ziemniakami i młodą kapustką, dostarczymy organizmowi około 800 kcal, więcej jeśli porcja będzie ogromna, a ziemniaki polane tłuszczykiem z patelni, na której smażyły się kotlety.
Gdy zjemy zapiekankę z serem i pieczarkami na mieście lub wyskoczymy na kebaba w bułce, musimy się liczyć z dostarczeniem organizmowi około 900 kcal.

Jakie produkty przyczyniają się do tycia?

Poniżej znajdziesz 10 często stosowanych przez Polaków produktów, które przyczyniają się do otyłości.

  1. Olej rzepakowy – w 100 ml jest aż 880 kcal. Oczywiście nikt nie pija go, ale bardzo często smażymy w nim różne produkty, które wchłaniają go jak gąbka.
  2. Smalec – w 100 g również jest około 880 kcal, gdy dodamy do niego kromkę chleba (64 kcal) i ogórka kiszonego (20 kcal) niebezpiecznie zbliżamy się do prawie 1000 kcal.
  3. Majonez – to kolejna bomba kaloryczna. W 100 g jest około 700 kcal, jedna łyżka to około 175 kcal. Gdy dodamy kilka łyżek do sałatki jarzynowej, przyswoimy około 500-600n kcal w jednej porcji.
  4. Masło – w 100 g tego produktu mamy około 750 kcal. Na kanapkę zwykle bierzemy około 5 g, czyli 37 kcal. Jeśli jednak dodamy szynkę i ser to mamy w sumie około 235 kalorii. Pytanie, ile takich kanapek w ciągu dnia potrafisz zjeść?
  5. Orzechy – najwięcej kalorii zawierają orzechy włoskie (w 100 g około 650 kcal), nieco mniej mają orzeszki ziemne i pistacje (w 100 g jest około 560 kcal). Nie należy z tych produktów rezygnować, ale należy kontrolować ich ilość w naszej diecie. Dodanie ich do porannej owsianki będzie korzystne dla zdrowia, natomiast podjadanie ich podczas oglądania telewizji sprawi, że możemy przytyć. Warto tu również wspomnieć o maśle orzechowym (to w sumie oddzielny produkt, ale na bazie orzechów, więc tutaj go uwzględniam). W 100 g tego produktu jest około 650 kcal.
  6. Sery – najbardziej kaloryczne są sery żółte i pleśniowe. W 100 g jest około 300-400 kcal. Jeśli dodamy do tego lampkę czerwonego wina, musimy doliczyć dodatkowe 100 kcal.
  7. Czekolada i batoniki – uwielbiamy je i często podjadamy w ciągu dnia. Ale są one bardzo kaloryczne. W 100 g czekolady o 80-procentowej zawartości kakao jest 600 kcal, w białej, niezdrowej czekoladzie, znajdziemy 540 kcal. Popularny batonik Knoopers ma 528 kcal, a Snickers – 497 kcal.
  8. Ciasta i ciasteczka – kolejne uwielbiane prawie przez wszystkich przysmaki. Niestety bardzo kaloryczne. Najwięcej kalorii ma m.in. beza z kremem – w 100 g jest aż 620 kcal, a rożki z ciasta francuskiego około 398 kcal w 100 g. Przeciętny pączek z nadzieniem i polewą to około 340 kcal, a drożdżówka z serem około 310 kcal.
  9. Kurczak – Polacy uwielbiają kurczaka. Jego kaloryczność zależy od sposoby przygotowania. Kurczak ze skórką smażony na oleju zawiera około 520 kcal, natomiast pierś w kurczaka duszona ma tylko 140 kcal w 100 g.
  10. Alkohol – towarzyszy nam przy różnych okazjach i niestety przyczynia się do otyłości, bo... Polacy piją alkoholu za dużo. Najbardziej kaloryczne są likiery, np. Curaçao w 100 ml zawiera 422 kcal. W 100 ml brandy jest 215 kcal, whisky – 220 kcal, w rumie 241 kcal, a w czystej wódce 225 kcal. Wino jest trochę mniej kaloryczne: białe wytrawne to około 115 kcal, czerwone słodkie to 110 kcal. Na tle tych napojów alkoholowych najlepiej wypada piwo: jasne – 40 kcal, ciemne 50 kcal w 100 ml.

Jeśli chcesz kontrolować swoją wagę, lub schudnąć, sprawdzaj kaloryczność spożywanych przez ciebie produktów. Tylko w ten sposób osiągniesz swój cel. Pamiętaj zero kalorii ma tylko woda.

Rozlicz PIT za darmo i przekaż 1 procent podatku na Fundację Radia ZET