Elektroniczna pigułka pomoże Ci dobrać odpowiednią dietę

Aleksandra Supryn
15.01.2016 13:49
Elektroniczna pigułka pomoże Ci dobrać odpowiednią dietę
fot. Nanopigułka, która powie Ci jaką dietę powinieneś stosować. [BADANIA]

Dopasowanie odpowiedniej diety do osoby, to sprawa niezwykle trudna. Rzadko kiedy zdarza się, że próbując samodzielnie wybieramy dobrze. Co więcej, często nawet specjaliści mają problem z dobraniem odpowiedniego jadłospisu. Na szczęście dni metody prób i błędów niedługo się skończą.

Naukowcy z australijskiego Uniwersytetu MRIT w Melbourne, pod przewodnictwem profesora Kourosha Kalantara-Zadeha, opracowali elektroniczną pigułkę, która dokładnie zbada procesy, które zachodzą w organizmie podczas trawienia.

Jak dobrać odpowiednią dietę?

Nanopigułka będzie badała skład, ilość i miejsce powstawania gazów w organizmie. Dzięki temu dostarczy bardzo szczegółowych informacji o tym jak dane grupy produktów wpływają na nasz organizm. Australijczycy wierzę, że w przyszłości pomoże to dobrać dietę do indywidualnych potrzeb każdego człowieka.

W pigułce znajdują się specjalne czujniki połączone z mikroprocesorem, które przesyłają wszystkie informacje na telefon komórkowy. Metoda jest więc mało skomplikowana. Połykasz tabletkę, a później sprawdzasz aplikację na telefonie.

Póki co, tabletka jest w fazie testów zwierzęcych, naukowcy planują jednak w najbliższym czasie postarać się o przetestowanie wynalazku na ludziach. Badania powinny rozpocząć się za 2 miesiące.

Zespół z Australii wierzy, że ich nanopigułka zupełnie zmieni sposób patrzenia na odżywianie. Tabletkę będzie mógł kupić sobie każdy i odżywiać się tak jak chce nasz organizm.

- To położy kres błędom żywieniowym – nie każda dieta jest dobra dla wszystkich – mówi prof. Kourosha Kalantara-Zadeha prowadzący badania – Może białko jest dla ciebie dobrze, ale jedzenie chleba będzie jeszcze lepsze. To wizja wspaniałej przyszłości – będziemy dokładnie wiedzieć jakie jedzenie jest dla nas dobre.

Pigułka na zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego to dolegliwość uciążliwa, wstydliwa i niestety nie do końca jeszcze zbadana. Jednak dzięki eksperymentowi zespołu naukowców z Melbourne dziś wiemy już o nim nieco więcej. To co zauważyli może całkowicie zmienić spojrzenie na dolegliwość.

Badacze postanowili sprawdzić wpływ diety wysoko- i niskobłonnikowej na organizm świni. Wyniki były zaskakujące:

- Pojawienie się wodoru to oznaka fermentacji. Spodziewaliśmy się, że będzie go o wiele więcej w przypadku świń na diecie wysokobłonnikowej. Okazało się jednak, że więcej wodoru znajdowało się w dolnych partiach jelit świń na diecie niskobłonnikowej – mówi prof. Kalantara-Zadeha.

Do tej pory uważano, że zespół jelita drażliwego jest spowodowany zbyt dużą ilością bakterii w jelicie cienkim. Osobom cierpiącym na tę dolegliwość zalecano dietę niskobłonnikową, ponieważ myślano, że produkcja gazów będzie wtedy mniejsza.

Australijskie badanie pokazało jednak, że jest odwrotnie i być może dieta wysokobiałkowa byłaby w tych przypadkach o wiele lepsza. 

___

ZdrowoBardzo / Mashable / AS