Koktajle odchudzające - dlaczego warto je pić? 7 prostych przepisów

19.12.2019
Aktualizacja: 01.01.2020 10:03
Koktajle odchudzające - przepisy
fot. Shutterstock

Jeśli chcesz zdrowo schudnąć, a jednocześnie zadbać o właściwy poziom witamin i składników mineralnych w organizmie, wypróbuj koktajle odchudzające. Pomagają one kontrolować wagę ciała oraz zmniejszyć kaloryczność posiłków. Wystarczy, że jeden posiłek w ciągu dnia, zastąpisz koktajlem odchudzającym. Sprawdź 7 wybranych przepisów. 

Koktajle odchudzające to nie tylko dobry sposób na zredukowanie wagi, ale również doskonały sposób na spożycie zalecanej dziennej porcji warzyw i owoców. Takie napoje są w łatwo przyswajalnej formie (do picia) i zawierają ważne dla zdrowia witaminy, składniki mineralne, białka, węglowodany, błonnik, antyoksydanty, nienasycone kwasy tłuszczowe (np. awokado). Ponadto pomagają nawodnić organizm, bo ich bazą jest woda lub napoje roślinne. Koktajle odchudzające pomagają w kontroli masy ciała, bo mają niską wartość kaloryczną, nie są dosładzane, zawierają duże ilości błonnika, który pomaga w przemianie materii i oczyszczania organizmu ze złogów i toksyn.  Picie koktajli owocowo-warzywnych zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową, wspomagaja odporność.

Jeśli chcemy schudnąć, warto zastąpić jeden posiłek, np. kolację, koktajlem odchudzającym (dzięki temu można zmniejszyć dobową kaloryczność nawet o 500 kcal).

Koktajle odchudzające - o czym warto pamiętać?

Komponując koktajle odchudzające, warto pamiętać o odpowiednich proporcjach. Idealny skład koktajlu - zdaniem Ewy Chodakowskiej, znanej trenerki i autorki książki "Zdrowe koktajle. 100 przepisów" - to porcja pół na pół warzywa i owoce, z rozmaitymi dodatkami. Wybierając warzywa, należy kierować się przede wszystkim ich jakością. Najlepsze są te od sprawdzonych, lokalnych dostawców. Im lepsza jakość warzyw, tym więcej cennych dla zdrowia składników. Kupując owoce i warzywa pochodzące z zagranicy, najlepiej wybierać te dojrzałe, a przed spożyciem najlepiej je dokładnie wyszorować.

Ważne!

W sezonie jesienno-zimowym, gdy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony, można skorzystać z mrożonek, jednak należy pamiętać, że mają one o wiele niższą zawartość witamin i składników mineralnych niż świeże owoce. Unikajcie natomiast owoców z puszek i słoików (są one mocno przetworzone i zawierają cukier).

Koktajli odchudzających nie należy dosładzać ani cukrem, ani żadnymi innymi środkami słodzącymi: miodem, syropem klonowym czy słodzikami. Słodkość koktajlu zapewniają owoce. Dodając do koktajli odchudzających napoje roślinne, wybierajmy te bez dodatku cukru (warto je również rozrzedzać wodą: pół na pół).

Komponując koktajl odchudzający warto wzbogacać go o warzywa, np. szpinak, jarmuż, gotowany krótko na parze i przestudzony brokuł, starta marchewka. Dzięki zawartości warzyw koktajl zyska na wartościach odżywczych i objętości.

Koktajle odchudzające  są sycące – szybko i skutecznie wypełniają żołądek, zaspakajają nasz apetyt, dzięki czemu nie mamy ochoty na podjadanie.

Koktajle odchudzające – z czego można je zrobić?

 Aby przygotować pyszny koktajl odchudzający, warto zawsze mieć pod ręką:

Czy na diecie sokowej można schudnąć?

Dieta sokowa oczywiście wiąże się z utratą masy ciała. Wynika to z faktu, że eliminuje ona tłuszcz i charakteryzuje się ogromnym deficytem energetycznym. Jednak utrata masy ciała jest na ogół krótkoterminowa. Diety sokowe często prowadzą do efektu jojo, ponieważ są dietami krótkotrwałymi, po których zakończeniu wracasz do poprzednich nawyków żywieniowych. Dla kogo jest dieta sokowa?

  • warzywa liściaste, np. szpinak, jarmuż, natkę pietruszki, rucolę lub seler naciowy
  • warzywa, takie jak buraki, brokuły, marchewka, seler, papryka, pomidory,
  • owoce, np. banany, grejpfruty, pomarańcze, awokado, żurawinę, jagody lub borówki, porzeczki, ananas, brzoskwinie;
  • pestki, orzechy, płatki zbożowe, otręby, a nawet kasze;
  • jogurty, kefiry, napoje roślinne (należy jednak pamiętać, że one zwiększają kaloryczność koktajli).

Warzywa są bogate m.in. w żelazo, kwas foliowy oraz witaminę A. Owoce to doskonałe źródło błonnika oraz wielu witamin i składników mineralnych, natomiast pestki i orzechy dostarczają m.in. tzw. dobre tłuszcze, które pomagają w przyswajaniu rozpuszczalnych w nim witamin (A, D, E, K).

Koktajle odchudzające w proszku

Na rynku dostępne są koktajle odchudzające (właściwie koktajle odżywcze) w proszku - to opcja dla osób zabieganych. Wystarczy do nich dodać mleko lub napój roślinny, by uzyskać odpowiedni napój. Tego typu produktów nie należy stosować przez cały czas, ale są dobrą opcją, gdy nie mamy czasu na przygotowanie koktajlu z warzyw czy owoców (szybko dają uczucie sytości). Są one w ofercie wielu firm, np. SmartFood, Herbalife Nutrition czy Cambridge.  Jednak ich stosowanie zawsze warto skonsultować z lekarzem.

Koktajle odchudzające - przepisy

Podane poniżej przepisy pochodzą z książki Ewy Chodakowskiej "Zdrowe koktajle. 100 przepisów", wydanej przez wydawnictwo Edipresse Książki w 2017 roku. Każdy podany poniżej przepis na koktajl to porcja dla jednej osoby. Podane składniki należy zblendować.

Koktajl bananowo-śliwkowy (np. na śniadanie lub po treningu)

  • średni banan – 1 szt.
  • suszone śliwki – 5 szt.
  • mleko migdałowe – 2/3 szklanki
  • migdały – 3 łyżki

Taki koktajl ma 404 kcal i zawiera bardzo dużo witamin A i B2, magnez i potas. Polecany jest osobom aktywnym, ćwiczącym. Może być posiłkiem spożytym na śniadanie lub po ciężkim treningu.

Koktajl z brzoskwinią i granatem (np. na śniadanie lub po treningu)

  • świeża brzoskwinia – 1 szt.
  • cynamon mielony – szczypta (1 g)
  • jogurt naturalny – 2/3 szklanki
  • granat, pestki – 4 łyżki
  • orzechy włoskie, łuskane – 7 szt.
  • świeża mięta – łyżeczka

Taki koktajl ma 412 kcal i zawiera bardzo dużo polifenoli (przeciwutleniaczy). Polecany jest osobom aktywnym, ćwiczącym, a także mającym problemy z układem krążenia czy złym stanem skóry. Może być posiłkiem spożytym na śniadanie lub po ciężkim treningu.

Koktajl melon-gruszka (np. jako przekąska lub deser)

  • melon miodowy, obrany bez pestek – 2/3 szklanki
  • mała gruszka – 1 szt.
  • natka pietruszki – 4 łyżki
  • migdały – 2 łyżki
  • świeżo wyciskany sok z cytryny – 3 łyżki

Taki koktajl zawiera 197 kcal. Natka pietruszki zawiera bardzo dużo witaminy C oraz żelaza. Taki koktajl polecany jest osobom, które cierpią na nawracające anemie, niejedzące mięsa i intensywnie trenujące.

Koktajl "Kokosowe mango" (np. jako przekąska lub deser)

  • mango – 1/2 szt
  • wiórki kokosowe – 4 łyżeczki
  • woda kokosowa – 1/4 szklanki
  • jabłko – 1/4 szklanki

Taki koktajl zawiera jedynie 188 kcal i pomaga zachować dobry wzrok.

Koktajl bananowo-buraczkowy

  • mały burak – 1/2 szt
  • średni banan – 1 szt.
  • łuskane migdały – 1 łyżka
  • świeżo wyciskany sok z pomarańczy – 1/4 szklanki

Ten koktajl ma 212 kcal i jest bogaty w witaminę B6 oraz magnez.

Koktajl awokado-ogórek

  • awokado – 1/4 szt.
  • ogórek wąż (mały) – 1 szt.
  • rukola – mała garść (20 g)
  • małe kiwi – 1 szt.
  • średnie jabłko – 1 szt.
  • siemię lniane – 1 łyżeczka

Taki koktajl ma 203 kcal. Awokado zawiera kwas oleinowy, który wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Dodatkowo jest bardzo dobrym źródłem potasu.

Koktajl ze szpinakiem i marchewką

  • liście szpinaki – garść (40 g)
  • średnia nektarynka – 1 szt.
  • mała marchewka – 1 szt.
  • olej kokosowy – 1 łyżka
  • chilli i pieprz cayenne - szczypta (1 g)

Taki koktajl ma 180 kcal. Taki napój przyspiesza przemianę materii i dlatego polecany jest osobom, chcącym zgubić zbędne kilogramy.