Pijąc kawę możesz się odchudzić? Zobacz co mówią najnowsze badania

07.07.2019
Aktualizacja: 07.07.2019 10:00
Kawa, a odchudzanie

Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham odkryli, że picie kawy może stymulować „brunatną tkankę tłuszczową”, własną obronę tłuszczową organizmu, co może być kluczem do walki z otyłością i cukrzycą.

Pionierskie badanie, opublikowane niedawno w czasopiśmie Scientific Reports, jest jednym z pierwszych badań przeprowadzonych wśród ludzi, w celu znalezienia składników, które mogą mieć bezpośredni wpływ na funkcje „brunatnej tkanki tłuszczowej”. Jest ona ważną częścią ludzkiego ciała, która odgrywa kluczową rolę w tym, jak szybko możemy spalać kalorie.


Brunatna tkanka tłuszczowa – co to takiego?


Brunatna tkanka tłuszczowa (BAT), znana również jako brązowy tłuszcz, jest jednym z dwóch rodzajów tłuszczu występującego u ludzi i innych ssaków. Początkowo uważano, że jest ona obecna wyłącznie u niemowląt i zimujących ssaków. Jednak, dorośli również mogą mieć w organizmie pewne ilości brunatnej tkanki tłuszczowej. Jej główną funkcją jest wytwarzanie ciepła poprzez spalanie kalorii (w przeciwieństwie do białego tłuszczu, który jest wynikiem przechowywania nadmiaru kalorii). Osoby o niższym wskaźniku masy ciała (BMI) mają zatem większą ilość brązowego tłuszczu.

Jak brunatna tkanka tłuszczowa działa w naszym organizmie?



Profesor Michael Symonds z School of Medicine na Uniwersytecie w Nottingham, który współrealizował badanie, powiedział: „Brunatna tkanka tłuszczowa, działa w inny sposób niż inne tkanki w organizmie i wytwarza ciepło poprzez spalanie węglowodanów i tłuszczu, często w odpowiedzi na zimno. Zwiększenie jej aktywności poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi, a także poprawia poziom lipidów we krwi i dodatkowo spala kalorie, pomagając przy odchudzaniu". Jednak do tej pory nikt nie znalazł akceptowalnego sposobu stymulowania aktywności brunatnej tkanki tłuszczowej u ludzi.


Co ma z tym wszystkim wspólnego kawa?


Opisywane badanie, jest pierwszym, które pokazuje, że coś takiego jak filiżanka kawy może mieć bezpośredni wpływ na funkcje naszej brunatnej tkanki tłuszczowej. Potencjalne konsekwencje opisywanych wyników są dość duże. Sama otyłość jest poważnym problemem zdrowotnym dla społeczeństwa. Dodatkowo od lat borykamy się z rosnącą epidemią cukrzycy typu 2. W obliczu tych danych, brązowy tłuszcz może być potencjalnie częścią rozwiązania problemu. 

Zespół badaczy rozpoczął serię badań nad komórkami macierzystymi, aby sprawdzić, czy kofeina pobudzi brązowy tłuszcz. Badania rozpoczęto na zwierzętach, jednak po znalezieniu odpowiedniej dawki rozpoczęto badania na ludziach, aby sprawdzić, czy wyniki są podobne. Zespół zastosował technikę obrazowania termicznego, w celu śledzenia rezerw tłuszczu brunatnego w organizmie. Nieinwazyjna technika pomaga zespołowi zlokalizować brązowy tłuszcz i ocenić jego zdolność do wytwarzania ciepła.


Jak kawa wpływa na brunatną tkankę tłuszczową?


Z poprzednich badań, badacze wiedzieli, że u dorosłych ludzi, brązowy tłuszcz znajduje się przede wszystkim w rejonie szyi. Badacze postawili tezę, że zaraz po wypiciu kawy, brązowy tłuszcz staje się gorętszy. Wyniki były pozytywne. Naukowcy dalej jednak, nie są do końca przekonani co do aktywującego ten proces składnika. Profesor Symonds chce upewnić się, że to właśnie kofeina jako jeden ze składników kawy działa jako bodziec pomagający w aktywacji brunatnej tkanki tłuszczowej. Obecnie badacze przyglądają się suplementom kofeiny, aby sprawdzić, czy efekt jest podobny. Po potwierdzeniu, który komponent jest za to odpowiedzialny, może on zostać wykorzystany jako część systemu kontroli masy ciała lub jako część programu regulacji glukozy, aby pomóc w zapobieganiu cukrzycy.

Jak wykorzystać te wiedzę w praktyce? Przepisy z kawą w składzie:

Kurczak mocha (przepis na 5 porcji)
Składniki:

  • 5 pozbawionych skóry piersi z kurczaka

  • 2 łyżki mielonej papryki

  • 1 łyżka proszku chili

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 
1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 
1/2 łyżeczki kminku
  • 
1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżka drobnej kawy

  • 1 łyżka kakao w proszku

Przygotowanie:

  • Dodaj wszystkie składniki do zamykanej torebki lub miski i wymieszaj.
 Dodaj piersi z kurczaka i obtocz w przyprawach. 
Odłóż na co najmniej godzinę.
  • Nasmaruj patelnię olejem, dodaj kurczaka i grilluj na średnim ogniu przez około 9-12 minut z każdej strony.
  • Podawaj z surówką i ziemniakami.

Kawowa granola (przepis na kilka porcji)

  • 3,5 filiżanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki posiekanych surowych orzechów pekan
  • 
1/4 szklanki mielonego lnu

  • 1/4 filiżanki mielonej kawy (pamiętaj, aby użyć kawy, którą naprawdę lubisz)
  • 
1/4 szklanki posiekanych daktyli
  • 
1/2 szklanki masła migdałowego lub masła z innych orzechów

  • 1/2 szklanki syropu z agawy
  • 
1 łyżka czystego ekstraktu waniliowego
  • 
1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 
2 łyżki wody

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 160oC
.
  • Połącz płatki owsiane, pekany, siemię lniane, daktyle i kawę mieloną w dużej misce.

  • W małym garnku na kuchence na średnim ogniu połącz masło migdałowe, syrop z agawy, ekstrakt waniliowy, sól i wodę. 
  • Mieszaj aż masa będzie gładka. Jeśli mieszanina wydaje się gęsta, dodaj wodę (1-2 łyżki).

  • Wlej mieszaninę masła migdałowego na wymieszane wcześniej płatki owsiane i pozostałe składniki. 
  • Dobrze wymieszaj, aby upewnić się, że wszystkie suche składniki są zwilżone.

  • Rozprowadź mieszankę w dość równomiernej warstwie na blasze do pieczenia, ale z niewielką, jeśli w ogóle, przestrzenią między składnikami. W ten sposób otrzymasz ładne duże kawałki muesli.
  • 
Piecz przez 25 - 30 minut, potrząsając blachą.
Wystudź przed zjedzeniem. Wszelkie resztki należy przechowywać w szczelnym pojemniku przez max. 3-4 dni.

Źródło: Velickovic, K., Wayne, D., Leija, H. A. L., Bloor, I., Morris, D. E., Law, J., … Sottile, V. (2019). Caffeine exposure induces browning features in adipose tissue in vitro and in vivo. Scientific Reports, 9(1).