Oceń
Owsianka na śniadanie to propozycje dla osób, które chcą stracić kilka kilogramów, obniżyć poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, a także poprawić perystaltykę jelit. Dowiedz się, co znajduje się w ziarnie owsa i dlaczego musi być on stałym elementem naszego menu.
Owsianka na śniadanie to idealna propozycja dla osób, które chcą schudnąć. Dlaczego?
- Owies pełnoziarnisty zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego, który daje poczucie sytości i reguluje tym samym apetyt.
- Zawarty w owsie beta-glukan spowalnia opróżnianie żołądka i zwiększa poziom cholecystokiny, która daje na dłużej uczucie sytości i dzięki temu nie mamy ochoty na przekąski.
- Pełne ziarno wymaga dłuższego przeżuwania, co sprawia, że mózg później otrzymuje sygnał z żołądka, że pojawił się pokarm.
- Owies zawiera też sporo białka, które spośród wszystkich składników odżywczych jest najbardziej sycące.
- Owies nie tylko reguluje apetyt, ale również pomaga w utracie tłuszczu poprzez obniżenie poziomu cukru we krwi i osłabienie reakcji insuliny po posiłku. Insulina to hormon, który sprzyja gromadzeniu się tłuszczu, dlatego zredukowanie jej ilości, uwolnionej przez trzustkę po jedzeniu, sprzyja utracie wagi.
Płatki owsiane są także źródłem:
- białek, które hamując apetyt, ograniczają podjadanie tłustych i niezdrowych przekąsek,
- przeciwutleniaczy, które spowalniają rozwój miażdżycy,
- fitosteroli, które zwiększają wydalanie cholesterolu z organizmu i tym samym obniżają jego poziom we krwi.
Dlaczego warto jeść produkty z owsa, np. kaszę owsianą lub płatki owsiane?
Owies to produkt smaczny, niedrogi i zawierający wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Pełne ziarno owsa składa się z:
- zewnętrznej warstwy otrębowe, która jest bogata w białko, błonnik pokarmowy oraz ważne dla zdrowia minerały (nawet 80 proc. minerałów całego nasiona) i witaminy z grupy B,
- środkowej tkanki zwanej bielmem zawierającej skrobię, która dostarcza organizmowi energię, a także niewielką ilość białka, żelaza, śladowe ilości witamin z grupy B,
- wewnętrznej struktury w postaci zarodka, która zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy E, z grupy B (zwłaszcza kwas foliowy), błonnik, fitosterole oraz minerały, takie jak żelazo, magnez, selen, potas.
Pełne ziarno jest najlepsze, bo kiedy ziarna są mielone czy też czyszczone, usuwa się z nich otręby i zarodek. W ten sposób tracą wiele naturalnych witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów oraz roślinnych składników odżywczych. Przetworzone ziarno pozostawia jedynie wypełnione skrobią bielmo. Pełne ziarno jest więc o wiele lepsze niż ziarno oczyszczone. Lepiej więc zrezygnować z produktów z oczyszczonego ziarna (np. białego pieczywa) i zacząć jeść produkty pełnoziarniste (np. kaszę owsianą, czy płatki owsiane naturalne).
Dlaczego jeszcze warto jeść ziarno owsa?
Płatki owsiane mają niezwykle korzystny wpływ na profil lipidowy we krwi, za sprawą błonnika pokarmowego, który stanowi około 14 proc. ich masy. Błonnik obecny w płatkach owsianych zawiera frakcje zarówno rozpuszczalne, jak i nierozpuszczalne. Frakcję rozpuszczalną stanowią przede wszystkim beta-glukany, które m.in.: obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają immunomodulacyjne, obniżają poziom glukozy we krwi, hamują apetyt, wspierają rozwój korzystnej mikroflory jelita.
Podsumowując, warto jeść ziarno owsa, bo:
- redukuje cholesterol i wysokie ciśnienie krwi,
- stabilizuje poziom cukru we krwi,
- zaspokaja apetyt,
- łagodzi problemy jelitowe.
Jakie wybrać płatki owsiane?
Płatki owsiane sprzedawane w sklepach to owies walcowany, który powstaje z kaszy owsianej, którą gotuje się na parze, a następnie suszy, kroi i walcuje. Mają one charakter pełnego ziarna, bo zachowują trzy zasadnicze części nasiona: warstwę otrębów, bielmo i zarodek. Płatki owsiane można kupić w trzech postaciach:
- błyskawiczne – najbardziej przetworzone, cechujące się najwyższym indeksem glikemicznym,
- górskie – stanowią one formę pośrednią pomiędzy płatkami błyskawicznymi i zwykłymi, cechuje je dosyć niski indeks glikemiczny i mogą być spożywane na surowo,
- zwykłe (najmniej przetworzone i najbardziej wartościowe, cechuje je niski indeks glikemiczny, jednakże przed spożyciem muszą być ugotowane).
Źródło: "Obniż swój cholesterol. 10 prostych sposobów, bez leków, w 4 tygodnie", dr Janet Bond Brill, Wydawnictwo Vital, Białystok 2013
Oceń artykuł