Dietoterapia: Dietetycy z Wrocławia zmienią nawyki żywieniowe Polaków

Monika Piorun
24.10.2017 15:58
Dietoterapia: Dietetycy z Wrocławia zmienią nawyki żywieniowe Polaków
fot. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Mieszkańcy kilkunastu małych miejscowości na Dolnym Śląsku, w Wielkopolsce i woj. łódzkim wezmą udział w specjalnym programie zmieniającym codzienne nawyki żywieniowe, przygotowanym przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Co to jest dietoterapia?

Choć nie istnieje jedna definicja tego terminu, zwykle dietoterapia tłumaczona jest jako naturalny proces uzdrawiania organizmu poprzez wyeliminowanie z codziennego jadłospisu składników, które wprowadzały nas w stan choroby - zamiast nas odpowiednio odżywić, po prostu nam szkodziły. To właśnie dlatego taki program żywieniowy powinien być dobierany indywidualnie do każdego pacjenta.

Najczęściej można się w ten sposób pozbyć chorób autoimmunologicznych lub zaburzeń hormonalnych, wobec których konwencjonalne metody leczenia pozostają bezskuteczne. Najczęściej pacjenci przechodzący dietoterapię już po kilku tygodniach gubią zbędny tłuszcz i odzyskują lepsze samopoczucie. 

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Polakom zgubić zbędne kilogramy?

Dietetycy z Wrocławia postanowili zastosować tę metodę walki z nadwagą i otyłością u 64 rodzin z trzech województw (dolnośląskiego, łódzkiego i wielkopolskiego), które przez 24 tygodnie będą korzystać ze specjalnie dobranego do ich stanu zdrowia programu żywieniowego, opartego na domowych posiłkach i sporej dawce aktywności fizycznej. Dzięki temu będą mogli nie tylko trwale zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne, ale i skutecznie walczyć z nadmiarem kilogramów.

Raz w tygodniu eksperci z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odwiedzą objęte programem rodziny, żeby na bieżąco monitorować efekty, a także wspólnie planować dalsze działania. Po co? Wszystko, by trwale zmienić przyzwyczajenia żywieniowe Polaków i uchronić ich przed chorobami cywilizacyjnymi wynikającymi m.in. nadwagi i otyłości.

Jak tłumaczy prof. Monika Bronkowska, szefowa Katedry Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu:

Indywidualizujemy podejście do badanych rodzin, dostosowując układane jadłospisy do sytuacji ekonomicznej, zwyczajów żywieniowych, a nawet preferencji smakowych. To, że często będziemy się spotykać, pozwoli podtrzymać uczestnikom akcji motywację.

Jak wygląda podstawowy jadłospis w ramach dietoterapii?

Program realizowany jest w następujących miastach trzech województw:

woj. dolnośląskie:

  • Oborniki Śląskie,
  • Milicz,
  • Długołęka,
  • Oleśnica,
  • Trzebnica,
  • Kłodzko;

woj. łódzkie:

  • Wieluń,
  • Sieradz,
  • Złoczew,
  • Wieruszów,
  • Pajęczno,
  • Działoszyn;

woj. wielkopolskie:

  • Kępno,
  • Kościan,
  • Krotoszyn,
  • Odolanów,
  • Rawicz,
  • Ostrzeszów.

Według Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego ponad jedna czwarta Polaków (25,2 proc.) jest otyła. Średnia w Europie wynosi 22,3 proc.. Polacy znaleźli się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów w Europie.

Zobacz także

Zagłosuj

Ile razy w życiu byłaś/byłeś na diecie?

Liczba głosów:

Zobacz także

źródło: UPWR/PAP

______

zdrowie.radiozet.pl/π