6 dobrych nawyków z diety norweskiej, które warto wprowadzić w życie

15.07.2020
Aktualizacja: 15.07.2020 13:54
Dieta norweska: czy jest dobra?
fot. Shutterstock

Skandynawska dieta jest wystarczająco elastyczna, aby zaspokoić przeróżne potrzeby dietetyczne, takie jak plany bezmleczne, bezglutenowe lub wegetariańskie. Zobacz, które nawyki z diety norweskiej warto wprowadzić w codzienny jadłospis.

  • Podobnie jak dieta śródziemnomorska, dieta nordycka jest bardzo zdrowym sposobem jedzenia.
  • Dieta norweska jest naturalnie bogata w kwasy omega-3, witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
  • Norweska (skandynawska) dieta wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy, utratą masy ciała i lepszym ciśnieniem krwi.

 Norweska dieta – zwana także dietą skandynawską – niesie ogromne korzyści dla ogólnego zdrowotne i dla serca, ponieważ podstawowe produkty to pełne ziarna, jagody, warzywa korzeniowe, orzechy i owoce morza. Jest podobny do diety śródziemnomorskiej, z tą różnicą, że norweska dieta kładzie nacisk na olej rzepakowy zamiast oliwy z oliwek i ogranicza alkohol.

Dieta norweska skupia się również na jedzeniu produktów ekologicznych, gdy jest to możliwe, wybieraniu sezonowych owoców i warzyw, jedzeniu większej ilości dzikich potraw, wybieraniu mięsa wyższej jakości (i ogólnie mniej) i unikaniu dodatków do żywności. Według dietetyków wszystkie te zasady zapewniają zdrowie i odżywianie.

Tradycyjnie dieta nordycka obejmuje:

  • owoce morza,
  • jagody, ponieważ inne owoce (z wyjątkami) zwykle nie kwitną w krajach skandynawskich,
  • sfermentowana żywność,
  • warzywa korzeniowe i inne produkty odporne na zimno.

1.Ograniczenie mięsa

Ryby słodkowodne i słone są główną częścią norweskiej diety i są spożywane zdecydowanie częściej niż mięso.

Ludzie stosujący dietę norweską spożywają większość białka ze źródeł owoców morza, takich jak ryby i skorupiaki. W ten sposób dostarczają sobie mnóstwo dobrych tłuszczów, chudego białka oraz witamin i minerałów z ryb, które mogą nie być tak dobrze odbierane podczas typowej polskiej diety.

Ryby, takie jak łosoś, w szczególności zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, mogą zmniejszać stany zapalne i chronić mózg i serce, a także dostarczają zdrowego białka. Z ryb polecany jest dorsz, plamiak, śledź, makrela, pstrąg i łosoś. Mielone dania rybne, raki i ostrygi są powszechne w kuchni norweskiej, a gotowany dorsz to przysmak.

W diecie norweskiej z mięsa polecana jest jagnięcina, renifery, łoś, kaczka.

2. Jedna filiżanka owoców i jedna filiżanka warzyw dziennie

Dieta norweska obejmuje co najmniej jedną filiżankę owoców i jedną filiżankę warzyw dziennie, najlepiej ekologiczną, sezonową i lokalnie uprawianą. Polecane produkty obejmują jabłka, gruszki, ziemniaki, warzywa korzeniowe i warzywa krzyżowe, takie jak kapusta. Dieta jest szczególnie bogata w jagody: należy jeść co najmniej dwie szklanki dziennie jagód, truskawek, malin lub tradycyjnych borówek. Jagody są mało kaloryczne i bogate w witaminy i minerały. Zawierają również korzystne fitochemikalia ze względu na ich kolorowe pigmenty niebieski i czerwony

3. Wybieraj warzywa korzeniowe – to źródło zdrowych węglowodanów

 Ze względu na sezon wegetacyjny i klimat w wielu krajach nordyckich warzywa korzeniowe są kolejnym ważnym składnikiem diety, który przyczynia się do wzrostu błonnika oraz ogólnie większej ilości witamin i minerałów. Chodzi głównie o buraki, marchew, rzepę. Są również źródłem zdrowych węglowodanów, dla osób poszukujących natychmiastowej i zrównoważonej energii do napędzania treningów i utrzymywania dobrego funkcjonowania mózgu.

4. Dwie porcje dziennie niskotłuszczowego nabiału

Ser i niskotłuszczowe produkty mleczne są często spotykane w planach posiłków norweskich dietetyków, ponieważ dostarczają białka, a także witamin i minerałów. Do wyboru jest kilka rodzajów serów, takich jak burrata i mozzarella, gouda i kozi.

Niskotłuszczowe mleko, jogurt i ser są zawarte w diecie, ale słodzone napoje mleczne i słodkie jogurty już. Spożywać co najmniej dwie porcje dziennie.

5. Odkryj potencjał żywności fermentowanej

Być może słyszałeś o wielu korzyściach ze sfermentowanej żywności dla zdrowia jelit . Pomagają zapełnić jelito (gdzie przebywa 80% układu odpornościowego) zdrowymi bakteriami, których potrzebujesz, aby odeprzeć choroby.

Istnieje wiele fermentowanych produktów, które można w łatwy sposób przygotować w domu, w tym:

  • kiszone warzywa,
  • fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir i kwaśna śmietana;
  • ryby, takie jak makrela i szwedzki grawlax (danie z łososia).

6. Doceń właściwości kapusty w diecie

To krzyżowe warzywo jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, a także przyczynia się do wysokiej zawartości błonnika w celu promowania zdrowia i kontroli masy ciała. Podobnie jak jarmuż krzyżowy, kapusta jest wypełniona witaminą C i K oraz silnymi przeciwutleniaczami, które mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego.

Kapustę można wykorzystać na wiele sposobów – niektórzy lubią ją kwasić, inni w liście kapusty zawijają mięso lub szatkują ją na surówkę. Dodatkowo jest to warzywo niskokaloryczne. A jednocześnie sycące.

Źródło: cookinglight.com