Zamknij

Dieta nie musi być katorgą: zobacz, na które produkty warto postawić

19.12.2020
Aktualizacja: 19.12.2020 21:50

Dieta to czas wielu wyrzeczeń? Niekoniecznie - postaw tylko na produkty, które są i dobre, i wspomagają zrzucenie zbędnych kilogramów lub zbudowanie masy mięśniowej.

Jedzenie tych produktów przyspieszy spadek wagi
fot. Shutterstock

Jesień nie sprzyja spadkom wagi. Ludzie najchętniej zamykają się w domu pod kocem, wkładają grube ubrania i podjadają czekoladę na dodanie sobie energii. Warto jednak zadbać o sylwetkę również w okresie jesienno-zimowym. W końcu to jest najlepszy moment, żeby rozpocząć przygotowania do lata. A nikt nie chce źle wyglądać na plaży w kostiumie kąpielowym.

Wiele osób przechodzi na dietę i zastanawia się, co tak naprawdę powinno się jeść, żeby zrzucić zbędne kilogramy. Oczywiście w tym wypadku najlepiej poprosić o pomoc specjalistę. Nie zawsze jednak jest to konieczne. Wystarczy wprowadzić do swojej diety niektóre produkty z tej listy i szybko zauważymy zmianę sylwetki.

Jagody, maliny, truskawki, brzoskwinie, jabłka

Ogólnie owoce, ale nie wszystkie. Banany np. mają bardzo dużo kalorii. Dlaczego warto jeść przede wszystkim te wymienione wyżej? Jagody, truskawki i maliny dzięki swoim właściwościom pomagają spalać tłuszcz. Jagody, podobnie jak brzoskwinie i jabłka mają też bardzo mało kalorii, więc można po nie sięgać częściej. Z nadmiarem owoców trzeba jednak uważać. Każdy z nich zawiera fruktozę, która w zbyt dużej ilości może przyczynić się do wzrostu wagi.

Łosoś

Jest dość tłustą rybą, ale to w niczym nie przeszkadza – wręcz przeciwnie. Zawiera tzw. dobre tłuszcze, które nasycają nas na długo, przez co nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami. Jest też bogaty w kwasy omega -3, które przyspieszają spalanie tłuszczu w organizmie. Warto też zwrócić uwagę na to, że łosoś obniża ryzyko chorób serca, a zawarte w nim kwasy tłuszczowe przeciwdziałają miażdżycy i zwalczają stany zapalne.

Jajka

Mają bardzo dużo białka, który odpowiada za nasycenie organizmu, więc warto je spożywać na śniadanie. Zawierają tzw. cholinę (witamina B4), która skutecznie walczy z nadwagą, ponieważ przyspiesza spalanie tłuszczu w organizmie i wspomaga oczyszczanie go z toksyn. Jest niezwykle ważna dla ludzi ze względu na to, że przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania komórek i poprawia koncentrację.

Orzechy

Nie wszyscy dietetycy są zachwyceni pomysłem spożywania orzechów podczas redukcji wagi. Trzeba jednak wziąć pod uwagę zbawienne właściwości orzechów. Spożywanie ich w odpowiednich ilościach może przyczynić się do utraty wagi ze względu na zawarte w nich białko i błonnik. Orzechy pomagają też w zapobieganiu chorobom serca. Szczególnie dobre są migdały. Badania wykazały, że osoby, które jadły 35 gramów tych orzechów dziennie, o wiele szybciej traciły na wadze.

Zielona herbata

Ten typ herbaty ma same dobre właściwości. Przyspiesza metabolizm i pomaga spalać tłuszcz. Ale ma też wiele dobroczynnych skutków dla zdrowia. Wzmacnia naczynia krwionośne, przeciwdziała rozwojowi niektórych nowotworów, ale przede wszystkim wspomaga odporność, poprawia jędrność skóry i jest zbawienna dla cukrzyków.

Brokuły

Te warzywa jak żadne inne są prawdziwą bombą witaminową. Są bogate w potas, wapń, żelazo, a także w witaminy: B1, B2, C  i beta-karoten. Usuwają z organizmu toksyny i hamują apetyt. Również są zbawienne dla zdrowia, ponieważ zmniejszają poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają rozwojowi niektórych nowotworów.

Szpinak

W nim natomiast, oprócz magnezu, który polepsza koncentrację i wzmacnia naczynia krwionośne, znajduje się również dużo naturalnego chlorofilu. Ten natomiast odpowiada za hamowanie apetytu. Oczywiście można go spożywać w inny sposób, np. w formie płynu. Jednak po co dokładać organizmowi chemii, której i tak dużo mu dostarczamy, skoro można przyswoić go w formie naturalnej?

Suszone pomidory

Zbawienny wpływ suszonych pomidorów na wagę odkryli japońscy naukowcy. Okazało się, że zawarty w nich związek chemiczny, pobudza nasz organizm do szybszego spalania tłuszczu. Znajdują się w nich przeciwutleniacze, które wpływają na to, że suszone pomidory mają zbawienny wpływ dla ludzkiego zdrowia. Hamują też odkładanie się tłuszczu.

Pieprz cayenne

Nie od dziś wiadomo, że ostre przyprawy przyspieszają metabolizm. A pieprz cayenne jest naprawdę ostry. Wystarczy odrobinę dodać go do potrawy. Według badań opublikowanych w „American Journal of Clinical Nutrition” to właśnie pieprz cayenne najbardziej przyspiesza nasz metabolizm, ze względu na zawartą w nim kapsaicynę.

Chudy drób

Mowa oczywiście o kurczaku i indyku. Nie od dziś wiadomo, że białko zwierzęce jest niezwykle istotne w przypadku budowania masy mięśniowej. Badania opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” wykazały, że ludzie jedzący około 250 grama mięsa dziennie w ciągu pięciu lat stracili więcej tłuszczu niż wegetarianie. Oczywiście najlepiej mięso przyrządzić na parze lub patelni grillowej. Dodatkowy tłuszcz nie wspomaga utraty wagi.

Trzeba też wziąć pod uwagę łączenie produktów. Niektóre z nich wspólnie mogą dawać o wiele lepsze efekty. 

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Zdrowie Radio ZET na Facebooku!