Dieta CSIRO: walka z wysokim cukrem bez wyrzeczeń

15.09.2020
Aktualizacja: 15.09.2020 13:32
Dieta CSIRO
fot. Shutterstock

Dieta CSIRO to dieta ułożona przez australijską agencję naukową. Celem jest poprawa poziomu cukru we krwi bez drastycznych ograniczeń.

Dieta CSIRO to dieta oparta na nauce, ułożona przez australijską agencję Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation. Dieta CSIRO zakłada ograniczenie węglowodanów w diecie, ale bez radykalnych wyrzeczeń. Pieczywo czy makaron można jeść, ale w towarzystwie określonych dodatków, obniżających indeks glikemiczny całego posiłku.

Jak obniżyć cukier we krwi?

- Słodycze najlepiej podawać po głównym posiłku, a nie jako samodzielne danie - mówiła niedawno dietetyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego dr hab. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, w rozmowie z radiozet.pl, tłumacząc, że posiłki złożone, do których dodamy niewielką ilość cukru prostego, nie mają wysokiego indeksu glikemicznego.

Indeks glikemiczny obniżają bowiem produkty spowalniające trawienie, zawierające błonnik, chude białko i tłuszcze nienasycone. To dlatego ziemniaki, makaron czy ryż należy spożywać z chudym mięsem (białko) oraz warzywami (błonnik) z oliwą z oliwek (kwasy nienasycone). Im wolniejsze trawienie, tym mniejsze stężenie glukozy we krwi.

Z tego założenia wyszli eksperci z australijskiej agencji CSIRO i ułożyli jadłospis, w którym węglowodany można spożywać w określonej konfiguracji.

Dieta CSIRO w profilaktyce cukrzycy

Dieta CSIRO to dieta niskowęglowodanowa, ale nie wymagająca dużych wyrzeczeń. Przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi, poprawia wrażliwość na insulinę, pomaga obniżyć masę ciała.

W opracowaniu australijskich naukowców znaleźć można 12-tygodniowe plany dietetyczne, 80 przepisów o niskiej zawartości węglowodanów, listę podstawowych artykułów do spiżarni oraz cotygodniowe listy zakupów.

Co ważne, dieta CSIRO nie wyklucza okazjonalnego spożywania alkoholu czy tłuszczów nasyconych, zaleca jednak, żeby inaczej komponować posiłki.

Dla przykładu: tradycyjna kanapka to dwie kromki chleba, które dają około 30 gramów węglowodanów. Ale jeśli zrobimy kanapkę otwartą, z jedną kromką chleba, i dodamy ser, jajko, pomidor, to obniżymy indeks glikemiczny - wyjaśniła dr Penny Taylor z CSIRO, w rozmowie z SBS.

Źródło: sbs.com.au