Zamknij

Dieta 1200 kalorii na szybkie odchudzanie. Czy jest bezpieczna?

25.07.2018
Aktualizacja: 17.01.2021 18:10
Dieta 1200 kalorii
fot. Shutterstock

Dieta 1200 kalorii pomaga w szybkim czasie schudnąć i pozostać przy wymarzonej wadze bez tzw. efektu jojo, ale jest to dieta bardzo restrykcyjna. W ciągu dnia spożywa się niewielką ilość kalorii, dlatego nie można jej zbyt długo stosować. Co jeść na diecie 1200 kalorii? Sprawdź przykładowy jadłospis.

Dieta 1200 kalorii pomoże ci szybko schudnąć i osiągnąć wymarzony cel na wadze. W ciągu tygodnia możesz zrzucić nawet kilogram. Jeśli będziesz stosować się do dietetycznych zaleceń, nie wrócisz do poprzedniej wagi. Odpowiedni jadłospis dostarczy ci witamin i składników mineralnych, które są nie tylko bardzo zdrowe dla twojego organizmu. Małe i regularne posiłki sprawią, że nasz organizm nie będzie czuć głodu.

Dieta 1200 kcal - jak ją stosować?

Dietę z taką liczbą kalorii można stosować przez 4 tygodnie, w tym czasie należy stosować się do kilku ważnych zasad:

  • dodaj ćwiczenia - na początku zacznij od lekkiego truchtu czy dłuższych spacerów. Później, kiedy organizm się już przyzwyczai, rozpocznij wizyty na siłowni lub regularny fitness,
  • jedz wszystkie posiłki - w tej diecie każdy posiłek ma ważne znaczenie, dlatego nie możesz żadnego ominąć,
  • nie podjadaj - między wyznaczonymi posiłkami nie dodawaj żadnych dodatkowych dań,
  • pij - podczas tej diety należy pić co najmniej 2 litry wody niegazowanej.

Dieta 1200 kcal jadłospis

Jedną z głównych zalet diety 1200 kalorii jest niski koszt składników. Wykorzystująca popularne i tanie składniki z pewnością sprawdzi się dla tych zabieganych i dbających o swój portfel. Wszystkie składniki po odpowiednim skomponowaniu stworzą smaczny i pożywny jadłospis.

Śniadanie:

  • omlet z jednego jajka z plastrem szynki

II śniadanie:

  • kromka chleba graham z niskosłodzonym dżemem

Obiad:

  • zupa pomidorowa, sałatka ze szklanki makaronu, papryki, ogórka i sosu winegret

Podwieczorek:

  • pieczone jabłko

Kolacja:

  • warzywa gotowane na parze

Śniadanie:

  • kanapki – 2 kromki chleba razowego, 2 plastry polędwicy z indyka, łyżeczka margaryny, sałata

II śniadanie:

  • 15 dag galaretki owocowej

Obiad:

  • 20 dag pieczonego dorsza, 2 pieczone ziemniaki, sałatka z pomidora

Podwieczorek:

  • filiżanka bulionu z warzywami

Kolacja:

  • grahamka z twarożkiem z rzodkiewkami

Przepisy na dania w diecie 1200 kalorii

Trzymanie odpowiedniej diety w trakcie stosowania odchudzania z pewnością będzie bardziej efektywne, jeśli poznasz kilka przydatnych przepisów na łatwe dania.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Składniki:

  • 2 niezbyt duże ziemniaki,
  • 10 rzodkiewek,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • posiekana dymka,
  • przyprawy.

Przygotowanie:

  • Ziemniaki ugotuj w małej ilości wody i po schłodzeniu wymieszaj z plasterkami rzodkiewki, poszatkowaną dymką i sosem z oliwy, soli, pieprzu.    

FILET Z MINTAJA Z PRZYPRAWAMI

Składniki:

  • 100 g fileta z mintaja,
  • koper włoski,
  • imbir,
  • pieprz,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  • Mintaja skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku.    

KREM Z DYNI

Składniki:

  • 300 g miąższu dyni,
  • 2 szklanki wywaru z włoszczyzny,
  • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1/3 opakowania jogurtu naturalnego (50 g).

Przygotowanie:

  • Dynię pokrój w kostkę i gotuj pod przykryciem w wywarze. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj, wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Zdejmij z ognia, dodaj jogurt, dopraw i posyp posiekaną natką pietruszki.    

RYŻ Z JABŁKIEM

Składniki:

  • 35 g ryżu,
  • 2 małe jabłka antonówki,
  • łyżka rodzynek,
  • łyżeczka cukru,
  • cynamon.

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy. Jabłka obieramy, kroimy na drobne kawałki, mieszamy z cukrem, rodzynkami i cynamonem, gotujemy z odrobiną wody w garnku, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy Przygotowaną masę podajemy z ryżem.    

SAŁATKA Z BURAKÓW

Składniki:

  • 200 g buraków,
  • mały kiszony ogórek,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 2 cebulki dymki,
  • ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

  • Ugotowanego buraka pokrój w słupki, ogórka w drobną kostkę, wymieszaj z oliwą, drobno posiekaną dymką i dopraw. Sałatkę zostaw w lodówce.